Mai mulți ploieșteni au reclamat, miercuri, că, în ultimele zile, aerul este irespirabil în mai multe zone ale Ploieștiului. Dacă pe site-ul Primăriei Ploiești datele colectate în microstații arată depășiri la pulberi în suspensie, pe calitateaer.ro apar depășiri la benzen, însă doar în câteva stații de monitorizare, pentru că la celălalte nu sunt raportați indicatorii. Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Prahova.
UPDATE Explicația APM Prahova despre aerul irespirabil din Ploiești. Ce ”otravă” inspirăm
Mai mulți ploieșteni au reclamat, miercuri, că la anumite intervale orare, în ultimele zile, aerul este irespirabil în mai multe zone ale municipiului.
„Bună dimineața. De 3 zile, în zona Malu Roșu seara miroase a “lavandă”, iar dimineața a “sulf”. Aerul este irespirabil în această zonă”, ne-a scris un cititor.
Aceasta nu este singura sesizare. Un ploieștean susține că, în fiecare seară, în zona centrală, aerul devine irespirabil.
„Nu putem respira din cauza aerului. Miroase a sulf, a benzen… Este jale ce se întâmplă, în minunatul nostru Ploiești. În special seara simți că te sufoci de la mirosul persistent. Nu se poate că în fiecare seară să avem aceeași problemă de poluare și nimeni să nu facă nimic”, susține ploieșteanul.
Poluare cu „praf”
Pe site-ul Primăriei Ploiești, la microstațiile amplasate în mai multe zone ale orașului, singura problemă o reprezintă pulberile în suspensie. Cel puțin așa reiese la o scurtă accesare a secțiunii Monitorizare calitate aer de pe site-ul Primăriei Ploiești.
Astfel, în mai toate microstațiile din Ploiești au fost semnalate depășiri ale concentrațiilor la PM1 și PM 2,5, respectiv la paticulele în suspensie. Vorbim de un amestec de particule solide care plutesc în aer.
PM1 sunt particule fine cu un diametru de 1 micron sau mai puțin, iar PM 2,5 se referă la particule cu diametru de 2,5 microni, fiecare cu implicații asupra sănătății umane.
Problema este că datele colectate în microstațiile municipalității nu sunt incluse în rețeaua de monitorizare a calității aerului de pe site-ul Ministerului Mediului și nu există publicat nici un prag al depășirilor înregistrate.
Poluare cu ”benzen”
Pe site-ul calitateaer.ro, miercuri dimineață, erau înregistrate depășiri doar în anumite stații la indicatorul benzen (C6H6). Asta pentru că în celelalte stații nu erau publicate date cu privire la indicatorii înregistrați, o problemă veche care trenează încă de anul trecut.
Astfel, în stațiile PH1 și PH2 valorile maxime înregistrate au fost, miercuri, la ora 05.00, de 11,26 unități, iar la ora 08.00 de 10,84 unități, în condițiile în care în noaptea de marți spre miercuri, la ora 01.00, concentrația maximă în stația PH2 era de 22,95 unități. Vorbim de un indicator la care pragul limită anual este de 5 unități.
Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere de la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova.
Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, reacție la aerul irespirabil din Ploiești
Primarul municipiului Ploiești, Mihai Polițeanu, a avut o reacție, marți seară, cu privire la aerul irespirabil din Ploiești.
„Am ieșit din Primărie puțin după ora 20. Mirosea a ou clocit, de îți întorcea mațele pe dos, și mă usturau nările. Am sesizat Garda de Mediu prin colegii de la RASP. Aștept să văd măsuri și o informare și le mulțumesc anticipat. Îmi doresc să avem o colaborare bună în următorii ani.
Amintesc că, în urmă cu o săptămână și ceva, am trimis către APM și Garda de Mediu o solicitare de informații privind măsurătorile și măsurile luate în ultimii 2 ani. Între timp, Protecția Mediului a trimis un răspuns și m-am și întâlnit cu ei.
Aștept și de la Garda de Mediu, care, într-adevăr, are de colectat mai multe informații și a primit cererea de la mine câteva zile mai târziu”, a susținut Mihai Polițeanu, primarul Ploieștiului pe Facebook.
Pragurile maxime pentru particulele în suspensie (sursă: calitateaer.ro)
Cum ți se pare subiectul?
Urbea noastra mica,are o mostenire grea pe teritoriul ei , o mostenire veche si grea.
Mosteniri cu care ne putem ” mandri”,doua rafinarii si o fabrica de detergenti.
Cine in Europa se mai poate mandri cu asa ceva.
Oare la nivel local nu se poate organiza un referendum pe aceasta tema ,desfiintarea acestei mosteniri.
Ce ziceti domnule primar aveti curajul,ca noi ne-am saturat de minciuni!
De bariera București nu mai zicem, ca in fiecare seara miroase a petrol, este un aer greu de abia poti respira, nu face nimeni nimic
In orașul ăsta nu se mai poate respira, am hotărât să ne mutăm, nu putem aștepta până în 2027, când faceți voi alta statie de epurare. Cine plătește pentru sănătatea noastră distrusă și pentru atâția oameni care vor muri de cancer? Cui ii pasa, face cineva ceva?? Doar vorbe! Până ne o ajunge cuțitul la os și dam statul în judecată. Suntem carne de tun!!!