Se apropie sezonul rece și mulți posesori de mașini se gândesc la antigel. Nu este deloc greșit să faceți o verificare a densității, dar și să luați în calcul o schimbare, dacă ați parcurs peste 30 sau peste 200 de mii de km, în funcție de tipul de antigel pe care l-ați folosit, dar și dacă ultimul schimb a fost făcut în urmă cu maxim 5 ani (unii producători garantează acest interval). Recomandarea este pentru schimbul la doi ani, în special pentru produsele mai ieftine, care reflectă astfel și calitatea. Cifrele diferă, iar acestea sunt întotdeauna precizate de producători.
În primul rând, deși șoferii cu experiență și pasionații de mașini știu cât de importantă este schimbarea antigelului, trebuie să admitem că cei mai mulți dintre utilizatori nu au astfel de cunoștințe și nu întotdeauna se adresează unui service, unde mecanicii știu exact ceea ce au de făcut.
În mod eronat, mulți cred că proprietățile antigelului sunt de luat în calcul doar în sezonul rece, când concentrația nu trebuie să permită înghețarea lichidului. Este foarte bine de știut că antigelul este la fel de important și în sezonul cald, așadar în toată perioada de funcționare a unui motor, indiferent de anotimp. Principalul scop al antigelului nu este să nu înghețe în motor, ci să îl răcească în timpul funcționării, să îl menține în limitele de temperatură care asigură o bună funcționare și durabilitate în exploatare.
Ca orice lichid, antigelul își pierde proprietățile în timp, în plus contaminându-se și cu tot felul de impurități prezente pe tot traseul de răcire de la motor. Trecerea timpului sau utilizarea excesivă sunt factorii care impun schimbarea antigelului.
Cum alegem antigelul și de ce este importantă culoarea
În primul rând trebuie să respectăm indicațiile producătorului mașinii. Fiecare producător de motoare termice recomandă un anume tip de antigel, pentru că fiecare motor este realizat din anumite aliaje, acestea având rezistență diferită la coroziune.