Astăzi, 6 noiembrie, au început lucrările la Centura ocolitoare a oraşului Comarnic, unul dintre cele mai așteptate proiecte de descongestionare a traficului de pe Valea Prahovei.
La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Centura Comarnicului va avea o lungime de 6 km, va avea profil de drum național cu 2 benzi (una pe sens), iar configurația este gândită sa permită inclusiv legătura rutieră dintre DN1 și viitoarea Autostradă Ploiești-Brașov. Parcurgerea acestui tronson va dura numai 4 minute.
Proiectul are o valoare de 236 de milioane de lei (fără TVA) și este derulat de Consiliul Județean Prahova în parteneriat cu CNAIR, fiind finanțat din fonduri europeneprin Programul Operațional Transporturi 2021-2027.
Centura va ocoli orașul Comarnic și DN1 prin vest, va avea trei poduri noi şi dublarea podului peste râul Prahova de pe DJ101R. În același timp, se va construi un pasaj peste râul Prahova și calea ferată Ploiești-Brașov.
La intersecțiile cu DN1, sunt prevăzute sensuri giratorii dimensionate astfel încât să preia traficul actual care va proveni de pe centura Comarnic și din orașul Comarnic.
Centura va fi construită de asocierea de firme FRASINUL S.R.L. (lider) – S.C. ARTEHNIS S.R.L..
Potrivit CNAIR, contractul are o durată de 24 de luni, dintre care 21 de luni faza de execuție.
”Cred că dacă firmele se vor mobiliza, termenul de execuție se poate scurta, astfel încât lucrarea să fie gata într-un an” a declarat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.
Consiliul Județean Prahova a anunțat că este în etapa finală de evaluare a ofertelor depuse la licitația pentru construcția Centurii Azuga-Bușteni, un alt proiect care își propune să fluidizeze traficul pe Valea Prahovei.
Minciuni: Ce nu s-a văzut la „inaugurarea” șantierului centurii Comarnic, în prezența lui Grindeanu și Dumitrescu: Transporturile au dat Autorizație de Construire pe numai 480 de metri din totalul de 6 kilometri, iar lucrările acoperă doar 8 milioane de lei din costul total de 236 milioane