- Publicitate -

Licitaţie dubioasă la Primăria Ploieşti, câştigată de un candidat la şefia FRF

Data:

Distribuie articolul:

Numele primarului Ploieştiului, Iulian Bădescu, apare într-o afacere cu terenuri de mini-fotbal derulată de Răzvan Burleanu, candidat la președinția Federației Române de Fotbal, potrivit unei anchete Rise Project.  

- Publicitate -

Președintele Federației de Minifotbal din România, Răzvan Burleanu, candidat la președinția Federației Române de Fotbal, își folosește funcția actuală pentru a face loc afacerilor personale pe care le deține în domeniul bazelor sportive. Firma sa, Lider Sport, are în concesiune, în momentul de față, două terenuri primite de la primăriile din Onești și Ploiești. Pentru a convinge primăriile din cele două orașe să scoată la licitație terenurile respective, Burleanu a făcut lobby în numele Federației de Minifotbal din România (FMR). Apoi, s-a prezentat la cele două licitații cu firma sa personală. Și la Onești, și la Ploiești, Lider Sport a câștigat concursul de oferte după ce a licitat cu prețul minim. Răzvan Burleanu comentează suprapunerea calităților sale, de președinte al FMR și de patron al Lider Sport: „Nu consider că pot fi în conflict de interese”. În lumea de amatori a minifotbalului, Burleanu are o poziție de primă mărime. Este președinte al Federației Europene de Minifotbal și vicepreședinte al Federației Internaționale de Minifotbal. Burleanu este unul dintre cei șapte care și-au depus candidatura la președinția Federației Române de Fotbal pentru alegerile din 5 martie.
Pe 2 august 2012, în calitatea sa de președinte al FMR, Burleanu i-a scris primarului Iulian Bădescu (PSD) – nou ales în funcție – un memoriu prin care îl ruga să concesioneze, prin licitație, un teren intravilan, în vederea amenajării unei baze sportive de minifotbal. Motivația, prezentată în scrisoare: „includerea municipiului Ploiești într-un proiect pilot demarat la nivel european de către European Minifootball Federation în ceea ce privește realizarea unor baze sportive moderne de minifotbal, destinate sportului de masă”. În aceeași zi în care Burleanu a redactat scrisoarea, 2 august 2012, ea a și ajuns la primarul Iulian Bădescu. În aceeași zi, acesta a avizat favorabil solicitarea și a indicat locul în care se găsește terenul de care FMR avea nevoie pentru a-și derula proiectul: într-un parc unde există un teren de fotbal și altul de tenis, acoperite cu bitum.

Tot în aceeași zi, 2 august, scrisoarea lui Burleanu a ajuns și la directorul direcției de patrimoniu din Primărie, pentru a primi viză. Și, tot în aceeași zi, a ajuns și la directorul adjunct al Primăriei Ploiești.
Burleanu explică rapiditatea neobișnuită cu care cererea sa a fost soluționată: „E un proiect de maximă importanță pentru o autoritate locală. Scopul e să organizăm aici viitorul campionat național de minifotbal, iar eu doresc să organizăm aici și prima ediție de Liga Campionilor”.

Luată în evidență fără număr de înregistrare
Întrebat fiind cum a transmis scrisoarea la primăria Ploiești, astfel încât ea a fost dată în lucru imediat, în ziua în care fusese scrisă, Răzvan Burleanu spune: „Pur și simplu, am depus-o la registratură. La registratura Primăriei!”. Totuși, scrisoarea – deși poartă patru mențiuni ale datei de 2 august 2012 – nu poartă urma niciunei ștampile de registratură și nici nu are număr de înregistrare.
Iulian Bădescu, primarul din Ploiești, nu a explicat RISE Project care a fost modalitatea prin care a luat în evidență scrisoarea venită de la președintele FMR.
Scrisoarea – în facsimil – este parte integrantă a unei hotărâri date de Consiliul Local Ploiești, în aprilie 2013. Poate fi citită pe site-ul Primăriei.
Prin hotărârea de consiliu votată în aprilie 2013, administrația din Ploiești a aprobat scoaterea la licitație a unui teren de 5.200 de mp pentru realizarea unei baze sportive de minifotbal. S-a conformat, astfel, solicitării președintelui FMR, Răzvan Burleanu.
Prin documentația de atribuire, aferentă caietului de sarcini pentru concesionarea a terenului de 5.200 de mp, Primăria Ploiești le-a impus tuturor participanților la licitație respectarea unei condiții eliminatorii. Aceea de a fi „acreditați” de Federația de Minifotbal din România, condusă de Răzvan Burleanu.
Ce înseamnă această „acreditare”? Președintele FMR oferă lămuriri: „Ca să fie acreditată de FMR, o firmă trebuie să-și dorească să fie implicată în fenomenul minifotbalistic. Să aibă experiență în organizarea competițiilor de minifotbal”.
La licitația pentru concesionarea terenului din Ploiești – organizată în iunie 2013 – s-au prezentat trei firme. Două din București și una din Bacău. Cea din Bacău a fost Lider Sport, a lui Răzvan Burleanu. Toate cele trei firme au oferit redevența minimă pentru concesionarea terenului de 5.200 de mp: 3.144 de euro/an, contravaloarea chiriei unui apartament cu două camere în orașul Ploiești.
Concesiunea a fost adjudecată la acest preț, pentru 49 de ani.
Cele două companii din București care au participat la licitație – făcând concurență firmei lui Burleanu, fără să ridice prețul de pornire al licitației nici măcar cu un cent – se numesc Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect. Prima este patronată de Răzvan-Mihai Burlacu (31 de ani), un tânăr specializat în afaceri cu mobilier urban și suprafețe pentru terenurile de sport.
Cea de-a doua, Eco Via Proiect, aparține lui Andrei Manea (28 de ani), dar a fost înființată de Manea în parteneriat cu același Răzvan-Mihai Burlacu – care, inițial, a deținut 90% din companie. Și Burlacu, și Manea sunt originari din Roșiorii de Vede.
De altfel, Eco Via Proiect funcționează într-un apartament aflat în proprietatea Mondo Holding Concept. Apartamentul, situat în cartierul Floreasca, este folosit ca punct de lucru și de Mondo Holding Concept. O altă firmă pe care Burlacu și Manea o dețin împreună, în cote egale, Mondo IT Global Services, își are sediul în acest apartament. Tot aici este cantonată și Urbanito City Concept, firmă prin intermediul căreia Răzvan-Mihai Burlacu a amenajat trei terenuri de sport suspendate, pe acoperișul parcării supraetajate de la Arena Națională.

- Publicitate -


O după-amiază de vară
Orice firmă interesată să concesioneze terenul de 5.200 de mp din Ploiești au avut la dispoziție intervalul 24 mai – 19 iunie pentru a depune oferte.
Dintre cele 22 de zile lucrătoare care există între aceste două date calendaristice, toate cele trei firme competitoare – Lider Sport, Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect – au făcut drumul la Primăria Ploiești în aceeași zi: în după-amiază zilei de 18 iunie. (A doua zi, la ora 9 dimineața, perioada de depunere a ofertelor ar fi expirat.) 
Toate cele trei oferte au fost înregistrate una după alta, între ora 13:22 și ora 14:33.

Probabilitatea matematică pentru ca trei firme – acționând independent una de cealaltă – să aleagă, din 22 de zile posibile, aceeași zi și aproape aceeași oră pentru a se înscrie la o licitație este extrem de redusă.
Patronul Mondo Holding Concept, Răzvan-Mihai Burlacu, comentează această coincidență: „În ultimii ani, a început să devină o cutumă ca lumea să depună oferte pe ultima sută de metri. Depune în ultima clipă toată lumea. E isteria asta (…). De speța aceasta nu m-am ocupat eu personal. Sunt niște persoane din firmă care s-au ocupat, nu eu”.
O suprapunere asemănătoare a datei de depunere a ofertelor s-a manifestat și la licitația de la Onești, unde familia președintelui Federației de Minifotbal din România, Răzvan Burleanu, a participat, prin trei entități juridice distincte, la competiția pentru adjudecarea terenului de 1.500 de mp.
Atunci, în octombrie 2011, s-au înscris la licitație – în aceeași zi, cu două zile lucrătoare înainte de expirarea termenului de depunere a ofertelor – Asociația Județeană de Minifotbal Bacău (condusă de tatăl lui Răvan Burleanu) și firma Impact Sports & Entertainment (a fratelui lui Răzvan Burleanu).
Firma personală a președintelui FMR se înscrisese cu două săptămâni mai devreme.
9 milioane de euro, contracte cu statul

Mihai-Răzvan Burlacu, patronul Mondo Holding Concept, are o experiență bogată în materie de licitații publice. Mondo Holding Concept derulează numeroase afaceri cu statul în domeniul amenajării parcurilor și a suprafețelor de joacă.
Între august 2011 și februarie 2013, firma lui Mihai-Răzvan Burlacu a câștigat contracte publice în valoare de 40,2 milioane de lei (aproximativ 9,3 milioane de euro) – potrivit licitatiapublica.ro. Contractele au fost plătite de diverse primării din țară, inclusiv de primării din mediul rural, care au achiziționat servicii de amenajare a unor parcuri comunale. Și Eco Via Proiect, societatea înființată de Burlacu, dar controlată, azi, de Andrei Manea, este o firmă profitabilă. Spre deosebire de competitoarele sale – Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect – Lider Sport, firma președintelui FMR, a raportat pierderi continue de la înființare, în 2006, și până în 2012.
De altfel, Lider Sport a fost declarată câștigătoare a licitației cu un punctaj maxim: 100 de puncte din 100 posibile.Totuși, comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru concesionarea parcului din Ploiești, formată din funcționari ai administrației, a considerat că, dintre cele trei firme înscrise la licitație, Lider Sport este cea mai capabilă din punct de vedere economico-financiar. Răzvan-Mihai Burlacu, patronul Mondo Holding Concept, spune că nu știe de ce a pierdut licitația de la Ploiești. Mai spune că nu îl cunoaște personal pe președintele Federației de Minifotbal din România. Dar adaugă: „Am impresia că ceva colaboratori de-ai mei îl cunosc mai bine. (…) Pare un băiat serios. Acuma, ce să vă mai zic, eu îi doresc succes!”. (n.r. – la candidatura pentru președinția Federației Române de Fotbal).
Diminuarea spațiilor verzi cu 570 de mp
Ulterior adjudecării licitației din iunie 2013, Răvan Burleanu a fost nevoit să realizeze pentru firma sa, Lider Sport, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să remodeleze cei 5.200 de mp pe care îi primise în concesiune în parcul din Ploiești. PUZ-ul urma să redefinească forma parcului: trebuia să facă loc unei construcții în parc (clădire administrativă a bazei sportive), unui minibar, unei parcări, unor tribune și a trei terenuri de minifotbal. Două dintre ele în dimensiune clasică, de 800 de mp, și altul mai mic, de 200 de mp, pentru tenis cu piciorul. Burleanu a transmis Agenției pentru Protecția Mediului – în cadrul procedurii de obținere a acordului de mediu, obligatorie pentru investiția pe care dorea să o facă – că baza sa sportivă va fi construită „pe actualele zone betonate” ale parcului. Adică pe terenul de fotbal și cel de tenis care deja există acolo. În realitate, prin PUZ-ul promovat de Lider Sport, noua bază sportivă nu se suprapune doar zonelor gata asfaltate, ci, suplimentar, duce la diminuarea spațiilor verzi cu alți 570 de mp. Perioada de consultare a populației – și ea obligatorie în cazul avizării unui PUZ – a fost de două săptămâni, între 13 august și 27 august 2013. Cu toate acestea, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului din cadrul Primăriei Ploiești a avizat PUZ-ul Lider Sport cu o zi înainte de încheierea acestei perioade, pe 26 august. 
Tăierea arborilor

Arborii au fost doborâți pe 12 noiembrie 2013.După ce PUZ-ul pentru reconfigurarea terenului de 5.200 de mp a fost votat în Consiliul Local Ploiești, Burleanu a cerut aprobare să taie nouă arbori din parcul în care urma să-și ridice baza sportivă. Trei dintre aceștia erau stejari cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.
Potrivit unui răspuns pe care Garda de Mediu Prahova l-a transmis RISE Project, Serviciul de Gospodărire Urbană a Orașului – cel care gestionează spațiile verzi din localitate – a emis avizul intern pentru tăierea pomilor la o zi după ce aceștia fuseseră doborâți, pe 13 noiembrie. Garda de Mediu Prahova a mai comunicat RISE Project că, ulterior doborârii celor nouă arbori, Lider Sport, firma lui Răzvan Burleanu, a formulat o nouă cerere, pentru tăierea altor pomi din parc. Solicitarea nu a mai fost, de data aceasta, aprobată.
„Singurul meu business”
Președintele FMR comentează suprapunerea calităților sale: cea de șef de federație și cea de om de afaceri care beneficiază direct de pe urma lobby-ului făcut tot de el, în numele federației: „Eu mi-am investit toți banii în minifotbal  pentru a transmite un mesaj de încredere că în fenomenul ăsta merită să investești. (…) Singurul business în care m-am implicat a fost acesta de minifotbal, în care mi-am pus toată expertiza. Vreau să dezvolt ceva în ceea ce privește sportul de masă, exclusiv pentru amatori. Nu consider că pot fi în conflict de interese”. Potrivit lui Răzvan Burleanu, cele mai consistente venituri ale sale provin din activități de „trainer”. Președintele FMR ține cursuri în domeniul „leadership-ului”, al „bunei guvernanțe” și al modului în care funcționează instituțiile la nivel european. Este membru fondator și președinte al Institutului pentru Demcorație Participativă – „Qvorum”, un ONG ca are ca misiune statutară „Elaborarea și îmbunătățirea procedurilor democratice în România, în spiritul principiilor europene”. 
Autor: Ionuț Stănescu, cu contributia lui Lucian Bogdănel (Bacău).
sursa: riseproject.ro

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Protest al angajaților muzeelor din Ploiești la Guvern [VIDEO]

Numeroși angajați ai muzeelor din Ploiești participă, în această...

Cum s-a produs accidentul de motocicletă din Poienarii Burchii

Accidentul de motocicletă, care a avut loc în această...

UPDATE: Accident grav în Poienarii Burchii Un motociclist este inconștient

Un grav acccident rutier a avut loc în această...

Noaptea Muzeelor la Casa Tineretului din Ploiești

Astă seară, de Noaptea Muzeelor, au loc evenimente deosebite...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Protest al angajaților muzeelor din Ploiești la Guvern [VIDEO]

Numeroși angajați ai muzeelor din Ploiești participă, în această...

Cum s-a produs accidentul de motocicletă din Poienarii Burchii

Accidentul de motocicletă, care a avut loc în această...

UPDATE: Accident grav în Poienarii Burchii Un motociclist este inconștient

Un grav acccident rutier a avut loc în această...
- Publicitate -