- Publicitate -

Ponta la semnarea contractului vizat acum de DNA : e o minune românească

Data:

Distribuie articolul:

Potrivit unui comunicat DNA,  procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în anul 2013, în legătură cu licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului pentru proiectul „Internet în şcoala ta”, finanţat integral din fonduri europene.Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac percheziţii la sediile SC 2K Telecom SRL, care aparţine lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă, şi la SC Avitech Co. SRL, ambele din oraşul Voluntari. Percheziţiile au loc într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu o licitaţie a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru proiectul "Internet în şcoala ta", finanţat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

- Publicitate -

Cum a ajuns 2K Telecom în contractul cu Ministerul?
Avitech co. SRL este, alături de liderul de asociere Omnilogic SRL, câştigătoarea licitaţiei pentru programul "Internet în şcoala ta" derulată de Ministerul Educaţiei Naţionale în 2013. Având ca obiect conectarea la internet broadband a şcolilor din zona rurală şi urbană, contractul a fost finanţat în cea mai mare parte prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi cofinanţat, în proporţie de 15%, de la bugetul de stat.
Contractul atribuit pe 29 noiembrie 2013 a avut, potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Naţional de Achiziţii Publice, o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. În acest sens, asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorităţii contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menţionat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziţiei.
EXCLUSIV CE SPUNE DEPUTATUL GHIŢĂ DESPRE PERCHEZIŢIILE DNA LA FIRMA FRATELUI
Legea permite însă unui câştigător al licitaţiei să subcontracteze lucrări de până la 10% din valoarea totală a contractului fără a menţiona numele subcontractorului.
Firma 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiţă – 67,12%, Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu – 24,83%.
După cum a arătat gândul aici, în 2013, Omnilogic a concurat la această licitaţie cu firma Asesoft International, controlată de rude ale deputatului Sebastian Ghiţă, conform RISE Project. Asesoft a licitat atunci un preţ mai mic decât Omnilogic cu aproape 3 milioane de lei, însă a avut un punctaj mai slab la alte criterii şi a pierdut, conform portalului SEAP.
Numele firmei apare şi în raportul Curţii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, în care se arată că au fost constatate nereguli privind condiţiile în care reprezentanţii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reţeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact), după cum a arătat gândul aici. Specialiştii susţin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcţional, deşi contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durată iniţială de 26 de luni.
Perioada a fost modificată prin 11 acte adiţionale până la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui având ca efect "uzura morală a echipamentelor şi a soluţiilor software alese, situaţie care generează cheltuieli suplimentare de upgradare".

Află CE CAUTĂ PROCURORII DNA LA FIRMA FRATELUI DEPUTATULUI GHIŢĂ
În acelaşi timp, Curtea de Conturi a atras atenţia cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanţă, garanţie şi suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanţiei acordate.
Ponta la semnarea contractului: "Toţi suntem la Parchet în ţara asta!"
Omnilogic, pe de altă parte, a făcut obiectul unei sesizări depuse la Parchet chiar de Corpul de Control al Primului-Ministru. În iunie 2013, Guvernul a anunţat că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul Comunicaţiilor, în perioada 2010-2011, a banilor alocaţi din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul de informaţii "e-Romania 2".Inspectorii arătau că valoarea estimată a contractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităţilor de măsură şi a cantităţilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.
După acest episod, la momentul semnării contractului "Internet în şcoala ta", pe 2 decembrie 2013, premierul Victor Ponta dădea, acestei observaţii venite din partea unui jurnalist, o replică scurtă: "Toţi suntem la Parchet în ţara asta!".
Mai mult, Ponta a spus din start că nu ştie cine sunt câştigătorii licitaţiei care s-a făcut, în opinia sa o licitaţie după toate criteriile legislaţiei europene. "Eu habar n-am cine a câştigat şi cine a mai participat la această procedură. Ştiu doar că s-au respectat absolut toate cerinţele solicitate de legislaţia europeană, ştiu că au fost şi contestaţii şi tot, deci semnăm. În rest, cine e la Parchet, v-am zis, toţi suntem la Parchet, Deci, ăsta e răspunsul: procedurile le facem conform legislaţiei europene şi cine câştigă, cine pierde, îmi pare rău, dar nu mă întreabă nimeni", spunea premierul.
Mai mult, Ponta a descris proiectul „Internet în şcoala ta” drept „o minune românească”. „Am venit aici cu un scop foarte clar: să mai văd o minune românească. De şapte ani ne chinuim să facem acest proiect, e corect, nu? Sigur, el a fost gândit în 2003,  în 2007 a venit ideea să se facă acest proiect din fonduri europene. Suntem în 2013. De anul trecut, de când am preluat funcţia, am auzit şi despre acest proiect ca despre unul din proiectele despre care toată lumea vorbeşte şi toată lumea spune că nus eva face niciodată, motiv pentru care i-am spus în special domnului ministru Costoiu, sigur, şi ministrului Educaţiei, dar am dat sarcina ministrului delegat să scoată acest proiect la lumină. Şi am vrut astăzi să fiu prezent aici ca să văd că e semnat contractul şi că, într-adevăr, se apucă lumea de treabă”, a spus la acea vreme premierul Ponta.
Sursa: gandul.info

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -