- Publicitate -

Zece întrebări despre bugetul pe 2014

Data:

Distribuie articolul:

primar ploiesti iulian badescu buget 2014 taxe impozite locale majorari investitii salarii bugetari fond
Primarul Iulian Bădescu invită ploieştenii astăzi, ora 16.00, Sala Teatrului Toma Caragiu, la “Dezbaterea publică a proiectului de buget local pentru anul 2014”,  prin intermediul unei postări pe pagina de facebook. Prin acelaşi anunţ, Bădescu invită “cetăţenii, organizaţiile civile, organizaţiile nonguvernamentale şi reprezentanţii instituţiilor publice pentru a studia împreună propunerea de buget”.

Observând că până la această oră nicio organizaţie (politică sau cetăţenească) nu a venit cu propuneri, amendamente sau solicitări de clarificare, redacţia Observatorului Prahovean solicită executivului Primăriei ca, înainte de a propune spre adoptare Consiliului Local acest proiect, să clarifice aspectele de mai jos. Menţionăm că ponderea întrebărilor de mai jos aparţine unor specialişti în administraţie publică locală consultaţi de către redacţia noastră şi subliniem faptul că persoanele consultate de noi nu au nicio apartenenţă politică.
Aşadar, domnule primar Iulian Bădescu, aveţi legătura:

1. Conform art. 36, alin. 6 ,din Legea nr.273/2006:  ”proiectele de buget se aprobă de autoritățile deliberative în termen de max. 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României ”.
Legea nr.356/2013 – legea bugetului de stat pe anul 2014 a fost publicată în Monitor în 19 decembrie 2013, deci bugetul pentru anul 2014 al Municipiului Ploieşti ar fi trebuit aprobat în consiliul local cel târziu luni – 03 .02.2014. Care este motivul pentru care a apărut această întârziere?

- Publicitate -

2. Propuneţi astăzi spre dezbaterea ploieştenilor un proiect de buget care nu conţine informaţii complete atât despre bugetul local în sine, cât, mai ales, despre bugetele unităţilor subordonate. În acest context, este foarte greu să-ţi poţi creiona o imagine corectă asupra a ceea ce înseamnă “bugetul Municipiului Ploieşti pentru anul 2014”. Întrebare: care sunt motivele pentru care nu au fost finalizate atât proiectul de buget local, cât şi bugetele unităţilor subordonate? În acest context, cum poate ploieşteanul să emită opinii pertinente faţă de proiectul pe care îl veţi propune spre dezbatere diseară?

3. Proietele de buget ale unităților subordonate au fost publicate într-un termen foarte scurt. Exemplu: propunerea de buget pentru RASP a fost făcută publică abia ieri, 04.02.2014. În acest context, nu credeţi că dezbaterea este organizată într-un timp extrem de scurt, timp în care cetăţenii nu-şi pot formula o opinie corectă despre cum se cheltuiesc sumele alocate din bugetul local unităților subordonate?

4. Legea Bugetului de Stat pe anul 2014 (nr.356/2013), la art.48, alin 1  prevede ”Pt. anul 2014 , operatorii economici care aplică prevederile OG nr.26/2013 (…) pot majora cheltuielile de natură salarială realizate în anul precedent, cu încadrarea în nivelul aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli, cel mult cu indicele mediu de creștere al prețurilor prognozat pt. anul 2014”. Indicele prognozat este 2,2%. Aici se încadrează : SC Hale și Piețe, RASP, SGU și SC TE (fost RATP).
Întrebare: s-a respectat această prevedere legală? Cel puţin din observaţiile noastrea, am constatat că cel puţin la SC Hale și Piețe SA şi RASP, NU este respectată această prevedere legală. La  celelalte societăţi menţionate mai sus, nu am avut timpul necesar pentru a verifica acest aspect dată fiind întârzierea cu care s-au făcut publice proiectele de buget.
Întrebare: este cum au fost estimate cheltuielile de natură salarială la aceste societăţi și ce creștere a fost luată în calcul? De asemenea, observând cel puţin în cazul Hale şi Pieţe această încălcare a prevederilor legale, ne exprimăm convingerea că veţi studia cu atenţie şi celelalte bugete astfel încât aceste aspecte să nu producă prejudicii finanţelor Municipiului Ploieşti în eventualitatea unor controale ulterioare.

- Publicitate -

5. Studiind cifrele propuse spre dezabtere, am constatat mai multe situaţii care necesită o explicitare amănunţită. De exemplu, estimaţi o creștere a Veniturilor Totale de la 418.095,17 mii lei – 2013 la 491.806,52 mii lei – 2014. În procente, această creștere înseamnă 17,6%!
În contextul în care inclusiv domnia voastră aţi invocat în nenumărate rânduri starea de austeriate şi se constată o scădere a veniturilor bugetare, vă rugăm să ne explicaţi această creştere în condițiile în care nu s-au majorat impozitele și taxele locale. Există la nivelul executivului municipalităţii intenţia de a majora aceste taxe şi impozite în anul 2014?

6. În acelaşi context, estimaţi o creștere a veniturilor proprii de la 286.013,12 mii lei – în 2013 la 362.723,57 mii lei – 2014. În procente, aceasta înseamnă o creștere cu 26,8%. Din ceea ce am studiat în proiectul propus de dumneavoastră spre dezbatere astăzi, ar reieşi o creştere semnificativă a veniturilor estimate din impozite şi taxe astfel din  Anexa de venituri:
– la rândul nr. 44 – “impozit pe mijloace transport” – dublarea valorii,
– la rândul nr. 47 – „taxe, licențe” – dublarea valorii,
– la rândul 57 – „venituri din concesiuni, închirieri” – dublarea valorii,
– la rândul 75 – venituri din amenzi – dublarea valorii sau a încasărilor.
Întrebări:
a) este corectă observaţia noastră de mai sus intenţionaţi o dublare a acestor taxe şi impozite? şi
b) pe ce se bazează acestă creștere a veniturilor proprii, mai ales în contextul în care, recent, Consiliul Local, a emis o hotărâre prin care primăria a primit dreptul de a vinde terenuri şi locuințe, deci este de anticipat o scădere veniturilor realizate de municipalitate din închirieri, concesiuni, etc.

7. În Anexa Cheltuieli, la Capitolul  51.02 – ”bunuri și servicii” propuneţi o creștere de la 6.607,52 mii lei – 2013, la 10.000 mii (100 miliarde lei vechi) lei – 2014. În procente aceasta înseamnă o creştere cu 51,3%!
În contextul invocatei austerităţi , vă rugăm să ne explicaţi care sunt motivele care au stat la baza acestor majorări? Pentru cei nefamiliarizaţi cu termenii, menţionăm că aici este vorba strict de cheltuielile pe care primăria estimează a le avea în anul 2014 cu utilitățile și funcționare a primăriei:
– telefonie, energie electrică, apă, gaze etc. și contractele cu terţi.

- Publicitate -

8. La capitolul 74.02 – Salubritate, este estimată o creştere de la 22.220,89 mii lei – 2013, la 28.400 mii (284 miliarde lei vechi!) lei – 2014. Care este raţiunea ce stă la baza acestei majorări?

9. De asemenea, la “apa meteo” este estimată o creştere de la 1.511,12 mii lei în 2013, la 1.820 mii (18,2 miliarde lei vechi) lei în 2014. Aceeaşi întrebare: care sunt argumentele economice care stau la baza acestei estimăti.

10. În acelaşi proiect, Fondul de rezervă este prevăzut cu impresionanta sumă de 24.350 mii lei ( 243,5 miliarde lei vechi ). Care sunt destinaţiile pe care preconizaţi pentru aceşti bani în 2014?

- Publicitate -

În speranţa că aceste întrebări nu vor rămâne fără răspuns, vă mulţumim pentru atenţie. Menţionăm că întrebările noastre au fost trimise şi pe adresa de e-mail: comunicare@ploiesti.ro 

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -