Aleșii locali ploieșteni au aprobat, joi, înființarea unei societăți care să se ocupe de serviciul de termoficare a orașului, dar și o hotărâre prin care solicită preluarea CET Brazi în patrimoniul municipalității. Cele două demersuri nu se vor realiza de pe o zi pe alta, iar opinia aleșilor locali este împărțită atunci când vine vorba despre rezolvarea crizei apei calde în Ploiești.
Furnizarea apei calde a fost sistată, începând cu 1 august, dată la care operatorul Termoficare Prahova a anunțat că se impun lucrări de reparații urgente la unul dintre cazanele care asigurau apa caldă în municipiu. Prin sistarea acestui serviciu, practic, peste 150.000 de apartamente au rămas fără apă caldă.
După ce Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termo Prahova a notificat operatorul cu privire la rezilierea contractului, pe motiv că nu a asigurat continuitatea serviciului, aleșii locali de la PNL, PSD, USR și Pro-România au adoptat, joi, două hotărâri de Consiliu Local, catalogate drept soluții salvatoare pentru ca Ploieștiul să aibă apă caldă.
Una dintre hotărâri viza solicitarea de preluare a CET-ului în patrimoniul municipalității de la Consiliul Județean Prahova, iar cea de a doua a fost de înființare a unei societăți care să aibă ca obiect de activitate producerea, distribuția și furnizarea agentului termic și a apei calde.
Citește și: Criza apei calde, pe tapet, cu scandal, la Consiliul Local. Primăria Ploiești își face firmă de termoficare – VIDEO
Singurii care nu s-au aliat unor astfel de propuneri au fost consilierii ALDE, Prahova în Acțiune și alesul local Mihai Tonsciuc (USR). În plus, proiectele de hotărâre nu au avut viză de la Direcția Juridică și Direcția de Patrimoniu, secretarul municipiului anunțând că nu va contrasemna documentele, alături de președintele de ședință.
Citește și: Viitoarea conducere a noii societăți Termo Ploiești. Cine va fi noul director
Pașii care trebuie urmați pentru ca Ploieștiul să aibă propriul serviciu de termoficare și care presupune o perioadă destul de importantă de timp sunt următorii:
- Acordarea vizei de legalitate din partea Prefecturii Prahova
- Cedarea CET Brazi, prin hotărâre de Consiliu Județean, în patrimoniul municipiului Ploiești
- Întocmirea protocolului de preluare – primire a bunurilor de la Consiliului Județean Prahova
- Înregistrarea societății Termo Ploiești la Registrul Comerțului (numele societății a fost rezervat)
- deschiderea contului bancar în care să se regăsească capitalul social al societății în valoare de 5 milioane de lei
- Atribuirea serviciului de termoficare, prin hotărâre de Consiliul Local Ploiești, potrivit Legii 51/2006, către noua societate înființată, Termo Ploiești.
- Preluarea personalului de la actualul operator de termoficare
- Achiziționarea stocurilor de combustibil
- Obținerea licenței de funcționare
Termenul oficial până la care actual operator de termoficare ar trebui să asigure continuitatea serviciului de termoficare, după rezilierea contractului, este de 2 noiembrie.
Autoritățile așteaptă în momentul de față și o decizie a instanței cu privire la cererea de Ordonanță Președințială prin care se solicită obligarea Termoficare Prahova să asigure continuitatea serviciului de furnizare apă caldă în municipiul Ploiești.