Ploieștenii suferă în aceste zile de frig în apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire. Din cauza gazelor insuficiente pentru producerea de apă caldă și căldură la parametri normali, așa cum a declarat în repetate rânduri conducerea Termo Ploiești, operatorul livrează agent termic la nivel de avarie.
De la 1 ianuarie, caloriferele din apartamentele ploieștenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire sunt aproape reci, iar apa caldă este mai mult călâie. ”Disconfortul” va fi și mai mare în perioada următoare odată cu scăderea temperaturilor prognozată de meteorologi.
Cu excepția avariilor, ultima fiind săptămâna trecută, situația este cauzată de cantitatea insuficientă de gaze pe care Termo Ploiești le folosește pentru a produce apă caldă și căldură.
Detalii aici: Ploieștenii se plâng că au caloriferele călâi. Termo Ploiești: „Se livrează agent termic la parametri nesatisfăcători din cauza achiziționării unei cantități insuficiente de gaze”
Și astăzi, cititorii Observatorul Prahovean s-au plâns de caloriferele aproape reci din apartamente.
Iată doar câteva dintre mesajele transmise redacției noastre:
”Buna ziua, mai știți ceva de căldură? Doamna de la Termo nu a știut ce să îmi răspundă, ba că ar fi o avarie, iar după ce am întrebat unde este avaria mi-a spus că nu sunt gaze suficiente. Deci eu ce sa cred?”
”Din nou același probleme cu căldura….in Malu Roșu… caloriferele sunt mai mult reci … dacă suni la ei…nu îți răspund”
”În zona Nord e frig în apartamente! Caloriferele sunt călâi!”
Potrivit unei analize a lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, transmisă redacției Observator (Antena 1), Oradea are cele mai mici preţuri nesubvenționate din ţară la încălzirea în sistem centralizat datorită numărului mare de consumatori racordați la sistemul de termoficare și a investițiilor efectuate în sistem, în special prin atragerea de fonduri europene.
Citește și În timp ce ploieștenii tremură de frig în apartamente, orădenii au cel mai bun sistem de termoficare din țară
Astfel, Oradea are un preț de producție 441 lei/gigacalorie, față de 635 de lei/gigacalorie la Ploiești.
În schimb, subvenția acordată de la bugetul local este mai mică, astfel încât orădenii plătesc 373 de lei/gcal, față de 195 lei/gigacal (fără TVA).
De altfel, Primăria Ploiești se numără printre autoritățile locale care acordă cele mai mari subvenții la încălzirea în sistem centralizat, respectiv 440 de lei/gical – reprezentând 69% din prețul de producție, față de alte orașe, precum Suceava (297 de lei – 55%), Botoșani (328 – 50%), Brașov (433 – 65% ) sau Craiova (203 lei – 29%).
În ciuda celor peste 10 milioane de euro plătite în mai puțin de trei luni de la bugetul local pentru Termo Ploiești, confortul locatarilor lasă mult de dorit.
În timp ce primarul acuză Consiliul Județean Prahova că nu i-a predat întreaga instalație pentru a produce suficientă apă caldă și căldură, mai ales la orele cu consum mare, rămâne întrebarea dacă sunt suficienți bani pentru a cumpăra o cantitate și mai mare de gaze din moment ce în prezent nu se întâmplă asta?
Subventia exagerata la termie e motivul pentru care primaria e pana peste cap in datorii si nu a putut(si nici nu va putea) sa sustina investitii serioase.Dupa care toti se mira de ce Oradea ,de ex. arata cu totul altfel.Intr-o tara saraca nu poti sa le ai pe toate.
Ar fi interesant un articol despre cat se duce in termie(subventie) si cat in investitii pe mai multi ani.
Intrebati la Termo dar nu pe nea directorul , ce livreaza ei de fapt . Mentin pur si simplu tevile dezghetate . Iar daca se raceste vremea si nu vor mai putea sa compenseze diferenta de temperatura , atunci va fi interesant .
Vor ramane ploiestenii sub hipnoza declaratiilor „sarpelui Ka” de la Primarie ? daca da , atunci :”sa traiti bine !”