Caietul de Sarcini pentru licitația operatorului de salubritate, întors de ANAP la primărie pe motiv de ”clauză de licitație cu dedicație”

0

Documentația licitației pentru noul operator de salubritate pentru domeniul public al Ploieștiului a fost întocmită greșit, iar Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a trimis-o înapoi primăriei, la modificat. Acesta este motivul pentru care, în această dimineață, a avut loc o ședință extraordinară a consiliului local –  să remedieze rapid erorile. Interesant este însă motivul principal pentru care a fost întors Caietul de Sarcini: existența unei clauze exclusive pentru mare parte a operatorilor din domeniu. Adică acel tip de prevedere care îți atrage atenția când vorbești despre ”licitație cu dedicație”.

Așa după cum se poate vedea din solicitarea transmisă primăriei, principala solicitare a ANAP este: ”Vă rugăm să eliminați factorul de evaluare referitor la vechimea/anul de fabricație al utilajelor/mijloacelor de transport (…)”.

Agenția și explică motivul pentru care face această recomandare, fără remedierea căreia serviciul nu poate fi scos la licitație: ”Cu privire la acest factor ales de autoritatea contractantă, nu numai că utilizarea lui nu aduce niciun avantaj, ci, dimpotrivă, poate reprezenta un dezavantaj evident în utilizarea eficientă a fondurilor de care dispune”.

În ”traducere” în limbaj comun, adresa ANAP sună așa ”dacă veți menține această clauză, veți lucra împotriva intereselor comunității pe care o reprezentați”. Aceasta este exprimarea care a aruncat în aer bursa speculațiilor și care creează mari suspiciuni asupra bunei credințe a celor care au elaborat Caietul de Sarcini.

Dacă ar fi fost o eroare tehnică, dacă cineva ar fi greșit o cifră sau ar fi pus o exprimare ambiguă, atunci nimeni nu ar fi fost scandalizat. În schimb, introducerea în Caiet a unei clauze care exclude majoritatea covârșitoare a operatorilor din domeniu, a creat mari suspiciuni în ceea ce privește intenția primăriei Ploiești de a organiza o procedură corectă și transparentă.

Citește și: Păsărica și gunoiul din Ploiești. Cum ar fi dacă, printr-o magie tip lobby, Romprest-ul hulit în Capitală ar veni la Ploiești, în locul Rosal-ului?

Este interesant cum această prevedere ”a scăpat” nu doar tuturor consilierilor locali care l-au votat în unanimitate, unii dintre ei specialiști în domeniu. Mai interesant este că ea a trecut neobservată de specialiștii RASP, de specialiștii primăriei și de cei doi juriști din conducerea acesteia: viceprimarul Daniel Nicodim și primarul Andrei Volosevici.

Cireașa de pe tort a afacerii este viceprimarul Magdalena Trofin, persoana desemnată de primar să coordoneze procedura. Trebuie să recunoașteți că este cât se poate de ciudat faptul că reprezentantul în executiv al USR Plus a girat introducerea și menținerea acestei clauze care reprezintă una dintre principalele marote folosite de organizația sa politică: ”lupta împotriva contractelor cu dedicație”.

La fel de ciudat este și faptul că astăzi consilierii locali au votat modificarea fără ca vreunul dintre ei să ceară vreo lămurire suplimentară.

VIDEO – Ședință Consiliul Local Ploiești – VEZI AICI

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău