Ghid de utilizare (pentru neajutorații Ploieștiului) a unui coș de gunoi stradal

0

Tot sperând să ne civilizăm, pentru a ne bucura de un oraș curat, am constatat că am pornit greșit o campanie, una la care deja sute de ploieșteni s-au implicat activ, ceea ce ne bucură. Să încercăm altfel!

Deja mulți ați auzit despre campania ”Tu ce ai schimba în cartierul tău?”. Am primit și continuăm să primim imagini și sugestii, doar că tuturor ne-a scăpat ceva: ABCul civilizației. Am pornit de la premisa că oamenii înțeleg că nu trebuie să mai arunce gunoiul în alte părți decât cele special destinate. Am greșit, așa că schimbăm abordarea, cu un ghid care să le explice tuturor neajutoraților și derutaților câteva elemente esențiale.

Spre exemplu, priviți imaginea surprinsă astăzi pe strada Lupeni, vis a vis de magazinele Mega și Profi. Da, știm, o imagine pe care o vedem pe TOATE străzile orașului. Deeeci… ce avem noi, aiiici? În niciun caz Icoana făcătoare de minuni, ci un coș de gunoi stradal. Cumplit meșteșug de tâmpenie să explicăm asta, dar măcar ne străduim.

Ce este acesta și la ce folosește?

Pasul 1. Păi… este un coș pus de operatorul de salubritate, conform contractului, pe care încă nu l-a distrus vreun ”distrus” de karatist în plină afirmare. Asta e bine! Pentru ce a fost el amplasat pe acel stâlp? Păi… pentru ca noi să stingem un chiștoc pe marginea lui metalică (să-l stingem, da?), apoi să îl aruncăm în coș. Tot acolo putem să mai aruncăm un ambalaj de înghețată, de biscuiți, un bon, o măscuță etc. Cu alte cuvinte, ”chestii” de mici dimensiuni, ca să nu le aruncăm pe stradă.

În niciun caz nu coborâm din blocul unde locuim, deși locul nostru era într-o rezervație îngrădită, târând după noi ditamai sacul cu resturi menajere, pe care apoi le lăsăm la baza stâlpului unde este acel coșuleț. Ar trebui să ne ducă puțin mintea, chiar dacă ne-am mutat de curând și nu suntem familiarizați cu civilizația, să ne dăm seama că acela este un biet coșuleț, iar sacul nostru nu prea are loc în el. E clar ceva în neregulă.

Pasul 2 – Unde ducem sacul cu gunoi? În cazul de față, la aproximativ 50 de metri de blocul și stâlpul din imagine se află o platformă de colectare. E prea departe? E prea mult pentru unii? N-or fi aflat unde trebuie să ducă gunoiul? Orice e posibil, dar putem întreba un băștinaș amabil, care ne poate ghida fără prea mari eforturi.

Beneficiile înțelegerii acestor mecanisme de conviețuire în comunitate sunt inestimabile. Babuinii care lasă gunoiul la stâlpii din fața scărilor unde locuiesc ar putea scăpa de mirosul care tot lor le intră în case, ar putea să scape de gândaci și șobolani. E drept că la unii așa o fi și în case, caz în care au circumstanțe atenuante pentru neînțelegerea diferențelor.

Cu speranța că acest mic text descriptiv (tip Gâgă) le va fi util, scuzându-ne în fața celor care știau deja ce este și cum trebuie utilizat un coș de gunoi stradal, vă mulțumim pentru timpul acordat!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău