- Publicitate -

Martorii din dosarul Mircea si Vlad Cosma: Cum erau câştigate contractele

Data:

Distribuie articolul:

La Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut loc, joi 8 ianuarie 2015, un nou termen in dosarul in care presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Mircea si Vlad Cosma sunt acuzati de luare de mita si abuz in serviciu, respectiv trafic de influenta, privind atribuirea a trei contracte de lucrari in judetul Prahova, de catre Consiliul Judetean. In acelasi dosar au fost trimisi in judecata si fostul sef al Directiei Patrimoniu din CJ Prahova, Daniel Adrian Alixandrescu, dar si afaceristul Razvan Alexe.

La Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut loc, joi 8 ianuarie 2015, un nou termen in dosarul in care presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Mircea si Vlad Cosma sunt acuzati de luare de mita si abuz in serviciu, respectiv trafic de influenta, privind atribuirea a trei contracte de lucrari in judetul Prahova, de catre Consiliul Judetean. In acelasi dosar au fost trimisi in judecata si fostul sef al Directiei Patrimoniu din CJ Prahova, Daniel Adrian Alixandrescu, dar si afaceristul Razvan Alexe.

- Publicitate -

Completul condus de judecatorul Aurel Gheorghe Ilie si din care mai fac parte Lucian Macavei siMaricela Cobzariu a audiat patru martori. Este vorba despre Palada Costin Gimi, administrator al SC Cons, Dumitru Ion, administrator al SC Star T&D SRL, Iordache Mihail, administrator al SC Cast SRL Banesti, si Panait Marin, director tehnic al SC Cast SRL Banesti.

Toti au povestit modul in care au fost castigate trei licitatii, dar mai ales cum cerea afaceristul Razvan Alexe comisioane sustinand ca le garanteaza castigarea licitatiilor. De altfel, martorii au povestit cum Razvan Alexe le prezenta diverse scheme cu bani care ar fi urmat sa fie dati catre “partid” si catre diversi oameni politici precum Vlad Cosma, Mircea Cosma, primarul din Ploiesti, Andrei Volosevici, si chiar fosta presedinta a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Practic, potrivit martorilor, Razvan Alexe se lauda cu relatii in toate partidele. Cu toate acestea, toti martorii au explicat ca nu au dat niciodata bani lui Vlad Cosma si Mircea Cosma, acuzatiile la adresa celor doi fiind astfel unele indirecte, prin prisma promisiunilor facute de Razvan Alexe. Pe de alta parte, extrem de interesant este ca acelasi Razvan Alexe a fost singurul inculpat din acest dosar care nu a contestat masura preventiva care inca ii este aplicata, sustinand ca nu doreste ridicarea acesteia. Asta dupa ce in octombrie 2014, Alexe recunoscuse invinuirile care ii sunt aduse de procurori, solicitand sa fie judecat pe procedura simplificata conform art. 377 si 375 Cpp.

Lumeajustitiei.ro va prezinta declaratiile a trei din cei patru martori audiati astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul lui Mircea si Vlad Cosma:

- Publicitate -

Prezentam integral declaratia martorului Dumitru Ion, administrator SC Star T&D SRL:

"In ceea ce priveste licitatia Buda-Nedelea, precizez urmatoarele:

