- Publicitate -

Fraudă UE în Prahova. Contractele cumnatului care îl îngroapă pe Ponta

Data:

Distribuie articolul:

Procurorii DNA Ploieşti au emis, joi seară, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firma prin intermediul căreia procurorii susţin că Iulian Herţanu a accesat şi decontat fraudulos fonduri europene. Drăgan este acuzat de participare la activitatea unui de grup infracţional, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

Procurorii DNA Ploieşti au emis, joi seară, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firma prin intermediul căreia procurorii susţin că Iulian Herţanu a accesat şi decontat fraudulos fonduri europene. Drăgan este acuzat de participare la activitatea unui de grup infracţional, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

- Publicitate -

Tot joi, la DNA Ploieşti au fost audiaţi în calitate de inculpat Liviu Munteanu, acţionar al SC Grossmann Engieering SRL şi în calitate de martor Dumitru Pantea, directorul SC Hidro Prahova, firma care derulează proiectul european în cadrul căruia s-ar fi produs deturnarea de fonduri şi asupra căruia procurorii au date că s-ar făcut presiuni pentru ca firma cumnatului premierului Victor Ponta să câştige contractul.
SC Grossman Engineering Group SRL, în asociere cu SC Euroconstruct Trading 98 SRL, a obţinut contractul pentru extinderea lucrărilor de canalizare în oraşul Comarnic, lucrări în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, realizate în baza unui proiect cu fonduri europene derulat de SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliului Judeţean Prahova cu mai multe consilii locale din judeţ.
Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic a început în anul 2012 şi trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.
Victor Ponta: De când sunt eu la guvernare, cumnatul nu a participat la vreo licitaţie. Care sunt cele 6 contracte câştigate de Grossman Engineering care îl contrazic pe Ponta
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că de când se află la guvernare, firma cumnatului său, Iulian Herţanu, arestat preventiv sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat care a fraudat fonduri europene, nu a mai participat la vreo licitaţie. „Nu ştiu de ce, au avut ei nişte probleme”, a spus Ponta. În realitate, firma Grossman Engineering Grup nu doar că a participat la licitaţii în perioada cât Ponta era premier, ba chiar a şi câştigat 6 contracte, în valoare totală de peste 400.000 de euro.
„De când sunt eu la guvernare, din ce am văzut în presă, că nu mi-a prezentat mie cumnatul meu vreun act al firmei, (…) de când sunt eu la guvernare nici nu cred că au participat la vreo licitaţie. Ultimul contract este cel din 13 ianuarie 2012”, a declarat premierul Victor Ponta într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, miercuri seară, cu câteva ore înainte ca Iulian Herţanu, cumnatul său, să fie arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii DNA, sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, fraudare de fonduri europene şi evaziune fiscală.
În realitate, după data de 7 mai 2012, de când Victor Ponta a devenit oficial premierul României,firma Grossman Engineering Grup, deţinută şi administrată de cumnatul său, Iulian Herţanu, a câştigat 6 contracte publice de la autorităţile locale. Valoarea lor se ridică la peste 400.000 de euro (1,78 milioane lei).
Pe 9 august 2012, firmei Grossman Engineering Grup i-a fost atribuită cererea de ofertă aPrimăriei Turnu Măgurele, pentru servicii de consultanţă la proiectul european de infrastructură rutieră privind şoseaua Turnu Măgurele – Nikopole (Bulgaria). Valoarea contractului s-a ridicat la369.520 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 83.000 de euro), iar atribuirea a avut loc în mandatul primarului Nicolae Mohanu (PSD), propulsat ulterior ca senator, în toamna lui 2012.
Pe 4 septembrie 2012, firma Grossman Engineering Grup primeşte de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia un contract pentru realizarea studiului privind evaluarea potenţialului de dezvoltare din zona dunăreană a regiunii Sud Muntenia. Firma cumnatului lui Victor Ponta a câştigat licitaţia deschisă, concurând împotriva unei singure alte oferte. Valoarea contractului s-a ridicat la 244.280 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 55.000 de euro).
Şeful acestei instituţii, aflate actualmente în subordinea vicepremierului Liviu Dragnea, era Liviu Muşat. Din februarie 2015, Muşat este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi se află sub control judiciar, în dosarul de corupţie al şefului CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, pentru că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de control asupra unei firme care câştigase un proiect.
Pe 8 noiembrie 2012, firma cumnatului lui Victor Ponta a câştigat cererea de ofertă a Primăriei din Mangalia, privind servicii de consultanţă în management, pentru proiectul „Callatis Nautical Club”. Valoarea contractului s-a ridicat la 216.318 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 48.000 de euro). Primăria Mangalia este condusă din 2012 de Cristian Radu, care a candidat ca independent, însă a fost susţinut de PSD, candidatul acestei formaţiuni retrăgându-se din cursă după ce s-a anunţat repetarea alegerilor, din cauza suspiciunilor de fraudă. Radu activase anteriorîn cadrul Gărzii Financiare Constanţa.
În aprilie 2013, firma Grossman Engineering a câştigat de la Primăria Chitila, Ilfov, un contract pentru servicii de management al proiectului de regenerare a infrastructurii rutiere şi edilitare a oraşului Chitila. Proiectul era finanţat din fonduri europene, iar firma lui Herţanu a încasat 272.118 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 62.000 de euro). Primăria Chitila este condusă de longevivul primar Emilian Oprea (PNL).
În iulie 2013, firma cumnatului lui Victor Ponta a câştigat de la Primăria Bechet un contract pentru servicii de consultanţă pentru managementul proiectului de infrastructură rutieră în zona de graniţă Bechet-Oryahovo (Bulgaria). Valoarea contractului s-a ridicat la 403.000 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 91.000 de euro). Bechet era condus de primarul PSD Gheorghe Ionele, declarat incompatibil în 2011 de Agenţia Naţională de Integritate, pentru că administra şi o firmă, verdict rămas definitiv în 2014, prin decizia instanţei.
În martie 2014, Grossman Engineering a câştigat un contract de la Primăria Pantelimon, Ilfov, pentru servicii de management al proiectului privind modernizarea infrastructurii rutiere din oraş. Valoarea contractului s-a ridicat la 279.000 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 63.000 de euro). Pantelimon este condus de primarul Marian Ivan, traseist politic care şi-a început cariera politică la PDL, a ajuns primar din partea PNL, iar în 2014 a trecut la PSD.
sursa: gandul.info

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -