Un ploieștean ne-a sesizat în legătură cu ”obiceiul” șoferului unei dube de a parca zilnic pe o trecere de pietoni, subliniind cât de periculos este atât pentru pietoni, cât și pentru ceilalți șoferi.
O mașină parcată pe trecerea pentru pietoni este o mașină parcată neregulamentar. Nu le pasă celor care procedează așa, gândindu-se că mai mult de a lua o amendă nu au ce să pățească.
Realitatea este însă cu totul altfel
În cazul producerii unui accident într-o zonă precum cea din imagine, cel care a parcat neregulamentar poate fi tras la răspundere, ca fiind generatorul uneia dintre cauzele care au stat la baza producerii accidentului.
Pietonii nu se pot asigura corespunzător la traversare, iar șoferii pot fi oricând surprinși de apariția unui pieton de după mașina parcată neregulamentar.
Este adevărat că șoferul care se apropie de o trecere de pietoni este obligat să reducă viteza, cu atât mai mult cu cât observă un ”obstacol” care împiedică vizibilitatea. El nu va fi absolvit de vină, dacă lovește pe cineva, însă în cercul vinovăției poate fi atras și șoferul care a parcat neregulamentar.
Aceste situații au stat la baza interzicerii parcării mașinilor pe trecerile pentru pietoni, dar și la colț de stradă (intersecții), tocmai pentru a le da posibilitatea participanților la trafic să se asigure într-un câmp optim de vizibilitate.
Art 174 Cod Rutier – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
litera e) – în locul unde este instalat indicatorul „Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
Din păcate, procesele care au la bază astfel de situații durează mulți ani și nu de puține ori se termină cu pedepse cu suspendare. Amenzile sunt mici, de unde și lipsa de responsabilitate a unor astfel de șoferi.