Am depus o oferta fara a avea o intelegere prealabila cu ceilalti participanti. Conform ofertei depuse, as fi fost pe locul al treilea. Am fost insa contactat de inculpatul Alexe Razvan, care m-a intrebat daca vreau sa castig aceasta licitatie, cu conditia ca infrastructura sa fie executata de firma lui, respectiv, sapatura, balastarea si piatra sparta. Alexe Razvan a lasat sa se inteleaga ca va interveni 'la cei de sus', fara a nominaliza vreo persoana. Eu cred ca singura posibilitate de a castiga licitatia era ca Alexe Razvan sa intervina la comisia de licitatie. Relatia urma sa se desfasoare cu SC Marconstruct. Am constatat insa ca aceasta nu si-a indeplinit obligatiile pe care le avea si am avut o discutie cu Alexe Razvan, care mi-a spus ca nu am inteles si ca lucrarea urma sa o execut de fapt integral eu, dar lui sa-i platesc ca si cum ar fi prestat-o el. Am acceptat acest lucru, intrucat nu mai aveam alte lucrari.Alexe Razvan mi-a spus ca e imputernicit de conducerea partidului si a Consiliului Judetean, folosind numele lui Cosma Mircea, sa gestioneze lucrarile ce se vor executa pe raza judetului Prahova si mi-a dat de inteles ca va rezolva problema cu licitatia, ceea ce s-a si intamplat. Nu stiam daca este apropiat al familiei Cosma. Alexe Razvan a afirmat ca are o relatie foarte buna atat cu PSD, cat si cu PDL, prin intermediul lui Volosevici, primarul Ploiestiului, si al lui Roberta Anastase. Banii i-am platit prin virament bancar.

- Publicitate -

Alexe mi-a prezentat o schema scrisa de mana, in care imi arata ca anumite cote urmeaza sa se duca catre partid si catre alte persoane, folosind diferite initiale, textual Alexe spunandu-mi ca banii se duc la 'astia', respectiv, la Volosevici, Roberta Anastase, Vlad Cosma, Mircea Cosma. La acea discutie eram numai eu si el.

Referitor la lucrarea 'Reabilitare drumuri publice – plombe', am depus oferta fara a avea vreo intelegere cu ceilalti participanti. Arat ca, ulterior, am fost sunat de Alexe Razvan, care a cerut care cei care au participat la licitatie sa ne prezentam la biroul managerului Consiliului Judetean, respectiv, in sediul Consiliului Judetean Prahova. M-am dus acolo si i-am gasit pe Alexe, pe manager, respectiv, Petre Daniel, pe reprezentantul SC Coni, SC Cast, SC Matero si cam atat. De la SC Cast nu mai retin daca a fost Palada sau Panait. Cu aceasta ocazie, Alexe mi-a adus la cunostinta ca SC Star T&D a castigat licitatia si ca, din valoarea totala de circa 1.400.000 lei, eu urma sa execut lucrari de 300.000 lei, iar restul SC Marconstruct, cu care trebuia sa inchei un contract, lucru pe care l-am si facut. SC Marconstruct si-a executat partea de lucrare. Alexe nu mi-a cerut vreo suma de bani pentru faptul ca m-ar fi ajutat cu licitatia, dar mi-a dat de inteles ca datorita lui am castigat si de aceea i-am dat o parte din lucrare. Vlad Cosma n-a avut nicio implicatie la prima licitatie. La cea de-a doua, se afla in birou in momentul in care am intrat, eu venind mai tarziu, dar a plecat si nu stiu daca a discutat ceva cu ceilalti. Mentionez ca atunci cand eu am venit, discutiile dintre ceilalti erau spre final, nu stiu ce s-a discutat, arat insa ca era si Alixandrescu Daniel de fata. Nu am nicio explicatie pentru faptul ca Alexe Razvan avea aceasta posibilitate de a stabili cine executa lucrarile.

Lucrarea Buda-Nedelea a fost suplimentata din cauza unor probleme tehnice, respectiv, din cauza ca panza freatica era la suprafata, astfel incat nu se mai putea realiza portanta drumului. Directorul tehnic de atunci, Constantinescu Florin, mi-a adus la cunostinta problema, dupa care eu m-am adresat in scris Consiliului Judetean, care a chemat proiectantul. Nu mai retin cine a participat din partea proiectantului, dar ne-am intalnit si s-a schimbat solutia de proiectare. S-a-ntocmit un referat, o dispozitie de santier, pe care le-am atasat la cartea tehnica a drumului. Nu am facut vreo cerere expresa, dar implicit, datorita dispozitiei de santier, beneficiarul a suplimentat suma in limita legala de 20%.

- Publicitate -

Lucrarea 'Plombe' a fost suplimentata deoarece au existat localitati care nu fusesera prinse in estimarea initiala facuta in lunile februarie-martie. Initiativa suplimentarii a apartinut Consiliului Judetean, cred ca urmare a unor solicitari ale primariilor unor localitati.

Alexe Razvan nu mi-a zis mai inainte ca ma ajuta sa castig licitatia 'Plombe' cu conditia sa-i dau o parte din lucrare, ci, asa cum am aratat mai sus, chiar la acel moment in care mi-a spus ca am castigat-o. Am fost de acord sa ii dau o parte din lucrare pentru ca am considerat ca nu il pot refuza si sperand ca mai iau si alte lucrari.

Pe Vlad Cosma l-am vazut de cateva ori la Tatarani, dar nu stiu de ce anume venise acolo.

- Publicitate -

Referitor la lucrarea de deszapezire, arat urmatoarele: Mai inainte de participarea la licitatie, m-a chemat Alexe Razvan, care mi-a zis sa particip la sectoarele 3 si 4, pe care sa le castig si sa am grija ca oferta sa o fac bine, cu conditia sa-i dau lui un sector. O oferta de licitatie, ca sa fie viabila, trebuie sa fie de peste 80% din valoarea estimata de beneficiarul lucrarii. Am paticipat, am fost singur pe aceste sectoare, si am castigat licitatia. Mentionez ca aceste sectoare sunt cele pe care de regula efectuez deszapezire. Am incheiat contract cu Marconstruct, prin care ii dadeam sectorul 4. In general, aceasta societate si-a executat partea de lucrare, mai putin vreo 3-4 situatii cand, fiind zapada prea mare, am intervenit cu utilajele mele. Practic, eu incasam banii pentru toata lucrarea si ii plateam lui contractul respectiv.

Pe Cosma Mircea il cunosc de circa 10 ani si treceam periodic pe la dumnealui pe la serviciu sa-l salut. In luna septembrie 2013, vrand sa-l salut pe Cosma Mircea, m-am intalnit la intrarea in biroul acestuia cu Vlad Cosma, care, afland ca ma duc la tatal sau, m-a pipait intrebandu-ma daca 'am tehnica pe mine'. Nu stiu de ce a procedat in felul acesta, intrucat cu Vlad Cosma nu am avut nicio relatie, stiam doar ca e fiul lui Cosma Mircea. Am fost deranjat de aceasta atitudine, i-am spus 'sa-i fie rusine' si am plecat fara a mai intra la Cosma Mircea.

Precizez ca nu am avut nicio discutie cu inculpatul Cosma Vlad referitoare la participarea la licitatii.

- Publicitate -

Pe sectoarele 3 si 4 precizez ca am castigat licitatia pentru ca, fiind cea mai grea lucrare, eram singurul participant.

Consider ca nu ma aflam si ca nu ma aflu nici intr-o relatie de prietnie, nici intr-o relatie de dusmanie cu Alexe Razvan, ci doar de conjunctura. Nu am imprumutat bani de la Alexe Razvan. Nu am dat sume de bani direct inculpatilor din prezenta cauza. Nu am vazut nici pe inculpatul Alexe Razvan sa dea sume de bani vreunuia din ceilalti inculpati.

Inculpatul Cosma Mircea nu mi-a pretins vreodata bani, bunuri sau servicii in schimbul realizarii lucrarilor pe care le aveam cu Consiliul Judetean.

- Publicitate -

Lucrarile imi erau decontate imediat ce erau executate si emisa factura, in perioada 24-31 a lunii, si nu am avut nicio intelegere cu cineva pentru decontarile la timp. Consiliul Judetean Prahova nu a avut intarzieri in decontari pentru lucrari din cate stiu eu.

Nici inculpatul Alixandrescu Daniel, pe care il cunosc de mult, nu m-a conditionat de plata vreunei sume sau a altor bunuri pentru efectuarea de lucrari, nici direct, nici indirect".

Citeşte continuarea pe luju.ro

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -