Cercetare sociologică: cine citeşte Observatorulph.ro

cine

Tânăr, activ, dinamic, bine pregătit profesional, bine educat și cu un salariu peste media națională. Preferă să se informeze corect, aproape non-stop și este familist convins. Acesta este profilul generalist al cititorului Observatorulph.ro, construit în baza unei cercetări desfășurate în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie.

Aşadar majoritatea cititorilor aparţin segmentului de vârstă 30-39 de ani, înregistrând un procent de 26,48% şi 20-29 de ani cu un procent de 21%. În ceea ce priveşte vârstă nu putem ignora persoanele cuprinse în segmentul 40-49 de ani, deoarece aceştia sunt prezenţi pe site în proporţie de 26,67%.

Criteriul gen împarte cititorii în două categorii, iar balanţa se înclină în favoarea bărbaţilor, care reprezintă 55,81% din persoanele care citesc ziarul nostru, în timp ce 42,37 din vizitatori îi reprezintă femeile. Peste 80% din cititorii noştri au domiciliul în România şi cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în judeţe precum Prahova, Bucureşti, Ilfov, Argel, Dâmboviţa, restul procentelor fiind distribuite în judeţe din Centrul (Mureş, Braşov, Sibiu, Cluj) Vestlul (Timiş, Arad) şi Estul ţării (Iaşi, Botoşani, Neamţ). Totodată zilnic un procent semnificativ de persoane din afara graniţelor citesc Observatorul Prahovean din ţările Uniunii Europene, SUA, Republica Moldova.

Ca stare civilă, majoritatea covârştitoare o deţine persoanele căsătorite (50,74%) urmate de persoanele necăsătorite (20,86%), iar dacă ar fi să facem un top pe locul al treilea s-ar afla persoanele divorţate (9,87%).

Vizitatorii site-ului observatorulph.ro şi-au petrecut mult timp în instituţiile de şcolarizare, dovada fiind procentele mari înregistrate de respondenţi la întrebare: „Care este ultima unitate de învăţământ absolvită?”. 34,02% din persoanele care citesc observatorulph.ro sunt absolvenţi de facultate, 18,63% absolvenţi de colegiu, iar 14,51% sunt absolvenţi de studii postuniversitare. Aceştia sunt urmaţi de absolvenţii şcolilor postliceale şi ai şcolilor profesionale. Gradul de pregătire al cititorilor noştri ne indică rigurozitatea acestora în căutarea informaţilor corecte, lucru ce vine sub formă de feed-back prin intermediul comentariilor postate la fiecare articol.

Domeniile de activitate ale cititorilor noştri şi ocupaţiile lor ne aduc cinste şi potrivit cercetării cea mai mare parte din cititorii noştri sunt manageri generali, directori din conducerea firmelor (care au angajaţi în subordine) – 12,31%, persoane care în general au o muncă de birou 15%, dar şi specialişti cu studii superioare – 11,96%. Printre cititorii ziarului Observatorul Prahovean se numără manageri de nivel intermediar (6,81%), patroni de societăţi comerciale (6,81%), practicanţii profesiunilor liberale (5,85%), şefii de echipă (5,23%), salariaţii cu muncă non-manuală 5,23%, dar şi studenţii.

Veniturile salariale individuale lunare ale cititorilor sunt în concordanţă cu ocupaţiile lor şi funcţiile pe care le deţin. Astfel 28,48% dintre cititorii noştri se regăsesc în categoria de câştig 500-1500 de lei, 24,24% în categoria 1501-3000 de lei, 12,02% în categoria 3001-5000 de lei, 7,14% în categoria 5001-7000 de lei, 10,19% în categoria >7000 de lei.

Portabilitatea dispozitivelor pe care le deţin este un lucru important pentru cititorii noştri, fapt confirmat de răspunsurile pe care aceştia le-au avut în momentul în care au răspuns la întrebarea ”Ce dispozitive utilizaţi în momentul în care navigaţi pe internet?”. Astfel 37,77% dintre respondenţi au declarat că utilizează laptopuri, ei fiind urmaţi de proprietarii gadget-urilor portabile: 19,15% utilizează smartphone-ul sau telefonul mobil, iar 11,25% ipad-ul sau tabletă. Posesorii de unităţi de tip desktop deţin o proporţie de 22% în ceea ce priveşte accesarea site-ului.

Deloc surprinzător, având în vedere dispozitivele pe care cititorii noştri le folosesc pentru navigatul pe internet, 40,37% dintre respondenţi au declarat că sunt singurele persoane care folosesc dispozitivele, 23.90% susţin că dispozitivul folosit pentru navigarea pe internet mai este folosit de încă o persoană, iar 15,97% susţin că dispozitivul mai este folosit de încă două persoane în afară de el.

Suntem mândrii de cititorii noştri şi înţelegem nevoia lor de a fi ancorați în realitatea cotidiană, tocmai din acest motiv nu a fost deloc surprinzător să aflăm că 64,79% dintre aceştia utilizează cel puţin o dată pe zi internetul sau mai des, iar 12,95% din vizitatorii site-ului www.observatorulph.ro, accesează internetul de 4-5 ori pe săptămână. Principalul motiv pentru care aceştia intră pe internet este informarea şi interacţiunea de pe reţelele sociale.

Timpul liber este preţios, iar cei mai mulţi dintre cititorii noştrii aleg să şi-l petreacă împreună cu familia. Într-o proporţie mai mică faţă de prima opţiune, navigatul pe internet şi vizionatul se află în topul modalităţilor de petrecere a timpului liber pe care cititorii observatorulph.ro.

Consultă AICI profilul complet al cititorului Observatorulph.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău