- Publicitate -

Pensiile speciale și prosteala care se apropie de sfârșit. Nu mai au încotro

Data:

Distribuie articolul:

O țară falimentară, așa cum este România, oferă permanent paradoxuri generate de inechitățile pe care legal le introduce în societate. Atunci când produci mai puțin decât consumi, iresponsabilitatea de a da selectiv puținii bani pe care îi mai produci generează frustrări și tensiuni sociale.

- Publicitate -

În privința a ceea ce numim ”tensiuni sociale” ne-am lămurit… Ele există doar online și nu produc efecte. Nu o să vezi niciodată un milion de oameni în stradă, așa cum recent am văzut în Franța, când populația a reacționat instant la modificarea legii pensiilor. Cumva, acolo funcționează democrația (încă!), iar oamenii știu că un guvern nu poate face chiar tot ce vrea, atunci când vrea. Există acest reglaj social care funcționează exclusiv când populația nu este inertă.

La noi nu funcționează nimic în sensul descris mai sus. Nu ne asumăm, ne e frică să nu pățim nasoale, credem că a protesta este o pierdere de timp și că ”ăștia fac oricum ce vor”. Așa să fie? Cert este că atâta vreme cât nu testezi, nu poți concluziona că protestele la noi sunt inutile. Este doar o scuză pentru a nu acționa și atât. Realitatea a demonstrat că orice situație inechitabilă se perpetuează atât timp cât este tolerată. Și iată că așa s-a întâmplat.

Cum s-a ajuns aici?

Juridic s-au pus bazele pentru ca pensiile speciale să nu poată fi desființate prin atacarea în instanță. S-a încercat (mă rog, s-a mimat), iar rezultatul a fost cel pe care îl cunoașteți. Acțiunile au fost respinse în virtutea ”unui drept legal câștigat”. Cum a fost câștigat? Simplu: clasa politică doritoare de liniște a dat maxim pentru cei care o puteau deranja. Adică a votat ca anumite categorii profesionale (de forță) să beneficieze de venituri care nu au legătură cu contributivitatea.

- Publicitate -

Așa se face că acum sunt pensii mai mari decât salariile în cadrul acestor categorii. De acord că un magistrat trebuie să fie bine plătit, dar la fel de bine trebuie să existe un echilibru social, raportat obligatoriu la ceea ce își permite bugetul național, starea economică și socială. Produci, poți… dai. Te împrumuți ca să dai, atunci ai o problemă. Una majoră!

Mai puțin de acord cu pensionarea ”din fragedă pruncie”, fix când prestatorul bugetar abia se coace profesional. Dar e stresat deja, sărăcuțul, așa că nu mai poate da randament. Curios este că pensionat de tânăr, beneficiar de pensie specială sau de serviciu (că și asta e o găselniță), cel în cauză se angajează în privat, la firme cu ”activități specifice”, că doar nu la spații verzi. Acum nu mai e obosit psihic…

În fine, politicienii ar putea face multe în privința bugetului secătuit de plăți contra oricărui sistem economic eficient. Ar putea să-și subțieze aparatul bugetar grevat de sinecuri. Ar putea să nu-și mai mărească în mod constant și nesimțit salariile, măcar acum, cât este criză pentru privații care chiar produc pentru ca hoardele de amante și atârnători de la partide să aibă un loc de muncă sigur și bine remunerat.

- Publicitate -

Ar mai fi și ”specialele” pentru aleșii locali. Superb! Aici și-au cumpărat liniștea electorală. Aici tupeul partidelor a fost maxim. Puțini sunt aleșii care își merită salariile și știți foarte bine asta. Ceilalți ar trebui să vină cu bani de acasă, doar pentru că le-am dat posibilitatea să stea pe acele fotolii unde nu fac nimic. A, scuze! Fac prostii…

Situația se va schimba cu certitudine! Dar cum?

Categoric nu se va schimba pentru că societatea românească a presat în sensul revenirii la echilibru în privința pensiilor speciale. Se va schimba pentru că de afară se impune. Recomandările Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene în privinţa acestor pensii sunt mai mult decât ”recomandări”. Ele au venit la pachet cu precizarea că România nu mai pupă bani de afară, dacă nu rezolvă situația. Dacă României i se taie craca finanțărilor, intră instant în incapacitate de plată, inclusiv a acestor pensii speciale. Ideea e simplă: noi vă dăm bani cu dobândă (doar nu credeați că pe ochi frumoși), iar voi trebuie să îi băgați în ceva care să producă, pentru ca noi să îi putem recupera cu profit. Dacă îi băgați în găuri negre, nu mai vedeți bani de afară.

Decizia finală în privința transpunerii ”recomandărilor” va fi luată în coaliţia de guvernare. Vă e clar că decizia e deja luată? Acum de doar o chestiune de timp până se găsește o formulare care să nu stârnească furtuna din partea celor care vor avea pensiile speciale ajustate. Vedeți, nu am spus tăiate, pentru că nu vor fi tăiate, ci doar ajustate. O să vedeți ce se va întâmpla din momentul luării deciziei. Mulți politicieni români tremură încă de pe acum. E doar o chestiune de ”feeling”. 🙂 Vor încerca să se spele pe mâini politicienii noștri, spunându-le magistraților: ”Noi nu am vrut așa, dar nenorociții ăia care ne dau bani, deci care ne conduc de afară au cerut…” Și veți vedea că nu va conta justificarea lor. Luați-vă pop-corn de pe acum! Spectacolul va fi de neratat.

- Publicitate -

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate, el reiterând că legea care include o astfel de prevedere nu va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară. 

Marius Budăi: ”Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate.”

Pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când beneficiarul lucra.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Exclusiv

Craniu de copil descoperit în zona dealului Merez. Cercetări arheologice la Ceptura

În zona dealului Merez, din Ceptura, au fost efectuate cercetări la un mormânt de inhumație cu ritual creștin.

A început evenimentul săptămânii: „De la cal la cai putere” pe Hipodromul din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Super mașini și concerte la Ploiești! Programul complet al evenimentului:

Meciul România – Belgia va putea fi urmărit din tribunele Hipodromului Ploiești. Surpriza organizatorilor evenimentului ”De la cal la cai putere”

Vă invităm să susținem împreună naționala de fotbal, vizionând meciul de sâmbătă seara, pe ecranul montat în fața tribunelor Hipodromului.  

Adrian Purcaru (PSD) revine la Primăria Azuga: „Orașul are nevoie de o dezvoltare economică”

Adrian Purcaru a reușit să câștige cel de-al patrulea mandat de primar la Azuga.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Un bărbat a fost prins sub autoturism în comuna Valea Doftanei

Intervenție a salvatorilor prahoveni

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”

Belgia-România. Primul 11 gândit de antrenorul Edi Iordănescu

În cazul unei victorii, tricolorii sunt calificați în optimile competiției.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

De ce a pierdut Andrei Volosevici alegerile pentru Primăria Ploiești [VIDEO]

Marele pierzător al alegerilor locale din 9 iunie

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Un bărbat a fost prins sub autoturism în comuna Valea Doftanei

Intervenție a salvatorilor prahoveni

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”
- Publicitate -