Anunțul a fost făcut de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Lista care conţine substanţele pentru care se recomandă ca pacienţii să nu conducă autovehicule sau să aibă o discuţie cu medicul înainte de a urca la volan a fost finalizată şi va fi publicată în perioada următoare.
După publicarea listei, va fi nevoie de ajustări legislative, astfel încât șoferii care iau medicamente împotriva răcelii (spre exemplu) să nu mai fie suspectați de consum de droguri și să rămână fără permis de conducere.
Alexandru Rafila: „Lista este gata, poate fi pusă oricând, am vrut să fim siguri că nu greşim, lista este extensivă.
Aş vrea să fac o precizare: lumea crede că este vorba despre substanţele care pot da teste fals-pozitive. Nu! Este vorba de o listă care este adusă la cunoştinţa publicului şi este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculului sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci există indicaţie din partea medicului şi o discuţie despre dorinţa omului de a conduce autovehicule.
Deci sunt substanţe care luate într-o cantitate mică nu influenţează, ele sunt prezente pe listă.”
”Medicamentele pentru răceală, cu foarte puţine excepţii, nu influenţează capacitatea de a conduce autovehicule” a adăugat Rafila.
Citat de digi24, ministrul Sănătăţii a explicat că medici psihiatri şi neurologi au întocmit lista cu substanţe, iar ulterior toate produsele medicamentoase care conţin aceste substanţe au fost identificate de Agenţia Naţională a Medicamentului.
Cum ți se pare subiectul?