Consiliul Județean Prahova a luat în calcul realizarea unei variante ocolitoare Bănești – Valea Doftanei, ca alternativă pentru aglomerația de pe DN1. Traseul care face obiectul documentației se finalizează la intersecția cu drumul județean DJ 102 I, tronson ce traversează munții Baiului (Gârbova) prin pasul Predeluț (altitudine 1285) și face legătura cu județul Brașov.
Aleșii județeni au fost convocați, miercuri, la o nouă ședință a Consiliului Județean Prahova, pe ordinea de zi figurând și proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru varianta ocolitoare Bănești – Valea Doftanei.
Varianta ocolitoare Bănești – Valea Doftanei, potrivit raportului care însoțește proiectul de hotărâre, pornește din drumul național DN 1 (E 60) și trece prin Câmpina și comunele Bănești, Telega, Brebu, Șotrile, Valea Doftanei și se intersectează cu DJ 102 I după localitatea Valea Doftanei.
Varianta ocolitoare are o lungime totală de aproximativ 35,8 km, din care aproximativ 16 km traseu de drum nou.
Citește și: Start la schi în Azuga. Prima pârtie deschisă pe Valea Prahovei
„Traseul Variantei Ocolitoare Bănești – Valea Doftanei va putea fi folosit ca o alternativă a drumului Național DN 1 pentru a ajunge la Brașov. Tronsonul care face obiectul documentației se finalizează la intersecția cu drumul județean DJ 102 I, tronson ce traversează munții Baiului (Gârbova) prin pasul Predeluț (altitudine 1285) și face legătura cu județul Brașov”, se arată în raportul proiectului, iar conform studiului de fezabilitate au fost propuse două soluții, una dintre ele fiind recomandată, ca urmare a devizului general.
Astfel, varianta recomandată atât de proiectant cât și de experții tehnici, dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, are valoarea, conform din devizului general, de 1.209.196.950,312 lei cu TVA.
Varianta ocolitoare Bănești – Valea Doftanei va include, pe lângă realizarea șoselei, amenajarea de poduri, podețe, pasarele și viaducte, fiind prevăzute inclusiv lucrări de stabilizare a malurilor și amenajarea cursului râului Doftana în zonele afectate, dar și realizarea a șase parcări de-a lungul traseului.