- Publicitate -

Premierul și declarațiile ”rezervate” în privința creșterii pensiilor. Nu la fel de rezervați au fost ieri deputații, când au votat creșterile salariale pentru administrațiile locale

În situații de criză majoră, așa cum trăim în această perioadă, dacă nu pot face mai mult pentru popoarele lor, de la politicieni se așteaptă măcar o urmă de decență în declarații și decizii. Lumea stă pe un butoi cu pulbere și orice scânteie socială o poate arunca în aer.

Parcă școliți să facă exact pe dos, să irite populația și să crească tensiunea socială, politicienii români iau cele mai proaste decizii. Cea mai nepotrivită în acest moment era legată de creșterea salariilor unor categorii de bugetari, respectiv cele din administrațiile publice locale. Au încercat și cu cele ale parlamentarilor, respectiv ale lor, dar s-au abținut în ultima clipă, realizând că este mult prea mult.

Nu avem nimic împotriva bunăstării nimănui, mai ales când creșterile costurilor vieții pun presiune tot mai mare pe fiecare dintre noi, inclusiv pe bugetari. Problema apare când iei tocmai de la cei care produc plus-valoare și dai banii exclusiv în zona care, din păcate, cu foarte mici excepții în țară, nu prea performează. Este unul din acele momente în care poți face multe, dar nu să adâncești inechitățile sociale. Dacă nu sunt prea școliți în domeniu, măcar să fi avut instinctul de a aprecia corect oportunitatea unor decizii în momente cheie. Nu e cazul sau poate nesimțirea bate până și instinctul de autoconservare în cazul politicienilor.

Disperați să își mențină controlul iluzoriu în teritoriu, deputații validează prin vot ceea ce senatorii au făcut deja, nu pentru că le pasă de nivelul de trai al celor din administrațiile publice locale, ci pentru a-i fideliza în beneficiul lor.

Citește și ”Câți bani vor primi în plus Iulian Dumitrescu și Andrei Volosevici. Noua grilă de salarizare a aleșilor locali”

Și tot auzim că trebuie să fim chibzuiți, să mai stingem un bec, să ne luăm mașini electrice (cu ce bani?), dar să nu le mai încărcăm, în general să strângem cureaua pentru că nu sunt bani. Iată că sunt bani, pentru că în fiecare județ lucrează zeci de mii de oameni prin primării!

Două elemente esențiale susțin inflația,

care astfel nu are nicio șansă să scadă: subvențiile care aparent sunt binevenite pentru populație, dar care încurajează speculanții din energie și carburanți să țină prețurile sus, pentru că oricum își primesc banii, indiferent de unde, iar cea de a doua componentă o reprezintă injecția de bani către anumite categorii sociale, stimulând astfel consumul care ține prețurile sus în toată sfera produselor și serviciilor.

Desigur, rulajul este bun pentru economie, mai precis pentru cei care obțin profiturile, pe primul loc fiind statul, principalul colector al spumei economice. Se menține astfel un circuit economic la care pe minus ies tocmai cei care nu sunt privilegiați ai deciziilor politice. În aceste condiții este imposibil să se producă și necesara deflație, care să repună piața pe un făgaș real, mai aproape de normalitate.

Deflația (opusul inflației) are în teorie și consecințe negative asupra economiei, încetinind-o, reducându-i masa monetară. Deflația vine la pachet și cu falimente pe bandă rulantă, dar cum nimeni nu protestează acum, când încă se mai poate face ceva, cui îi mai pasă când vor plânge la final? Cine își mai pune astfel problema, când grija oamenilor ține de asigurarea zilei de mâine și nu de profiturile generate de o presupusă evoluție economică. Nici măcar indirect nu vor beneficia de ele vreodată, iar oamenii știu asta.

Concret, din cauza prețurilor mari, ajungi să nu mai consumi decât strictul necesar. Se reduce cererea de pe piață, care atrage după sine scăderea prețurilor. Marii speculanți vor câștiga mai puțin, iar statul nu va mai încasa impozitând un rulaj în declin. Ce să vedeți?… nu vor mai avea bani de salarii pentru ei și pentru acoliții lor. Din păcate, nici pentru pensii nu vor mai avea, dar asta nu este o noutate, cunoscut fiind faptul că statul român falimentar/falimentat se împrumută cu dobânzi fabuloase pentru a acoperi deficitul.

După această expunere, pe care am considerat-o necesară, vine și partea care justifică titlul: premierul și declarațiile rezervate în privința creșterii pensiilor. Să nu uităm că premierul este șeful (măcar teoretic) pe linie de partid al multora dintre parlamentarii care au votat creșterile de salarii și sporuri în administrația locală.

Întrebat dacă și pensiile vor crește, știut fiind că există o lege votată, dar care nu a fost respectată în aceste sens, premierul Nicolae Ciucă a răspuns:

„Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, pentru că şi aşa sunt destul de necăjiţi, şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii. Eu îmi păstrez partea de responsabilitate.

Îmi doresc foarte mult, ca prim-ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%.”

În rezumat… mai vedem noi, nu o să vedeți voi. Iar dacă vedeți, oricum va fi praf în ochi, va fi mai târziu, prea târziu.

Și cea mai mare problemă care va rezulta din această nesimțire politică este ceea ce Italia tocmai a pățit: partidele extremiste au acum teren fertil pentru a câștiga, mimând foarte bine grija față de oameni. Ce va fi după? Mama ei de istorie…

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE Victima este resuscitată la...

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE Victima este resuscitată la...

Accident spectaculos la Galați. Șoferul a scăpat nevătămat după ce s-a răsturnat de mai multe ori cu mașina

Un tânăr de 21 de ani din Galați a scăpat ca prin minune dintr-un accident rutier foarte grav. Mașina acestuia s-a rostogolit de mai...

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad...

Taur spulberat de un autocar plin cu călători pe DN1, la Potigrafu. Trafic întrerupt spre București-FOTO

Un accident rutier grav s-a produs vineri seara pe DN1, la Potigrafu. Un taur care se afla pe carosabil a fost lovit de un...

Interviu cu Sorin Niță, senseiului de la Ploiești care clădește campioni din micii karateka

Sorin Niță are 32 de ani, s-a născut în Ploiești și este președintele Clubului Sportiv Shiro Washi din Ploiești, club înființat în 2007, secția...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -