- Publicitate -

Pensiile speciale și prosteala care se apropie de sfârșit. Nu mai au încotro

O țară falimentară, așa cum este România, oferă permanent paradoxuri generate de inechitățile pe care legal le introduce în societate. Atunci când produci mai puțin decât consumi, iresponsabilitatea de a da selectiv puținii bani pe care îi mai produci generează frustrări și tensiuni sociale.

- Publicitate -

În privința a ceea ce numim ”tensiuni sociale” ne-am lămurit… Ele există doar online și nu produc efecte. Nu o să vezi niciodată un milion de oameni în stradă, așa cum recent am văzut în Franța, când populația a reacționat instant la modificarea legii pensiilor. Cumva, acolo funcționează democrația (încă!), iar oamenii știu că un guvern nu poate face chiar tot ce vrea, atunci când vrea. Există acest reglaj social care funcționează exclusiv când populația nu este inertă.

La noi nu funcționează nimic în sensul descris mai sus. Nu ne asumăm, ne e frică să nu pățim nasoale, credem că a protesta este o pierdere de timp și că ”ăștia fac oricum ce vor”. Așa să fie? Cert este că atâta vreme cât nu testezi, nu poți concluziona că protestele la noi sunt inutile. Este doar o scuză pentru a nu acționa și atât. Realitatea a demonstrat că orice situație inechitabilă se perpetuează atât timp cât este tolerată. Și iată că așa s-a întâmplat.

Cum s-a ajuns aici?

Juridic s-au pus bazele pentru ca pensiile speciale să nu poată fi desființate prin atacarea în instanță. S-a încercat (mă rog, s-a mimat), iar rezultatul a fost cel pe care îl cunoașteți. Acțiunile au fost respinse în virtutea ”unui drept legal câștigat”. Cum a fost câștigat? Simplu: clasa politică doritoare de liniște a dat maxim pentru cei care o puteau deranja. Adică a votat ca anumite categorii profesionale (de forță) să beneficieze de venituri care nu au legătură cu contributivitatea.

- Publicitate -

Așa se face că acum sunt pensii mai mari decât salariile în cadrul acestor categorii. De acord că un magistrat trebuie să fie bine plătit, dar la fel de bine trebuie să existe un echilibru social, raportat obligatoriu la ceea ce își permite bugetul național, starea economică și socială. Produci, poți… dai. Te împrumuți ca să dai, atunci ai o problemă. Una majoră!

Mai puțin de acord cu pensionarea ”din fragedă pruncie”, fix când prestatorul bugetar abia se coace profesional. Dar e stresat deja, sărăcuțul, așa că nu mai poate da randament. Curios este că pensionat de tânăr, beneficiar de pensie specială sau de serviciu (că și asta e o găselniță), cel în cauză se angajează în privat, la firme cu ”activități specifice”, că doar nu la spații verzi. Acum nu mai e obosit psihic…

În fine, politicienii ar putea face multe în privința bugetului secătuit de plăți contra oricărui sistem economic eficient. Ar putea să-și subțieze aparatul bugetar grevat de sinecuri. Ar putea să nu-și mai mărească în mod constant și nesimțit salariile, măcar acum, cât este criză pentru privații care chiar produc pentru ca hoardele de amante și atârnători de la partide să aibă un loc de muncă sigur și bine remunerat.

- Publicitate -

Ar mai fi și ”specialele” pentru aleșii locali. Superb! Aici și-au cumpărat liniștea electorală. Aici tupeul partidelor a fost maxim. Puțini sunt aleșii care își merită salariile și știți foarte bine asta. Ceilalți ar trebui să vină cu bani de acasă, doar pentru că le-am dat posibilitatea să stea pe acele fotolii unde nu fac nimic. A, scuze! Fac prostii…

Situația se va schimba cu certitudine! Dar cum?

Categoric nu se va schimba pentru că societatea românească a presat în sensul revenirii la echilibru în privința pensiilor speciale. Se va schimba pentru că de afară se impune. Recomandările Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene în privinţa acestor pensii sunt mai mult decât ”recomandări”. Ele au venit la pachet cu precizarea că România nu mai pupă bani de afară, dacă nu rezolvă situația. Dacă României i se taie craca finanțărilor, intră instant în incapacitate de plată, inclusiv a acestor pensii speciale. Ideea e simplă: noi vă dăm bani cu dobândă (doar nu credeați că pe ochi frumoși), iar voi trebuie să îi băgați în ceva care să producă, pentru ca noi să îi putem recupera cu profit. Dacă îi băgați în găuri negre, nu mai vedeți bani de afară.

Decizia finală în privința transpunerii ”recomandărilor” va fi luată în coaliţia de guvernare. Vă e clar că decizia e deja luată? Acum de doar o chestiune de timp până se găsește o formulare care să nu stârnească furtuna din partea celor care vor avea pensiile speciale ajustate. Vedeți, nu am spus tăiate, pentru că nu vor fi tăiate, ci doar ajustate. O să vedeți ce se va întâmpla din momentul luării deciziei. Mulți politicieni români tremură încă de pe acum. E doar o chestiune de ”feeling”. :) Vor încerca să se spele pe mâini politicienii noștri, spunându-le magistraților: ”Noi nu am vrut așa, dar nenorociții ăia care ne dau bani, deci care ne conduc de afară au cerut…” Și veți vedea că nu va conta justificarea lor. Luați-vă pop-corn de pe acum! Spectacolul va fi de neratat.

- Publicitate -

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate, el reiterând că legea care include o astfel de prevedere nu va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară. 

Marius Budăi: ”Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate.”

Pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când beneficiarul lucra.
Claudiu Vasilescu
Claudiu Vasilescuhttps://www.observatorulph.ro/
Claudiu Vasilescu a început cariera de jurnalist în 1993, în radio, până în 1999, când a trecut în televiziune. Din 2007 a activat în ambele domenii, iar din 2017 a ”atentat” și la presa scrisă, alăturându-se echipei Observatorulph.ro, unde activează și în prezent. Împreună cu echipa ObservatorulPh a lansat proiectul www.icars.ro, un site dedicat pasionaților auto și nu numai.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Un ploieștean s-a urcat la volan după ce a consumat cocaină. A fost depistat de Poliție pe strada Vlad Țepeș

Un ploieștean de 29 de ani a crezut că poate scăpa neprins după ce s-a urcat la volan când, în prealabil, consumase cocaină. Vineri, 10...

Dacă exista bun simț, acest proiect nu era necesar – Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5...

Trei parlamentari PNL au propus un proiect de lege, care să vină în sprijinul femeilor însărcinate și mamelor însoțite de copii cu vârsta de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Iordania pe cont propriu în 2023: negocieri, obiceiuri, cultură și concepții de viață

Iordania este o lume aparte, o lume pe care am descoperit-o pas cu pas, încă de la primul schimb de vorbe cu taximetristul care...

În Salina Slănic, locul cu cel mai pur aer de pe planetă, se coboară cu aceleași microbuze jalnice. De 9 ani se încearcă refacerea...

Vremea plăcută din weekend i-a scos din case pe oameni, mulți alegând ca variantă de petrecere a timpului, una dintre cele mai populare saline...

Care sunt firmele care vor să construiască variantele ocolitoare de la Azuga – Bușteni

Pentru centurile ocolitoare de la Azuga - Bușteni au fost depuse oferte din partea a două asocieri de firme din România, Bulgaria și Turcia....

Mărturia ploieșteanului implicat în accidentul în lanț de pe autostrada M1 din Ungaria: ”Ne-am trezit în infern!”

Observatorul Prahovean publică, în exclusivitate, mărturia unui ploieștean care a fost implicat în accidentul în lanț petrecut sâmbătă pe autostrada M1 din Ungaria. Acesta...

ANPC despre scandalul caselor de marcat automate din supermarketuri: Abordarea este discriminatorie

Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie, pentru că ar fi trebuit să se ia în calcul prezenţa la cumpărături şi...
Emisiuni
- Publicitate -