Se întâmplă cu salariile bugetarilor exact ceea ce se întâmplă cu pensiile speciale, adică… nimic. Situațiile sunt diferite, dar au câteva elemente comune care merită explicate. S-a ajuns aici pentru că cei aflați la guvernare, prinși de mirajul fondurilor PNRR, nu au realizat consecințele a ceea ce semnează și își asumă pentru a obține aceste fonduri.
Ce înseamnă jaloanele din PNRR? Nu-s de ocolit, așa cum facem cu jaloanele din drum
Jaloanele din PNRR sunt obiective de îndeplinit. Mai precis, când au aflat câți bani ar putea să vină în România, politicienii PNL și PSD, hai, fie și UDMR, s-au umectat electoral de plăcere. Mulți bani = multe voturi. Înseamnă investiții în economie, înseamnă locuri de muncă, înseamnă bunăstare, dacă acești bani se investesc corect. Să zicem că da, deși sigur se mai sifonează din ei.
Era și firesc să fie impuse astfel de condiții, care pe înțelesul tuturor se traduc cam așa: vă dăm mulți bani, dar vrem să știm cum îi cheltuiți, să fim siguri că nu îi tocați până acum. Banii sunt pentru investiții, puși să producă, pentru ca mai târziu să avem de unde să îi recuperăm. Doar nu vă imaginați că luăm banii pentru că suntem frumoși și îi merităm?
Fără îndeplinirea obiectivelor, România nu pupă miliardele promise. Fără miliardele promise, politicienii români de la putere nu pupă voturi. Și așa au o imagine de nici bunăstarea similară celei din Elveția nu le-ar spăla-o, dar este unica lor șansă să mai obțină ceva.
Așadar, fără măcar să se gândească, au semnat. Printre obiectivele asumate s-au strecurat și două torpile: eliminarea pensiilor speciale și reducerea cheltuielilor bugetare. Despre pensiile speciale am povestit AICI. Cert este că nu au găsit încă o rezolvare, ceea ce înseamnă jalon neîndeplinit.
Despre reducerea cheltuielilor bugetare vorbim acum
Un alt jalon asumat prin PNRR este această reducere a cheltuielilor bugetare. Premierul a cerut miniștrilor să îi prezinte o situație cu măsurile luate în acest sens, necesitatea urgentă fiind o economie de 6% din aceste cheltuieli. Procentul este unul enorm. Sunt 110 miliarde de lei cheltuielile cu salariile.
Cum se pot reduce cheltuielile bugetare? Sunt doar două soluții: tăieri din investiții sau diminuarea veniturilor bugetarilor. Prima variantă este exclusă, fiind chiar menționată de către premierul Ciucă: ”nu tăiați din bugetele de investiții!”
Așadar, singura de luat în calcul este diminuarea veniturilor bugetarilor, dar cu evitarea concedierilor. Veniturile bugetarilor reprezintă 37% din ceea ce statul încasează prin taxe și impozite, adică din ceea ce constituie bugetul.
O situație complicată, care ne poziționează pe primele locuri în UE la acest capitol. Conform datelor oficiale Eurostat, media salariilor bugetarilor în UE este la 22,4% din buget. Deși încasăm puțin față de celelalte state, am ajuns să plătim bugetarii mai bine decât majoritatea statelor din UE, raportat la posibilitățile bugetului.
Tot prin PNRR, România și-a asumat introducerea legii salarizării unitare, care este parte din cererea de plată numărul patru și termenul este luna decembrie
Măsurile prezentate până acum de Guvernul României în fața Comisiei Europene au fost niște glume proaste, având un impact de 0,01% din PIB. Au fost trimiși la plimbare, mesajul C.E. fiind clar: începem să discutăm abia de la 0,3 – 0,5% din PIB.
Problema devine și mai gravă pentru că, în loc să vedem reduceri ale veniturilor bugetarilor, vedem o nouă creștere pentru unii dintre aceștia, cu până la 50% pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.
Cert este că, după ce a apărut în spațiul public discuția despre diminuarea veniturilor unor bugetari, urmând să se umble la sporurile acestora, nu la salariile de bază, liderul PSD Marcel Ciolacu s-a dus de urgență la Guvern, unde a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă (liderul PNL), pe care l-a anunțat că PSD nu este de acord cu tăieri ale unor venituri în rândul angajaților la stat. E drept că nici Nicolae Ciucă nu susține cu subiect și predicat o astfel de soluție, dar alta nu există.
Ce se va întâmpla cu obligația asumată de România prin acest jalon din PNRR?
Sunt doar două variante:
- Imediat după Paște Guvernul va anunța tăieri ale sporurilor bugetarilor, dar unele consistente care să acopere reducerea reală a cheltuielilor bugetare. Pe lângă posibile proteste și procese, prin care bugetarii vor ataca măsurile, politicienii PSD și PNL vor avea de asumat și costuri electorale, pierzând susținerea bugetarilor și familiilor acestora.
- A doua variantă ar fi ca cei din alianța de la guvernare să nu întreprindă nimic în sensul reducerii cheltuielilor bugetare, asta presupunând automat pierderea fondurilor din PNRR. Costurile electorale vor fi devastatoare pentru cele două partide, deși acesta ar fi ultimul lucru de care să le pese românilor. Vor da dovadă politicienii de atât de mult cinism, încât să scarifice miliarde de euro pentru România, doar ca să păstreze sinecurile și avantajele unor categorii profesionale privilegiate, cele cu pensii speciale, care primesc lunar sume imense, indecente față de posibilitățile bugetare și obținute prin artificii care nu au nicio legătură cu principiul contributivității?
Ar mai fi fost ceva de făcut, dar sunt slabe speranțe. Este binecunoscut faptul că avem un aparat bugetar supradimensionat. Sunt bugetari care își merită salariile și a căror poziție se justifică în societate și sunt bugetari pe posturi inventate pentru rude, amante, clienți ai partidelor etc.. Știau din timp că multe dintre aceste posturi puteau fi desființate, că nu se justifică atât de mulți bani pentru niște plimbători de hârtii și jucători de Candy Crush, dar nu s-a făcut nimic. Acum e prea târziu, nemaifiind timp pentru o restructurare serioasă.
De asta îi vedeți pe cei din PSD și PNL atât de agitați în aceste zile… nu au încotro, au doi cartofi fierbinți în mâini și știu că nu au cale de ieșire fără ca în plan politic să nu suporte costuri majore.