- Publicitate -

Dubla măsură la USR și REPER. De ce nu lăsați justiția să se pronunțe în cazul miniștrilor implicați în scandalul achiziției vaccinurilor anticovid?

Data:

Distribuie articolul:

Nu avem cum să uităm principala temă de campanie a USR-PLUS: anticorupția. Nu au venit cu nimic concret ca ofertă electorală, dar o țineau sus și tare pe povestea cu ”lăsați justiția să își facă treaba în cazul penalilor.” Foarte bine, doar că acum sar ca arși în cazul în care oamenii lor sunt vizați.

- Publicitate -

”Penalii, penalii!” strigau peste tot cei de la USR-PLUS în Parlament și pe oriunde puteau, atunci când politicienii de la celelalte partide erau săltați și cercetați. Era cazul multora, ceea ce instanțele au și dovedit prin sentințe definitive. Alții, mai șmecheri din fire sau cu avocați buni, au scăpat. Unii chiar au fost nevinovați, cum tot instanțele au decis.

O ”mică” problemă aveau cei de la USR-PLUS și chiar președintele Iohannis la acea vreme, anume aceea că îi numeau penali pe toți cei care abia începeau să fie cercetați. Da, unii au fost, dar iată că nu toți. Penali devin abia după pronunțarea definitivă. Până atunci există prezumția de nevinovăție, dar pentru eu nu exista. Dădea bine electoral să îi strige ”penalii, penalii”.

Și cum roata se întoarce, iată că acum sunt cercetați doi foști șefi ai Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ambii din fostul USR-PLUS, acum USR și REPER, deci tot aceeași mâncare de pește. La pachet cu cei doi este și fostul premier Florin Cîțu, alt aplaudac al sistemului pe care acum îl detestă. Sunt cercetați penal, fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Atenție, sunt cercetați, nu vinovați!

- Publicitate -

Poate Vlad Voiculescu și ceilalți sunt nevinovați. Poate se apără în cazul cercetării penale și dosarul se va clasa. Poate se apără în instanță și instanța va decide definitiv că sunt niște oameni buni, care nu au făcut nimic împotriva legii. Poate, dar nu liderii USR sau REPER stabilesc asta, cum tocmai ei s-au străduit să ne învețe.

Citește și: Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

Reamintim că, pe data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre. Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

- Publicitate -

Lui Vlad Voiculescu i s-a adus la cunoștință, astăzi, la DNA, calitatea de suspect în două fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și una de complicitate la abuz în serviciu, DNA motivând continuarea urmăririi penale:

”În datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.”

Poate vă mai amintiți cum orice om sănătos la minte își punea atunci problema: ”de ce atâtea doze?”, în condițiile în care câteva milioane de persoane nu locuiesc în țară, alte milioane refuză să se vaccineze, fiind decizia lor asumată. Indiferent de părerile persoanele, de cele apărute în presă, în acea perioadă”, un lucru e cert: decidenții au acționat fără să țină cont de niște realități care erau evident și pentru oamenii de rând.

- Publicitate -

De ce se dau de ceasul morții cei de la USR și REPER?

Zilele trecute, când se aflase de ”dosarul vaccinurilor”, știindu-se că urmează să fie audiați la DNA Cîțu, Voiculescu și Mihăilă, președintele USR s-a apucat imediat să comenteze în spațiul public și să trimită scrisorele pe la Bruxelles, acuzând că este vorba despre un dosar politic și că cel puțin omul lui, Vlad Voiculescu este nevinovat.

Cum facem? Ne pronunțăm înaintea instanței? Uităm să lăsăm justiția să își facă treaba? Atunci când le era convenabil erau corecți procurorii, acum nu sunt? Sunt aceiași oameni în sistem.

Un alt personaj din această zonă politică, aceeași atitudine. Dragoş Pîslaru, europarlametar copreşedinte al Partidului REPER, a afirmat că foştii miniştri Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă au acţionat corect în condiţii de criză: ”Ceea ce se întâmplă acum legat de acest dosar al vaccinurilor, urmărind un pic conţinutul, atât cât a apărut în mass-media, este ceva care atrage atenţia asupra unei probleme sistemice. Şi nu este doar în România. Ceea ce cred cu tărie este că Ioana Mihăilă, colega noastră din REPER, cât şi Vlad Voiculescu au acţionat nu doar profesionist, dar absolut corect de a analiza oportunitatea în acel moment de criză. Amintesc, situaţia era una în care mureau mii de oameni şi practic ideea de a limita accesul la vaccinuri în condiţiile în care mecanismul acesta european îţi dădea un avantaj ar fi fost efectiv o crimă.”

- Publicitate -

Emoționantă abordare, dar avem aceeași problemă: nu cumva trebuie să lăsăm ancheta să își urmeze cursul, apoi instanța să se pronunțe? Nu de alta, dar am văzut în Parlament, zilele trecute, un deputat PSD strigând către useriști fix cum li se striga lor: ”penalii, penalii!” Ai zice că ”s-a întors lumea cu fundul în sus”. Tocmai i-au dat ocazia unuia care mai avea câțiva ani de tăcut… să vorbească.

Dacă au dreptate cei de la USR și REPER este în privința momentului în care apare această cercetare. Au trecut totuși de ani de la momentul în care o parte semnificativă a presei semnala anomalia achiziției nechibzuite. La fel, semnalam atunci o altă faptă gravă: felul în care Florin Cîțu (PNL) a lucrat în favoarea băncilor, singurele care au avut de câștigat în plus din măsura amânării plății ratelor, în condițiile în care oamenii erau ținuți cu forța în case, unii își pierduseră locurile de muncă și nimeni nu amâna aceste plăți de plăcere sau ca băncile să aibă posibilitatea să pună apoi dobândă la dobândă.

Momentan, nu se vede niciun dosar pe această speță. Se vede doar cel pe achiziția nechibzuită de vaccinuri, cu un prejudiciu imens care putea fi evitat. Vom vedea dacă a fost rea intenție, cointeresare sau doar prostie, dar pentru asta va trebui să vedem finalul poveștii în instanță.

- Publicitate -

Distribuie articolul:

- Publicitate -

Provocarea Observatorul Prahovean

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

1 COMENTARIU

  1. Ciudata afacere si un articol plin de deontologie… Eu nu am observat ca USR (partid de opozitie) nu ar lasa justitia lui Savonea sa-si faca treaba. Eu am observat de mult ca Ioana Mihaila parea fi o mare corupta si profitoare a sistemului si abia astept sa vad rezultatul. Sper sa nu se ajunga la prescriptie ca in majoritatea cazurilor de coruptie din Romania.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Sistemul Antigrindină NU are autorizație de mediu! De ce? (4)

Sistemul Antigrindină în Prahova este unul care, de-a lungul...

Cine este Robert OBERT, artistul ploieștean a cărui pictură murală este parte a Artown Festival

Robert OBERT este un artist ploieștean a cărui pictură...

Ciudatul caz al fraudării votului de la Ciorani. Acuzații grave împotriva primarului și reacția lui

Acuzațiile legate de fraudarea alegerilor locale, din 27 septembrie...

Artown Festival Ploiești: Picturile murale din zona de Sud a orașului – GALERIE FOTO

Ediția a treia a Artown Festival, de la Ploiești,...

La Uzina Mecanică Plopeni se va produce muniție pentru tancurile americane Abrams

Invitat la Interviurile Observatorul Prahovean LIVE, Radu Oprea, ministrul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Petrolul și Sepsi au remizat, scor 1-1, deși ploieștenii conduceau și au avut doi oameni în plus

Petrolul Ploiești nu a reușit să o învingă pe...

Luni începe cel de-al doilea modul de învățare pentru elevi. Când vor avea următoarea vacanță

Potrivit calendarului școlar, luni va începe modulul al doilea...

Au fost publicate modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureatul din 2025

CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)...

Razie rutieră de amploare pe DN 1B, la Bucov. Polițiștii vor să prevină accidentele rutiere

O razie rutieră de amploare este desfășurată de către...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: Relația dintre credință și longevitate

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Mihai Polițeanu, primarul Ploieștiului: „Zero șanse să rămânem fără căldură la iarnă”

Vești bune pentru ploieștenii care locuiesc la bloc. Primarul...

Primele măsuri anunțate de primarul Polițeanu și culisele reținerii lui Volosevici [VIDEO]

Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au dezbătut...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Luni începe cel de-al doilea modul de învățare pentru elevi. Când vor avea următoarea vacanță

Potrivit calendarului școlar, luni va începe modulul al doilea...

Au fost publicate modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureatul din 2025

CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)...

Razie rutieră de amploare pe DN 1B, la Bucov. Polițiștii vor să prevină accidentele rutiere

O razie rutieră de amploare este desfășurată de către...
- Publicitate -