- Publicitate -

Afacerea Rosal: inconstienţă sau consilierilor locali le e dor de DNA ?

Data:

Distribuie articolul:

Dacă

Dacă în campania electorală din 2012, Iulian Bădescu promitea ploieștenilor rezilierea contractului cu Rosal, pe care o cataloga drept firma de casă a PDL, astăzi primarul propune prelungirea contractului sde salubrizare până în 2029!

- Publicitate -

Citește și BĂDESCU – 2012: VOI REZILIA CONTRACTUL CU ROSAL! ASTĂZI PROPUNE PRELUNGIREA PÂNĂ ÎN 2029!
Pe intelesul tuturor, ”tunul” pe care il pregateste administratia locala impreuna cu Rosal in proiectul de HCL de astazi, (subiect ce ar putea fi incadrat de procurorii DNA la ”avantajarea unui operator economic si incasarea unor foloase necuvenite, de trei ori, intr-un contract pagubos pentru bugetul local”, parafrazat, ar suna astfel: "Eu, Rosal,  în 2011, m-am angajat sa investesc 18 milioane lei in 5 ani si sa rezolv problema gunoaielor. Dupa patru ani cer o prelungire (adica nu mi-am respectat angajamentul) si promit ca investesc 25 milioane lei in 18 ani. Banii, 25 milioane lei, tu, Primaria Ploiesti, poti sa ii primesti gratis pe doua cai, din alte surse, dar pentru ca semnam prelungirea ma vei despagubi cu 25 milioane lei pentru promisiunea facuta". 
Marea investitie Rosal este de 25 milioane lei, in conditiile in care anual, doar de la Primaria Ploiesti, fara populatie sau agenti economici primeste minimum 28 milioane lei. Rosal investeste 25 milioane de lei in 18 ani,adica fabuloasa suma de 0,50lei/pers/luna (cat de curand vom auzi probabil ca se va scumpi gunoiul) pentru a primi minimum 28milx18ani, adica peste 100 milioane euro.
Investițiile promise de Rosal, finanțate de  Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara (ADI) 
Mai pe larg. In 2015, cel tarziu 2016 , Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara (ADI) va organiza si furniza din fonduri europene (peste 40 milioane euro) un sistem de gestionare a deseurilor in tot judetul Prahova, care asigura pubele ,utilaje,camioane adica mare parte din ce promite Rosal ca investitii. Potrivit legislatiei ADI pentru a nu returna  si deturna fondurile europene aprobate intr-un proiect aflat in faza de implementare, va trebui,fie sa astepte sa expire contractele cu firmele de salubritate aflate in derulare (la P!oiesti inca 18 ani), fie sa despagubeasca firmele care mai au de executat parte din contract.
Gaselnita administratiei impreuna cu Rosal ar fi construirea de platforme de gunoi ingropate, pentru colectare selectiva. Acestea sunt constructii edilitare care nu tin de specificul unei firme de salubritate ci de domeniul constructiilor. Mai ales ca, gurile rele spun ca, la licitatia din 2011, ideea de platforme de gunoi ingropate ar fi apartinut unei firme care a fost descalificata, iar administratia PDL din acea vreme ar fi permis Rosalului sa "completeze" solutia tehnica dupa deschiderea ofertelor.
Oricum ar sta situatia, daca administratiei din 2011 i-a placut ideea si administratia din 2014 ar dori sa extinda acest sistem de gestionare a deseurilor, construirea de platforme nu este specifica obiectului de activitate al unei firme de salubritate, iar finantarea s-ar putea face, fara efort financiar si fara obligatii  compensatorii catre Rosal sau vreo alta firma , pe cel putin doua cai: completarea documentatiei ce a stat la baza aprobarii proiectului de fonduri europene si astfel gradul de absorbtie ar fi mai mare si ar veni niste bani , cum s-ar zice gratis, fie organizarea unei licitatii cu firme de constructii pentru care operatorul de salubritate ce urmeaza a fi desemnat de ADI in urma licitatiei din 2015-2016 sa plateasca o redeventa de folosire a acestor  ”mobiliere stradale”. Fie sa i se solicite operatorului de salubritate desemnat de ADI sa construiasca cu firme partenere, incluse in oferta licitatiei, astfel de platforme.
Din sursele noastre de la Rosal intelegem ca activitatea de salubrizare in Ploiesti acum nu este destul de profitabila intrucat salariile sunt acordate cu intarziere, pe perioada iernii sunt trimisi oameni in concediu fara plata, companiile de utilitati trimit somatii cu amenintarea de debransare. De ce ar mai vrea Rosal sa stea inca 18 ani in Ploiesti ?
Din datele prezentate in materialele de sedinta de astazi, se intelege ca miza acestei afaceri este alocarea de 25 milioane lei cel mai tarziu in 2016, aproape cu titlu gratuit catre Rosal, ca despagubire pentru ”investitiile” facute, la momentul cand ADI va implementa sistemul judetean de gestionare a deseurilor. La acel moment Rosal va fi primit de doua ori 28 milioane lei/an, plus marirea iminenta de tarif cu cel putin 0,50 lei la gunoiul menajer pe care o anticipam, va amortiza asa-zisele cheltuieli
Curioasa este si intelegerea transpartinica a actualei administratii, pentru ca votul de astazi nu ar putea trece fara votul consilierilor PSD, iar membrii comisiei de negociere sunt Iulian Teodorescu (PLR) si Gheorghe Sarbu (noul PNL) care sunt cunoscuti ca foarte ingaduitori cu privire la activitatea Rosal. Ne amintim totusi ca fostul senator PDL, apoi senator PSD si actual primar PSD, in perioada 2010-2012, Iulian Badescu era oripilat de activitatea Rosal cand bugetul alocat salubritatii a crescut subit cu 400% de la 7 milioane lei/an la 28 milioane lei/an, cand un maturator stradal care in mod normal efectua 6000 mp/zi, imediat ce a imbracat salopeta Rosal efectua 12000 mp/zi, cand deseuri ce trebuiau decontate la Primarie cu 25 lei/tona si 35 lei/tona erau incadrate ”necorespuzator” si decontate cu 103 lei/tona si facea plangeri penale. In campania electorala unul din punctele importante ale programului electoral era reziliera contractului cu Rosal. Acum vrea sa ii ”iubeasca” 18 ani din 2016 incolo , dupa alegerile locale cand expira actualul contract.
Prelungirea contractului cu 18 ani este ILEGALĂ
Sa mai spunem ca din punct de vedere legal contractul de salubritate initial de 5 ani nu se poate prelungi decat cu jumatate din termenul initial, adica cel mult doi ani jumatate, daca si ADI este de acord. Si ca practica condamnata in trecut de consilierii PSD fata de cei ai PDL care afisau materiale de sedinta cu doar o zi inainte de sedinta Consiliului Local, fara a avea timp prea mult pentru o dezbatere.

 

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Președintele Iranului a dispărut în urma unul accident de elicopter

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Dulceață de trandafiri rețetă de sezon – by chef Dan Neagu, vlog La Culinaria, Restaurant Bulevard Ploiești

A venit sezonul trandafirilor iar pentru iubitorii de dulceață...
- Publicitate -