Proiectul privind drumul care va traversa golul alpin Munții Baiului va fi etapizat. Consiliul Județean Prahova încearcă să obțină finanțare europeană, pentru primul tronson Gura Vitioarei – Valea Doftanei.
Proiectul legat de modernizarea și extinderea traseului Azuga – Bușteni – Gura Vitioarei, printr-o șosea care ar urma să traverseze golul alpin Munții Baiului, dar și să facă legătura cu mai multe drumuri județene (DJ 102I, DJ 101T, DJ 102, DJ 100G) va fi etapizat.
Prima etapă a proiectului vizează tronsonul Gura Vitioarei – Valea Doftanei și se regăsește pe lista de proiecte prioritate a Consiliului Județean Prahova.
„Traseul proiectului este alcătuit din mai multe tronsoane de drumuri județene asigură conectivitate directă cu rețeaua TEN-T între Gura Vitioarei și Valea Doftanei.
Traseul are o lungime de 41,16 km și asigură conectivitatea a 5 unități administrativ-teritoriale, ceea ce va determina creșterea gradului de accesibilitate a localităților, fluidizarea traficului din și spre localitățile situate pe traseul propus.
De asemenea, asigură premisele unui acces mai rapid între localitățile situate în zona montană și submontană a județului și cu județele învecinate”, se arată în raportul proiectului de hotărâre care se va afla, joi, în atenția consilierilor județeni.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat având în vedere cererea ADR Sud Muntenia prin care se solicita transmiterea hotărârii de aprobare a justificării impactului asupra dezvoltării economice la nivel regional/județean a proiectului de infrastructură rutieră.
Spectaculosul drum care va traversa munții Baiului
Traseul integral al proiectului are o lungime de 88,6 km și presupune realizarea legăturii între mai multe tronsoane de drumuri județene.
Traseul propus începe din Azuga, respectiv Bușteni, traversând golul alpin Munții Baiului până la Trăisteni și continuând pe DJ 102I (Trăisteni– Teșila), DJ 101T (Teșila – Vărbilău), DJ 102 (Vărbilău – Poiana Vărbilău) și DJ 100G (Poiana Vărbilău – Gura Vitioarei), până în comuna Gura Vitioarei. Acest drum va uni, în premieră, DN 1 cu DN 1A.
Consiliul Județean Prahova a analizat inclusiv interconectarea drumului cu o viitoare centură ocolitoare a municipiului Câmpina, cu o lungime de 2.59 km. Traseul centurii propuse de la Câmpina a fost gândit ca o alternativă la DN1 pentru a ajunge la Brașov.
Ca soluție de fluidizare a traficului s-a propus într-o primă etapă ca această centură să se desprindă din viitoarea variantă de ocolire de la Banesti, peste râul Doftana ajungând în Câmpina.
Pe lângă spectaculoasa șosea, proiectul vizează realizarea a șase parcări de scurtă durată, dar și a numeroase poduri, pasaje și viaducte, precum și o variantă ocolitoare la Bănești – Valea Doftanei.
Un alt proiect ce va avea cruce în curând.
Cand e vorba de proiect CJ Prahova te intrebi ce tupeu au capetele alea patrate de acolo sa inceapa cu o altă aberație?
Au DJ Campina-Sacele la care nu e un metru patrat facut!
Dansa Dumitrescu Șpagă, Grindă, primarul din Campina cand „ostasul ruginit” semna contractul acum 3(trei) ani!
Varză e rezultatul muncii creierelor incinse din CJ Ph!
Mai vor pretexte sa traga de șpagi!😡😡
Minciuni și nesimtire!
Proiecte pe hârtie, studii de fezabilitate, pe foarte mulți bani, făcute de firmele de casă ale smecherilor!!!