Plătim abonament la tren, nu la muzeu! După vechimea locomotivelor care sunt în funcțiune acum în România, acestea ar trebui să stea în muzeu nu să meargă pe șine. Dar cine și cu ce să le înlocuiască?
„Vârsta medie calculată de la data primei puneri în funcție pentru parcul inventar de vehicule feroviare de tracţiune, în funcţie de tipul de tracţiune se prezintă astfel: locomotive electrice – 38 ani și locomotive diesel – 44 ani”, este informația pe care CFR Călători a furnizat-o la solicitarea Observatorului Prahovean. Atenție, este vorba de vârsta medie! Ceea ce înseamnă că sunt locomotive mai vechi de 44 de ani, așa, ca cea din imagine, care este fabricată în 1965!

În condițiile în care navetiștii pe ruta Ploiești – București au întârzieri zilnice de 15-20-30 de minute cel puțin, răspunsurile primite de la CFR Călători nu au darul de a liniști pe nimeni, din contră. Este clar pentru toată lumea că nu avem nicio șansă de reglare a transportului feroviar de călători în următorii ani. Locomotivele adună ani, nu scad.
Citește și: Reacția CFR la pățania unor tineri din Ploiești, care au mers cu trenul la mare să sărbătorească terminarea BAC-ului
Indiferent de numărul de reparații și modernizări, realitatea este că locomotivele sunt vechi și se strică repede, ceea ce o dovedește situația zilnică. „A ajuns o excepție să ajungă trenul dimineața la timp”, comentează un navetist de pe ruta Ploiești – București.
1980, 1971, 1965 sunt doar câțiva din anii de fabricație ai locomotivelor care aduc trenurile în Gara de Nord din București. Și, în aceste condiții, se mai miră cineva că se strică?
„Nu-mi vine să cred… de când fac naveta cu trenul, mă uit, absolut ca fapt divers, la locomotive, la data nașterii. Au plăcuțe pe laterale. Cea mai bătrână era una din 1971 și cea mai tânără din 1988. Până azi, când am văzut una din 1965. Bine, n-am ce zice, arăta ok, recondiționată, vopsită, niște cabluri pe sus pe la pantograf ce pareau noi, totuși… și ne mai mirăm de ce adunăm ani de întârzieri…
Și MIG urile erau întreținute, modernizate, etc., dar picau ca muștele… Totuși erau fabricate în anii 60-70…”, îmi povestea la un moment dat un cititor care face naveta zilnic cu trenul.
Citește și: Întârzieri din ce în ce mai mari ale trenurilor care trec prin Ploiești și în 2023
„Am oprit la Brazi. În stânga e un personal cu locomotiva cu pantograful coborât tras de o diesel!!!” (6 martie 2023)
„La Ploiești toți călătorii din 5002 (defect – n.r.) s-au urcat în 5004. Și acum, la Buftea, s-a urcat lumea și nu înțelege de ce nu e niciun loc…” (29 martie 2023, călătorii dintr-un tren defect s-au înghesuit în următorul tren spre București)
„Stăm de 5 minute la ieșirea din Chitila. Locomotivă cu probleme…” (3 aprilie 2023)
„25 de minute întârziere deja. Abia am plecat din Chitila…” (10 aprilie 2023)
„Suntem la Periș. În fața noastră sunt 2 trenuri defecte, unul la Dârza, unul la Buftea. Vom avea întârziere cel puțin 30 de minute” (11 aprilie 2023)

Și lista poate continua. Sunt doar câteva din mesajele care curg, mai ales diminețile, de la navetiștii care trebuie să se urce în trenul spre București. Niciunul nu poate spune însă când se va urca în tren și când va ajunge în București. Și pentru asta oamenii plătesc abonament!
Citește și: Mersul trenurilor nu va fi afectat de trecerea la ora de vară a României
Pentru cei care nu știu, abonamentul plătit (sau biletul, în cazul călătorilor ocazionali) este pentru a ajunge de la Ploiești la București, nu pentru a vizita vreun Muzeu al locomotivelor. Din păcate însă, asta se întâmplă.
Desele defecțiuni ale locomotivelor arată clar faptul că, indiferent de „revizii”, „reparații”, „modernizări”, locul acestora este la muzeu, nu pe căile de rulare! Dar cu ce să fie schimbate? Până când guvernanții vor găsi o soluție, cei care obișnuiesc să călătoarească cu trenul, trebuie să fie conștienți că nu au niciun fel de predictibilitate în ceea ce privește ora de plecare sau de sosire a acestuia. Și, pe acest principiu, trebuie să-și facă tot programul. Sau, să renunțe la tren… dar cine își permite în ziua de astăzi să facă naveta cu mașina la București?