- Publicitate -

Sesizarea unui ploieştean pentru Ponta: oferiţi hoţilor calea de a scăpa nepedepsiţi!

Data:

Distribuie articolul:

Romeliu Nan, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Comercianţilor, cu sediul în Ploieşti, a transmis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care atrage atenţia asupra abuzurilor deschise de OG nr 10 /2015. Astfel, prevederea potrivit careia un cumpartor poate pastra produsul fara sa-l plateasca daca nu a primit bon fiscal va oferi hotilor calea legala de a scapa nepedepsiti. 

- Publicitate -

"Catre , D-L  PRIM MINISTRU  VICTOR PONTA

Subscrisa  ASOCIATIA PENTRU PROTECTIA  COMERCIANTILOR , cu sediul in Ploiesti , str Malu Rosu , nr 73 A, Bl 106 A1 , ap  3 ,jud Prahova ,  reprezentata legal prin Nan Romeliu , in calitate de Presedinte , in numele a  peste  250  de  operatori economici, membri ai asociatiei noastre , cu deosebit  respect , aducem  in atentia dvs , spre  analiza si competenta  solutionare ,  anumite aspecte , care pot rezulta din aplicarea in practica  a prevederilor  OG nr 10 /2015- pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aspecte care , in opinia noastra  ,  pot  genera  neajunsuri greu de  imaginat , nu numai in ceea     ce ne priveste  , ci  in intreaga activitate de comert.
Inca de la inceput , facem precizarea ca   nu  contestam actul normativ  , in ansamblul sau ( care  , dealtfel ,  constituie o  initiativa  laudabila ), ci doar art  10  al  acestui text de lege , care  modifica Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, text in baza caruia    ,  se introduce un nou alineat, alineatul (10^1),la art  1 , cu următorul cuprins:
   "(10^1) În cazul în care operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (8), acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia."
Consideram ca acest text de lege , indeosebi   aceasta sintagma , ce ii permite   unui  client sa   plece  cu marfa   neplatita ,  pe langa faptul ca este    neconstitutional  si nelegal ,atunci cand  va  cobori de pe piedestalul teoretic   in  viata reala, va crea      situatii  atat de neprevazute si de periculoase ,incat  va  fi  imposibil de gestionat  haosul  generat de   aceasta  prevedere , drept pentru care , consideram ca este  dreptul si , totodata , datoria noastra,  sa atragem atentia asupra urmatoarelor aspecte:

  1. prevederea in cauza incalca art   44 alin 2  din Constitutia  Romaniei , care    consfinteste    ca proprietatea   privata  este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.

Or,    statuarea , prin aceasta ordonanta ,  a dreptului   clientilor  de a pleca cu o marfa  neplatita ,  incalca  dreptul de proprietate privata  al unei  firme  , constituind   un amestec  inadmisibil al statului in regimul proprietatii private  .
Intelegem  ca , in situatia in care  un operator economic   refuza eliberarea  bonului  fiscal , sa fie sanctionat   legal ( cat se poate de drastic), insa  nu este admisibil sa se incurajeze faredelegile , abuzul , arbitrariul si , in ultima instanta,  haosul , in activitatea de comert.

  1. Pe de alta parte  , dincolo de aspectul   vadit  neconstitutional  si nelegal,  sintagma   criticata   va constitui un fel de  “verde “ pentru cei rau intentionati  , dar si pentru  hoti si escroci , care  vor profita , la maximum ,de aceasta   “ facilitate “, speculand-o , in modalitatile cele  mai perverse , spre a obtine  o imbogatire   ilicita;
  2.  Pornirile “ neortodoxe” ale celor   certati cu legea  vor genera , in toata  tara   o stare  imposibil de gestionat , stare  pentru care  tara  noastra  nu este  si nu poate fi pregatita  , argumentele invocate de  acestia vizand , invariabil ,  motivul refuzului eliberarii bonului  fiscal.

Pentru  fi mai edificatori , precizam ca , in mod legal si  firesc ,  bonul nu se poate elibera  dacat dupa  ce   clientul inmaneaza banii  pentru plata marfii  .
Or ,  persoanele certate cu legea  si  cu buna credinta   nu vor plati marfa , plecand  cu ea  din magazin, deci vor    fura  , practic,  marfa, avand drept  scuza ( teribila )   acest refuz  al eliberarii bonului  fiscal. Aceasta cu atat mai mult cu cat  vom  fi obligati  sa  si afisam , la loc  vizibil, posibilitatea de  a pleca  cu marfa  neplatita.
u alte cuvinte , furtul si escrocheriile , vor  deveni  noul flagel al Romaniei   zilelor  noastre ,  incurajate  si  legalizate  fiind  de   o reglementare  ce se vrea  a fi  reglementatoare  pentru   combaterea  evaziunii , dar  , in relitate , incomparabil mai  paguboasa  pentru societate .
De aceea , consideram ca  nu aceasta este calea  pentru   combaterea evaziunii fiscale , motivat de faptul ca  nu se poate reduce sau inlatura un rau printr-un alt rau , infinit mai mare .

- Publicitate -
  1. Nu in ultimul rand ,  facem  mentiunea ca asociatia noastra  militeaza  activ pentru  stricta respectare  a legii , dovada  fiind   si activitatea noastra, efectiva , desfasurata  , inca de la infiintare.

De asemenea , intotdeauna ,  am considerat    ca parteneriatul real  , sincer si deschis intre Guvern  , autoritatile  publice , pe de o parte si societatea civila , pe  alta parte , poate asigura satisfacerea rezonabila si benefica a intereselor de grup si in acelasi timp , poate evita interesele  partizane .

                        Consecventa acestor principii  si  directii de actiune ,   asociatia noastra , inca de la infiintare  , a promovat permanent un dialog  cu autoritatile  publice si a   militat , prin toate mijloacele legale , pentru  promovarea unui comert civilizat , bazat  pe domnia legii ,  loial  , dar si pentru eliminarea tuturor  formelor de discriminare  si a parghiilor birocratice ineficiente.

          In speranta  ca prin  petitia de fata  am reusit sa   radiografiem corect  aceasta   situatie , care  , dupa opinia noastra ,  nu poate fi aplicata  in varianta existenta , va multumim pentru intelegere si sprijin  , ramanand in asteptarea raspunsului dvs.  , in termen legal.

- Publicitate -

Cu deosebita  stima , 
PRESEDINTE , NAN ROMELIU"

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă. Ce mesaj le transmite fanilor

Marele actor Florin Piersic a ieșit de la Terapie...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...
- Publicitate -