- Publicitate -

Ploieștiul a ratat investiții majore în sistemul de apă și canalizare, deși autoritățile au avut soluția încă din 2021

Data:

În 2024, Municipiul  Ploiești încă mai are zeci de străzi fără apă curentă și canalizare. Cei mai afectați sunt locuitorii din cartierele mărginașe, precum Mitică Apostol. De asemenea, Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești a început să primească amenzi usturătoare de la Apele Române pentru că stația de epurare a orașului, veche de peste o jumătate de secol, deversează în Dâmbu ape menajere poluate. Pentru ambele probleme există o rezolvare simplă, care nu implică un efort financiar pentru bugetul local: prelungirea contractului cu actualul operator. Acesta și-a asumat public un plan de investiții pe termen scurt și mediu, care prevede extinderea sistemului de apă și canalizare, precum și finalizarea lucrărilor la noua stație de epurare, investiție abandonată de 11 ani.

- Publicitate -

Locuitorii din Mitică Apostol nu au acces la sistemul de canalizare

Ploieștenii din Cartierul Mitică Apostol se confruntă cu multe probleme, printre care se numără și lipsa unui sistem de canalizare. Ani la rând au existat promisiuni că această problemă va fi rezolvată, iar autoritățile au avansat, de-a lungul timpului, mai multe soluții, însă până acum planurile nu au fost materializate în niciun fel. După ce fosta administrație a Primăriei Ploiești a îngropat, la propriu și la figurat, câteva milioane bune de lei într-un sistem de canalizare nefuncțional, nici actuala nu a reușit creșterea calității vieții cetățenilor plătitori de taxe și impozite.

Astfel, în ultimii ani au existat mai multe variante propuse pentru rezolvarea unei probleme stringente legate de lipsa unui sistem de evacuare a apelor reziduale în cartierul ploieștean Mitică Apostol. Prima variantă, avansată în mandatul trecut, 2016 – 2020, viza realizarea unei subtraversări a DN1 și liniilor de cale ferată pentru ca apele uzate să ajungă în stația de epurare a Ploieștiului. O a doua variantă propusă a fost lansată în 2021. La acea dată, municipalitatea anunța ca soluție realizarea unui sistem de deversare a apelor reziduale în canalul Buda – Casa Sitelor, prin racord în zona unei ministații de epurare. Promisiunea nu s-a materializat nici până la această dată, iar ministația de epurare nu a fost construită.

Ce soluții propun consilierii locali din Comisia de utilități publice, calitatea vieții și protecția mediului

Tudor Aurelian (PNL): „Din punctul meu de vedere cele două soluții puse pe tapet, respectiv ministația de epurare din Mitică Apostol și evacuare în canalele către râul Prahova, precum și subtraversarea DN1 și CF către canalizarea Ploieștiului sunt complementare și nu se exclud una pe cealaltă. Important este să se realizeze într-un timp cât mai scurt aceste rețele astfel încât ploieștenii din această zonă să beneficieze de aceste utilități. Și spun că nu se exclud deoarece trebuie să ținem cont de dezvoltarea urbanistică ulterioară pe termen mediu și lung în această zonă”.

- Publicitate -

Constantin Grigore (PNL): „Raportat la subtraversarea DN1 și ministația de epurare din Mitică Apostol ambele sunt utile și viabile. Depinde de ce decizie va lua Primăria Ploiești”.

Mihai Tonsciuc (Mișcarea Noi, Ploieștenii): ”Varianta cea mai bună ar fi includerea în programul de investiții ce stă la baza negocierii cu actualul operator. Un proiect unitar de rezolvare a lipsei de canalizare, apă şi stații de epurare este de preferat fiindcă ar reduce din costuri. Varianta folosită de alte localități este cea a fondurilor europene, dar din păcate aici Primăria Ploieşti nu are un istoric foarte bun, pierzând prin neimplementare o mulțime de oportunități”.

Apa Nova a inclus rezolvarea problemei într-un program de investiții pentru prelungirea contractului

Soluția propusă de consilierul Tonsciuc a fost avansată încă din 2021 de operatorul Apa Nova. Acesta a propus pentru prelungirea contractului cu Primăria Ploiești un plan de investiții în valoare totală de 36,7 milioane Euro, fără TVA, care vizează și rezolvarea problemelor din cartierul Mitică Apostol. Printre alte investiții majore, operatorul se obligă să extindă și să redimensioneze sistemul de alimentare cu apă în acest cartier. Bugetul investiției a fost evaluat la 2,75 milioane de euro, fără TVA, și prevede extinderea a 13,5 km de rețea, la care se adaugă redimensionarea altor 5 km de rețea, realizarea a cel puțin 800 de branșamente de apă și montarea unor hidranți de incendiu. Pentru că actuala rețea de canalizare din Mitică Apostol este incompletă și nefuncțională, Apa Nova propune realizarea unei micro-stații de epurare locală și a unui canal deversor în valoare de 572.000 Euro fara TVA. Așadar, soluția pentru Mitică Apostol există, se regăsește în propunerea de prelungire a contractului dintre Primăria Ploiești și Apa Nova și nu costă nici măcar un leu din bugetul local și așa secătuit de datorii al Municipalității.

- Publicitate -

Primăria Ploiești plătește amenzi pentru stația de epurare veche de o jumătate de secol

O altă problemă cu care se confruntă Primăria Ploiești o reprezintă criza apelor uzate. Actuala stație de epurare nu mai corespunde normelor de mediu, iar RASP primește pe bandă rulantă amenzi. Povestea, pe scurt.

De la 1 august 2023, Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Buzău — Ialomița a emis o autorizație valabilă până la data de  31 august 2024 prin care s-a impus încadrarea apelor uzate evacuate în pârâul Dâmbu la parametri care nu pot fi îndepliniți de actuala stație de epurare a primăriei, aflată în administrarea Regiei Autonome de Servicii Publice.

Asta deoarece stația de epurare a fost dată în folosință acum mai bine de o jumătate de secol și nu are decât o treaptă mecanică de tratare a apelor uzate colectate de sistemul de canalizare al Municipiului, deși legislația actuală de mediu impune atât o treaptă biologică cât și una chimică.

- Publicitate -

Din acest motiv, Apele Române percep penalități uriașe, care au ajuns, numai în luna decembrie 2023, la 2,1 milioane lei! Astfel, de la intrarea în vigoare a noilor norme de poluare și până acum, Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploiești trebuie să plătească mai multe milioane de lei!

Lucrările la noua stație de epurare a Ploieștiului au fost abandonate acum 11 ani

În timp ce primăria este amendată, lucrările la noua stație de epurare a Ploieștiului, care ar fi trebuit să fie inaugurată în 2015, nu sunt finalizate nici în 2024! Cum a fost posibil?

Lucrările pentru realizarea noii staţii au fost demarate în 2008, cu finanţare în proporţie de 75% de la Ministerul Mediului, însă au fost oprite în 2013 din cauza întreruperii bugetării.

- Publicitate -

Până la acel moment, constructorii susțineau că au realizat lucrarea în proporţie de circa 80%.

Pentru finalizarea investiției, în opinia firmelor care au început lucrările, ar mai fi nevoie de 10 milioane de euro, în timp ce Primăria Ploiești a estimat o sumă mai mică. Proiectul a fost blocat, iar noua stație a fost abandonată.

Apa Nova propune finalizarea lucrărilor la noua stație de epurare

Criza apelor menajere ar putea fi rezolvată tot de Apa Nova. În cadrul aceluiași program de investiții propus pentru prelungirea contractului care expiră în 2025, operatorul propune finalizarea lucrărilor la noua stație de epurare, în buget regăsindu-se suma de 23 milioane euro fără TVA.

- Publicitate -

În concluzie, prelungirea contractului cu Apa Nova Ploiești ar însemna rezolvarea, pe banii operatorului, atât a extinderii rețelei de apă și canalizare în tot Municipiul, inclusiv în cartierul Mitică Apostol, cât și punerea în funcțiune a unei stații de epurare și, implicit, a întreruperii șirului de amenzi usturătoare pe care autoritățile locale nu le pot amâna la infinit.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Video-caricatură: Volosevici, primarul-selfie: ”Pe mine nu o să mă vedeți…” VIDEO

Invitat în podcastul ”O întoarcem ca la Ploiești”, primarul...

Primele declarații ale lui Laszlo Balint, noul antrenor al Petrolului Ploiești

Laszlo Balint, noul antrenor al Petrolului Ploiești, a efectuat...

Bătrâna magnolie de la Câmpina a înflorit, anul acesta, pentru a 106-a oară

Una dintre cele mai mari și mai „bătrâne” magnolii...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (I)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Gimnastele de la CS Petrolul se pregătesc pentru Campionatele Naționale cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Gimnastele de la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești se pregătesc...

Întreruperi Electrica în Prahova în perioada 8-12 aprilie. Localitățile unde se fac intervenții

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Dieta SAD compromite sănătatea și longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Video-caricatură: Volosevici, primarul-selfie: ”Pe mine nu o să mă vedeți…” VIDEO

Invitat în podcastul ”O întoarcem ca la Ploiești”, primarul...

Primele declarații ale lui Laszlo Balint, noul antrenor al Petrolului Ploiești

Laszlo Balint, noul antrenor al Petrolului Ploiești, a efectuat...

Bătrâna magnolie de la Câmpina a înflorit, anul acesta, pentru a 106-a oară

Una dintre cele mai mari și mai „bătrâne” magnolii...
- Publicitate -