- Publicitate -

Cum vrea primarul Ploieștiului să scape de ”bomba” prelungirii creditului BCR. În loc să fie anulată, hotărârea declarată ilegală de Prefectură va fi ”modificată”

După ce i-a păcălit pe consilierii locali să voteze o hotărâre declarată ilegală de Prefectura Prahova, primarul Ploieștiului încearcă să scape de problemele generate de această criză tot cu votul aleșilor. Va reuși și de această dată?

- Publicitate -

Faptele, pe scurt:

Prefectura Prahova a considerat, în 2022, că hotărârea Consiliului Local Ploiești privind prelungirea perioadei de tragere din creditul BCR a fost adoptată „cu încălcarea prevederilor legale” și a solicitat revocarea acesteia.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar mai nou, primarul Andrei Volosevici semnează un referat prin care propune „modificarea” actului administrativ.

- Publicitate -

Solicitați să scoată cu votul lor ”castanele” din ”focul” ilegalității hotărârii, consilierii nu știu nici măcar motivele pentru care Prefectura Prahova a cerut anularea hotărârii privind prelungirea creditului BCR.

Acesta ar fi trebuit să asigure co-finanțarea proiectelor cu fonduri europene, majoritatea fiind în pericol de a fi ratate pentru că nu vor fi finalizate până la finalul acestui an.

Și acum faptele pe larg:

- Publicitate -

Consilierii locali au votat ca fazanii

Anul trecut, pe 5 octombrie, Consiliul Local Ploiești a aprobat, la solicitarea primarului Andrei Volosevici, o hotărâre privind prelungirea perioadei de trageri din creditul BCR care ar fi trebuit să asigure cofinanțarea proiectelor europene.

Aceasta a trezit numeroase controverse, cu atât mai mult cu cât aleșii locali au susținut, la scurt timp, că în materialele transmise de executiv nu s-au regăsit informații legate de introducerea unei clauze prin care municipalitatea urma să plătească un comision.

- Publicitate -

Observatorul Prahovean a dezvăluit  situația incredibilă în acest articol : ”Cei 27 de primari ai Ploieștiului” au votat ca fazanii o hotărâre dubioasă susținută de Andrei Volosevici – Documente

La solicitarea redacției noastre pentru un punct de vedere, Prefectura Prahova a considerat că administrativ respectiv „a fost adoptat cu încălcarea prevederilor legale în materie”, motiv pentru care a solicitat revocarea hotărârii Consiliului Local Ploiești.

În caz contrar, menționa Prefectura Prahova în răspunsul transmis către Observatorulph.ro, „hotărârea va fi atacată în instanța de contencios administrativ, solicitându-se anularea respectivului act administrativ”.

Detalii aici: Reacția consilierilor locali la adresa lui Volosevici în scandalul legat de prelungirea împrumutului BCR. Prefectura Prahova a declarat hotărârea ilegală

Timp de trei luni, decizia Prefecturii Prahova a fost ignorată de primarul Volosevici, care, susțin surse din Primăria Ploiești, și-a adus aminte de problemă doar după ce anumite organe de control s-au sesizat și i-au cerut documentele care au stat la baza comiterii acestei ilegalități.

- Publicitate -

Astfel, subiectul legat de hotărârea de Consiliu Local declarată nelegală de către Prefectura Prahova a revenit acum în actualitate, prin referatul de aprobare emis de primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici. Edilul propune modificarea actului administrativ și nu anularea acestuia, așa cum a recomandat Prefectura Prahova. Așa a apărut un proiect de hotărâre, care figurează pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Ploiești de vineri, 10 martie.

Observatorulph.ro a încercat să afle opinia unor speciliști în materie de drept administrativ, având în vedere controversele apărute pe tema actului administrativ emis la Ploiești.

În condițiile date, susțin cei cărora le-am solicitat opinia, chiar dacă adresa Prefecturii Prahova are caracter de recomandare, se impunea ca subiectul legat de hotărârea Consiliului Local să fie tratat cu atenție, având în vedere concluziile emise de instituția care a efectuat controlul privind legalitatea hotărârii.

- Publicitate -

Practic, Prefectura Prahova ar fi trebuit să verifice dacă s-a ținut sau nu cont de recomandarea juriștilor instituției, următorul pas fiind, în cazul în care nu s-a luat în considerare solicitarea Prefecturii, actul normativ să fie atacat în instanța de contencios administrativ, fapt care ar fi atras, de drept, suspendarea hotărârii Consiliului Local, până la data pronunțării, astfel încât actul administrativ să nu producă efecte.

Consiliul Local chemat la vot

Așadar,  consilierii locali sunt convocați la o nouă ședință de Consiliul Local, pe ordinea de zi figurând modificarea, nu revocarea, controversatei hotărâri de Consiliu Local.

Problema este că nici până la această oră, consilierii locali ploieșteni contactați, cărora li se cere modificarea hotărârii din 2022, nu cunosc detalii din adresa Prefecturii Prahova, dar nici motivul pentru care, până la această dată, nu s-a aprobat, la recomandarea juriștilor Instituției Prefectului, revocarea hotărârii Consiliului Local Ploiești.

Av. George Botez, consilier local, președinte Comisia juridică, ordine publică, petiții și reclamații Consiliul Local Ploiești: „Ei, uite, asta este administrația „la firul ierbii”, așa se alege praful de Ploiești, cu erori ale executivului de zeci de milioane de lei, oameni care ar trebui să iși dea sufletul pe lefurile pe care le au!”

„Din punctul meu de vedere, hotărârea nu poate fi votată deoarece se tinde ca la data de 10.03.2023 să se îndrepte o pretinsă „eroare” survenită la 5 oct 2022, dar printr-o adăugire la vechea hotărâre! Asa ceva nu este legal, zic eu, și mă mir cum de se poate solicita o astfel de năzbâtie… Este clar că la data de 5 oct 2022, Consiliul Local Ploiesti a votat o prelungire a tragerii dintr-un contract de credit care expira la 21 septembrie ( parcă), fără ca noi să știm ca executivul Primăriei semnase deja actul cu o anticipație suspectă de ilegalitați! Cert este că în octombrie anul trecut nu s-a aprobat niciun comision și, bănuiesc, nu va fi aprobat nici vineri. Eu, cel puțin, nu voi vota așa ceva! Pe de alta parte, Prefectura Prahova a trimis o adresă la Primăria Ploiești (mie nu mi-a fost comunicată oficial și nici nu este anexă la hotărâre) prin care ne cere sa revocam hotărârea din octombrie, nu să o „completăm”. De ce se ascunde asta, nu știu! Ei, uite, asta este administrația „la firul ierbii”, așa se alege praful de Ploiești, cu erori ale executivului de zeci de milioane de lei, oameni care ar trebui să iși dea sufletul pe lefurile pe care le au! Dar, vorba aceea: dacă nu le bagi mânuța în buzunar, îi doare sub buzunar! Asta ați votat, dragi ploieșteni, asta se întâmplă!”.

Consilier local Gheorghe Sîrbu (PNL): „La data respectivă a fost semnat actul adițional înainte de ședința Consiliului Local. Prefectura Prahova a declarat nelegală hotărârea. Am atras atenția primarului că așa ceva nu se face. Mâine voi solicita date cu privire la modificările propuse și voi vota în consecință”.

Consilier local Magdalena Trofin: „Documentele privind ordinea de zi au fost transmise ieri. Pe ordinea de zi sunt multe proiecte. Urmează să studiez documentația/ rapoartele atașate”.

Consilier local Robert Vîscan (PSD): „O să încerc să obțin un punct de vedere, mâine, de la Primăria Ploiești cu privire la acest proiect de hotărâre”

Totodată, Observatorulph.ro a solicitat Primăriei Ploiești să explice motivul pentru care nu se propune revocarea actului administrativ, așa cum a solicitat Prefectura Prahova.

Observatorulph.ro a mai solicitat Prefecturii Prahova să explice motivul pentru care, până la această dată, nu a atacat în instanța de contencios administrativ hotărârea pe care  Instituția Prefectului a considerat că a fost aprobată cu „încălcarea prevederilor legale în materie”.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Ploieștenii reclamă că au caloriferele fierbinți când afară au fost 20 de grade Celsius. Explicația Termo Ploiești

Ploieștenii au reclamat că au caloriferele fierbinți în condițiile în care afară au fost înregistrate 20 de grade Celsius. Termo Ploiești susține că agentul...

Un polițist local din Gura Vitioarei i-a făcut propuneri indecente unei persoane, deși i-a spus că este elevă de 16 ani

Un polițist local de 47 de ani, din Gura Vitioarei, a demisionat după ce a purtat o discuție mai mult decât indecentă pe mesageria...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Mesaj ro-alert pentru un urs prins într-un gard la Valea Doftanei

Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate. ”Din informațiile...

Ploieștenii reclamă că au caloriferele fierbinți când afară au fost 20 de grade Celsius. Explicația Termo Ploiești

Ploieștenii au reclamat că au caloriferele fierbinți în condițiile în care afară au fost înregistrate 20 de grade Celsius. Termo Ploiești susține că agentul...

Un polițist local din Gura Vitioarei i-a făcut propuneri indecente unei persoane, deși i-a spus că este elevă de 16 ani

Un polițist local de 47 de ani, din Gura Vitioarei, a demisionat după ce a purtat o discuție mai mult decât indecentă pe mesageria...

Primarul din Câmpina a făcut o demonstrație de arte marțiale în fața elevilor [VIDEO]

Primarul orașului Câmpina, Alin Moldoveanu, a făcut o demonstrație de arte marțiale în cadrul proiectului Erasmus intitulat ”All different, all equal”, găzduit de Școala...

Cafenea Starbucks din București, închisă de comisarii ANPC. Ce nereguli au găsit [FOTO]

Comisarii ANPC au închis o cafenea din lanțul Starbucks din incinta București Mall, din sectorul 3 al Capitalei. Condițiile de preparare și vânzare a...
Emisiuni
- Publicitate -