Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu (independent), a anunțat, miercuri, două variante de lucru pentru reducerea cheltuielilor de funcționare. Una dintre ele viza disponibilizarea a circa 200 de angajați din administrație, iar cea de a doua reducerea salariilor. La scurt timp au apărut și primele scenarii privind disponibilizările din administrația locală.
La capitolul disponibilizări, printre scenariile luate în calcul, potrivit unor surse din administrație, s-au aflat mai multe instituții din subordinea Consiliului Local.
În analiză au fost organigramele de la Primăria Ploiești, Clubul Sportiv Municipal (CSM), Administrația Parcului Memorial Constantin Stere, dar și de la RASP, iar discuțiile vor viza și Administrația Serviciilor Social Comunitare Ploiești.
Reducerea cheltuielilor de funcționare la Primăria Ploiești, potrivit primarului Mihai Polițeanu, a inclus două variante de lucru, în contextul în care veniturile sunt mai mici decât necesarul de funcționare.
„Asta înseamnă, pe lângă multe alte măsuri de optimizare, și fie reducerea temporară a tuturor salariilor, fie disponibilizarea a circa 200 de oameni. Cel mai probabil, propunerea va fi o combinație între cele două”, a anunțat, miercuri, Mihai Polițeanu, primarul Ploieștiului. (Detalii AICI).
La începutul lunii martie, Observatorulph.ro a prezentat situația legată de organigramele stufoase de la instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești (Detalii AICI).
Disponibilizări la Primăria Ploiești
La Primăria Ploiești au existat, de altfel, mai multe propuneri de reorganizare, atât în luna ianuarie, cât și în luna februarie. De fiecare dată, proiectul de hotărâre nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești, iar „mica reformă” a fost amânată.
La nivelul lunii februarie 2025, în organigrama Primăriei Ploiești figurau 313 posturi ocupate și alte 36 de posturi vacante. O primă propunere legată de disponibilizări a vizat 10 – 12 angajați.
O altă propunere, înaintată de sindicat, a fost să se amâne bugetarea posturilor vacante.
Reorganizare la RASP Ploiești
Printre propunerile avansate, într-o primă etapă a discuțiilor, a fost și cea legată de desființarea Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, prin înființarea unui serviciu la nivelul Primăriei, cu un număr de circa 40 de angajați. Acest lucru ar fi presupus disponibilizarea a circa 60 de persoane.
O astfel de propunere vine însă la pachet cu o serie de obligații financiare, având în vedere situația de la RASP legată de stația veche de epurare, unde curg, lunar, penalități, de 500.000 de euro.
În prezent, RASP are în organigramă 105 posturi, dintre care 97 sunt de execuție.
Disponibilizări la CSM Ploiești
Pe lista de propuneri legate de disponibilizări a fost luată în calcul și disponibilizarea a 20 de angajați de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești.
La nivelul CSM Ploiești, în ultimii ani, s-a vorbit de foarte multe ori de separarea activității sportive de cea legată strict de bazele sportive. Pentru o astfel de variantă de lucru au existat, tot timpul, argumente pro și contra.
Reduceri salariale cu 10%
Una dintre propunerile avansate a fost, însă, reducerea cu 10% a cheltuielilor salariale, până la data de 31 decembrie 2025.
O astfel de propunere, însă, nu este acceptată de Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza”.
Următoarea discuție pe tema propunerilor legate de reducerea cheltuielilor de funcționare va fi săptămâna viitoare.
Interesant….La toate „organigramele” se cunoaste numarul de persoane ce urmeaza a fi disponibilizate , mai putin la primaria Ploiesti. Atunci cand se iau in discutii disponibilizari la primarie, brusc consiliul local amana sedintele.