- Publicitate -

RETROSPECTIVĂ – Anul 2014, sub semnul arestărilor, scandalurilor şi alegerilor

Data:

Distribuie articolul:

retrospectiva

Anul 2014 a fost extrem de agitat. Prahova a avut parte de numeroase scandaluri politice, dar și de arestări surpriză, de anchete penale, dar și de evenimentele nelipsite ale alegerilor europarlamentare și președințiale. Scandalul s-a ținut lanț în fotbal, administrație, politică, dar și în domenii precum sănătatea și învățământul.

- Publicitate -

Peste numai câteva ore, lăsăm în urmă un an agitat din punct de vedere politic și administrativ. 2014 ar putea fi considerat anul schimbărilor. Pe scena politică au apărut două noi formațiuni: PMP și așa-zisul PLR. În 2014, Prahova a fost zdruncinată mai ales de anchetele DNA, care au ținut prima pagină a ziarelor. Să nu uităm însă că 2014 a fost un an benefic la capitolul absorției fondurilor europene, dar nici că administrația locală ploieșteană, în special, a fost zguduită de câteva scandaluri majore.

Ianuarie

Luna ianuarie a fost marcată de anchetele DNA. Pentru prima dată în istoria Consiliului Local Ploiești, aleșii, unul câte unul, au mers la DNA – Serviciul Teritorial Ploiești pentru a da declarații cu privire la premierea jucătorilor Petrolului, în funcție de performanțe. Tot pe aceeași temă la DNA a fost invitat și primarul municipiului Ploiești, Iulian Bădescu.

- Publicitate -

Citește și: Ce spun consilierii locali înainte de a fi audiaţi la DNA

Procurorii DNA au ridicat mai multe documente care vizau modul în care a fost aprobată, în 2012, în Consiliul Local Ploiești, hotărârea prin care urmau să fie alocați bani, din bugetul local pentru Asociația Lupii Galbeni, în vederea premierii jucătorilor.

Februarie

Luna februarie a continuat cu un nou scandal – contractele de deszăpezire încheiate de Consiliul Județean Prahova.  Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea președintelui CJ Prahova.

- Publicitate -

Citește și: Mircea Cosma, reţinut de procurorii DNA

În aceeași cauză erau cercetați deputatul social-democrat Vlad Cosma, dar și directorul executiv al Direcției de Patrimoniu. Dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mircea Cosma, aflat sub control judiciar, a invocat probleme de sănătate și s-a autosuspendat din funcția de președinte al PSD Prahova. Șefia interimară a organizației județene a fost preluată de senatorul Daniel Savu.

Citește și: Ce spune Daniel Savu, despre preluarea şefiei la PSD Prahova

Pe plan politic au apărut și alte schimbări. Doi parlamentari, senatorul Andrei Volosevici și deputatul Dragoș Gunia, au anunțat trecerea de la PDL la PMP.

Martie

- Publicitate -

Pe plan administrativ se produc noi schimbări, care conduc la ideea că USL, definitiv și irevocabil, se va rupe. Prefectul județului, Marius Sersea, numit la propunerea PNL, este eliberat din funcție. Postul rămas vacant este preluat de subprefectul Rodica Paraschiv.

Citește și: Cine este noul prefect de Prahova

La Ploiești, primarul municipiului, Iulian Bădescu, anunța gratuitate pe mijloacele de transport, pe durata lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai. Pe plan politic, urma să înceapă taifunul. Liberalii au început să piardă funcțiile, una câte una.

Aprilie

- Publicitate -

Pe 2 aprilie, funcția vacantă de subprefect a fost ocupată, prin detașare, de Emil Drăgănescu, șeful Direcției de Pază a Consiliului Județean Prahova. La nivel național, se vorbea tot mai des e ruptur din USL, lucru care era vizibil în teritoriu. Liberalii anunță că vor candida singuri la alegerile europarlamentare. La finele lunii aprilie, Prahova este afectată de alunecările de teren. Breaza, Brebu, Cornu, Cerașu, Sângeru, Izvoarele, Ceptura, Telega, dar și Ariceștii Zeletin, sunt doar câteva dintre localiățile afectate. La Ploiești, edilul municipiului, Iulian Bădescu, semnează contractul de execuţie a lucrărilor pentru modernizarea linei de tramvai, pentru tronsonul strada Gheorghe Doja, de la intersecţia cu strada Candiano Popescu, până la Gara de Sud. Licitația este câștigată de Asocierea SC Delta Construcții Montaj 93 SRL – SC Martin Rose România SRL – Martin Rose MBH&CO.KG – Elektroline a.s., investiția fiind estimată la 42.533.751,25 lei, fara TVA.

Mai

Liberalul Bogdan Nica nu mai este șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. La rândul său, liberalul Horia Toma, șeful Inspectoratului Școlar Județean Prahova, își dă demisia. Dacă liberalii susțin că merg singuri în alegeri, social-democrații decid să să aibă alături UNPR și Partidul Conservator. Scandalurile de corupție nu afectează Alianța PSD – UNPR –PC, care rămâne pe val în Prahova. Pe 25 mai, social-democrații își arogă victoria în alegeri, cu 33,05%, în timp ce PDL reușește să atragă în Prahova numai 17,16% din sufragii, iar liberalii obțin 16,78% din voturi. Partidul Mișcarea Populară oferă o surpriză spectaculoasă după ce, la nici câteva luni de la înființare, obține 7,28% din sufragii. Mircea Diaconu reușește să convingă 17.089 de prahoveni, respectiv să obțină 7,75% din voturi, și devine o a doua surpriză a alegerilor europarlamentare. Avem parte și de alegerea unui europarlamentar prahovean. Vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Laurențiu Rebega, obține un post de europarlamentar.

- Publicitate -

Citește și: Anunţul de pe uşa vicelui CJ, Laurenţiu Rebega

Funcția de vicepreședinte ocupată de acesta devine vacantă. La nivel național, liderul PNL, Crin Antonescu, anunță că își dă demisia din funcția de președinte al partidului. Întreaga conducere a PNL demisionează în bloc. PNL renunță la orice colaborare cu PSD în plan guvernamental și parlamentar.

IUNIE

Liberalii se orientează spre o nouă posibilă alianță. Pentru alegerile prezidențiale. Soluția: PDL, care nu este pe placul a cinci parlamentari liberali prahoveni. Deputații Alexandri Nicolae, Graţiela Gavrilescu, Paul Dumbrăvanu, Virgil Guran şi Sorin Teju demisionează din PNL și anunță formarea PLR, sub coordonarea lui Călin Popescu Tăriceanu.

- Publicitate -

Iulie

Luna iulie aduce o nouă numire la nivelul Consiliului Județean Prahova. Bogdan Toader este numit vicepreședinte al CJ Prahova, pe postul devenit vacant ca urmare a alegerii lui Laurențiu Rebega în funcția de europarlamentar.

August

Cel de-al doilea vicepreședintele al CJ Prahova, Sebastian Danielescu, este schimbat din funcție, cu votul PSD, PP-DD, dar și al foștilor colegi liberali care așteaptă înființarea PLR.

Citește și: Lovitură de palat la Consiliul Judeţean: Toader – vicepreşedinte, Danielescu out!

Schimbări au loc și la Prefectura Prahova. Subprefectului Emil Drăgănescu îi încetează detașarea, iar postul devenit vacant este ocupat de Mădălina Lupea, fost procuror, care a decis să devină înalt funcționar public. La nivel național, Klaus Iohannis este desemnat candidatul ACL la alegerile prezidențiale.

Septembrie

Primarul municipiului Ploiești reușește să încheie ultimul contract pentru modernizarea liniilor de tramvai, pe tronsonul Intersecţie Republicii – Buclă Vest,  cu o valoare de 45.828.003,71 lei fără TVA. Începutul noului an școlar 2014 – 2015 aduce în prim –plan un nou scandal. Elevii claselor primare încep școala fără manuale, după ce procedura de desemnare a editurilor a fost contestată. La finalul lunii septembrie, o țară întreagă, este sensibilizată de cumplitul accident de pe DN1, de la km 81. În jurul orei 20.00, între localităţile Băneşti şi Floreşti, un accident între două autoturisme, avea să se soldeze cu șase morți.

Citește și: Accident mortal pe DN1! Şase persoane decedate

Tragedia declanșează un amplu protest la Câmpina, unde sute de oameni solicită CNADNR investiții legate de montarea de separatori de sens pe DN1.

Octombrie

Luna octombrie este marcată de campania electoală. 14 candidați se înscriu în cursă, Victor Ponta, liderul PSD, fiind favorit. Pe plan administraiv, o ordonanță de urgență, avea să producă efecte neașteptate. Actul normativ permitea aleșilor transferul de la un partid la altul, în termen de 45 de zile. Primari, viceprimari, consilieri locali și județeni  au început să sară în special în barca Puterii.

Citeste și: Lista oficială a traseiştilor din Consiliul Local Ploieşti

La nivelul județului Prahova, la final, 17 primari de la PDL și PNL trec în tabăra PSD – UNPR – PLR. Lor li se alătură, la nivelul județului, peste 130 de consilieri locali și alți șase consilieri județeni, Prahova situându-se pe locul al doilea la capitolul transferuri.

Noiembrie

Alegerile din 2 noiembrie îl clasează, în Prahova, pe primul loc pe candidatul PSD, Victor Ponta (39.40%), în timp ce Klaus Iohannis, candidatul ACL, obține numai 27,70%. Un scandal monstru se declanșează la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești, după ce o tânără naște într-un taxi în drum spre un spital din București. Ancheta este soldată cu demisia directorului Maternității Ploiești, Călin Boeru.

Citește și: Directorul maternităţii şi-a dat demisia în urma scandalului bebeluşului mort!

Alegerile prezidențiale din 16 noiembrie iau o altă turnură. Social-democrații pierd, iar Victor Ponta își recunoaște înfrângerea imediat. Klaus Iohannis câștigă detașat, cu 54,43%, în timp ce Ponta obține numai 45,56% din sufragii. Liberalii din Prahova sărbătoresc succesul, însă nu pentru multă vreme. La scurt timp după alegeri, liderul PNL Prahova, Mircea Roșca, își pierde imunitatea parlamentară. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești fac percheziții la domiciliul parlamentarului, iar seara, târziu, după mai multe ore de percheziții și audieri, dispun reținerea deputatului pentru 24 de ore, acesta fiind acuzat de săvârșirea în concurs a două infracțiuni de trafic de influență.

Citește și: Mircea Roşca a fost reţinut în această seară pentru 24 de ore

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție dau curs solicitării procurorilor DNA și decid arestarea preventivă a lui Roșca pentru 29 de zile. La finele lunii, un nou cutremur zguduia, de data aceasta, fotbalul ploieștean. Administratorii clubului FC Petrolul, frații Capră și directorul Marius Bucuroiu, erau reținuți pe o perioadă de 24 de ore, de procurorii DIICOT, sub acuzația de evaziune fiscală și spălare de bani.

Citește și: Patronul Petrolului, Daniel Capră, a fost arestat preventiv

Magistrații Tribunalului Prahova aprobă arestarea preventivă a celor șapte persoane pentru 29 de zile.

Decembrie

1 Decembrie, Ziua Națională a României, vine la pachet cu prima zăpadă. La Ploiești, începe demolarea Hipodromului, după ce primarul municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, semnează contractul pentru modernizarea singurului obiectiv hipic la nivel național. Licitația este câștigată de Asocierea SC Construcții Erbașu și SC Total Strada SRL, valoarea investițiilor fiind de 53.625.346 lei fără TVA. La aproape o lună de la alegerile prezidențale, în PSD este scandal monstru. Marian Vanghelie, Mircea Geoană și Dan Șova sunt excluși din partid. Deputatul Sebastian Ghiță pleacă și el din PSD și anunță că va crea un nou partid. La UNPR Prahova, deputatul Răzvan Tănase este exclus din partid. Scandalul nu ocolește nici PP-DD. Un al doilea parlamentar prahovean, Gabriela Anghel, își pierde calitatea de membru al formațiunii politice, pe listele căreia a obținut un mandat de parlamentar în 2012. Ponta încearcă să reformeze Guvernul, doar-doar va scăpa de mazilire anul viitor. Un parlamentar prahovean, Grațiela Gavrilescu, devine, astfel, ministrul Mediului și Apelor. Pe 22 decembrie, la Ploiești, au loc manifestări la împlinirea a 25 de ani de la Revoluție. Finalul de an nu vine cu vești bune pentru suporterii Petrolului, care riscă să nu mai joace pe stadion, după ce SGU a solicitat insolvența, pe motiv de neachitare a sumelor restante.

Citește și: Petrolul nu va mai juca pe Ilie Oană dacă clubul nu plăteşte chiria!

Pe ultima sută de metri are loc semnarea a încă două contracte cu finanțare europeană. Primarul municipiului Ploiești semnează contractul care vizează realizarea pasajului de la Gara de Vest, în timp ce președintele CJ Prahova, semnează contractul de realizare a nodului rutier pentru autostrada București – Ploiești, de la Gherghița. Peste câteva ore vom trece în noul an.

Citește și: Contractul pentru nodul rutier de la Gherghiţa a fost semnat

De două zile, după un cod galben și unul portocaliu de vreme rea, Prahova este sub o nouă atenționare. Gerul siberian a înghețat Prahova, zone întregi fiind sub temperaturi de -20 de grade Celsius. Ce va aduce  2015? Grea întrebare. Scena politică este în continuare în fierbere. La Mulți Ani, 2015! La Mulți Ani, Ploiești! La Mulți Ani Prahova!

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Protest al angajaților muzeelor din Ploiești la Guvern [VIDEO]

Numeroși angajați ai muzeelor din Ploiești participă, în această...

Cum s-a produs accidentul de motocicletă din Poienarii Burchii

Accidentul de motocicletă, care a avut loc în această...

UPDATE: Accident grav în Poienarii Burchii Un motociclist este inconștient

Un grav acccident rutier a avut loc în această...

Noaptea Muzeelor la Casa Tineretului din Ploiești

Astă seară, de Noaptea Muzeelor, au loc evenimente deosebite...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Protest al angajaților muzeelor din Ploiești la Guvern [VIDEO]

Numeroși angajați ai muzeelor din Ploiești participă, în această...

Cum s-a produs accidentul de motocicletă din Poienarii Burchii

Accidentul de motocicletă, care a avut loc în această...

UPDATE: Accident grav în Poienarii Burchii Un motociclist este inconștient

Un grav acccident rutier a avut loc în această...
- Publicitate -