Trebuia să ajung la București până în ora 18:00. M-am uitat pe mersul trenurilor și am văzut că aveam un tren la 16:36, din Ploiești Vest. Trenul ajungea în București Nord la ora 17:13. Trenul IRN12347 putea fi cea mai bună variantă pentru călătoria pe care mi-o planificasem.
Povestea asta se întâmpla miercuri, 9 martie 2022. Mi-am luat bilet de la ghișeul gării din Ploiești Vest și m-am pus pe așteptat. Câtă vreme am așteptat, mi-am dat seama că trenul are o întârziere de aproximativ 10 minute.
Nu mai știu dacă doamna de la ghișeul mi-a precizat sau nu acest detaliu, însă deja era prea târziu pentru a mai sta pe gânduri.
Citește și: O femeie din Kiev a călătorit 17 kilometri cu câinele său bătrân pe umăr: ”Nu l-am putut abandona”
Apropo, am impresia că ceasul care se află pe panoul de informare a trenurilor care vin și pleacă din Ploiești Vest a rămas în urmă cu vreo 3 minute. Părerea mea e că acel ceas nu prea are voie să se strice. Ori merge la secundă, ori mai bine îl scot de acolo ca să nu dezinformeze călătorii.
M-am pus în așteptare pe peron, la linia 3.
Câtă vreme am așteptat, întârzierea s-a mărit. Erau pe puțin 15 minute de întârziere și un nou tren care se îndrepta spre București, cu oprire în Gara Ploiești Vest, tot pe linia cu numărul 3.
Eu aveam bilet de CFR, iar spre mine se îndrepta cu viteză un tren privat de la Softrans. Eram indignat de întârziere și grăbit să ajung la timp în București. De cum a ajuns trenul privat în gară, l-am întrebat pe controlor dacă pot circula cu bilet de CFR pe Softrans.
Evident, întrebarea era stupidă, însă am zis să-mi încerc norocul.
Mi s-a răspuns foarte clar că nu am cum să circul cu acel tren dacă am bilet de la CFR. Am băgat la cap și m-am retras din discuție. Totul pentru mai puțin de 1 minut. De ce? Pentru că eu mă grăbeam să ajung în București.
Aveam în mână un bilet de CFR Ploiești – București pe care dădusem 17.90 și o speranță în fața mea. Am revenit asupra conversației cu șefulul trenului privat și l-am întrebat cât mă costă biletul spre București. Mi s-a răspuns că trebuie să plătesc 11 lei. Doar 11 lei.
Citește și: Guvernul anunță sancțiuni record pentru benzinăriile speculante aplicate de ANAF, ANPC și ISU [VIDEO]
Am acceptat să urc în trenul privat și să plătesc 11 lei pentru călătoria cu trenul care venise la timp în gară, în vreme ce trenul de la CFR nu dădea semne că ar vrea să apară. Nu știu la ce oră a ajuns trenul CFR în București, însă știu că atunci când a ajuns în gara de Ploiești Vest avea o întârziere de 22 de minute. Am aflat asta de pe un site.
Călătoria cu trenul privat a fost una mai mult decât decentă și rapidă. Am ajuns în timp util acolo unde mi-am dorit și… asta nu e tot.
Pentru că nu am folosit biletul de la CFR, mi-am făcut timp să merg și la Gara București Nord pentru a mi se restitui banii pe călătorie, așa cum mi se părea normal. Am fost plimbat de la o casă la altă și dintr-o discuție într-alta.
La relații cu publicul mi s-a spus că nu am ce să fac și că e prea târziu pentru a mi se returna banii. Că doar doamna din gara din Ploiești putea să-mi restituie banii pe bilet și asta în termen de cel mult o oră de la plecarea trenului din Gara Ploiești Vest.
Întârzierile au devenit o normalitate. De-ar sta și trenurile după noi, ce bine-ar fi!
De întârziere nu mai zic nimic, pentru că se pare că, din păcate, ni s-a scris undeva în căpșor că așa merge treaba. Că așa e normal. Unii ar putea spune că a fost vorba despre întârzieri create de valul de refugiați care au venit cu trenul. Înclin să cred că ne aflăm într-o buclă plină de minciuni și obișnuințe care nu au nicio legătură cu realitatea.
Nu ne mai facem bine pentru că nu ni se oferă dreptul de a protesta sau dacă îl avem, acesta este anihilat din rădăcini cu explicații idioate. Trebuia să rămân în gara din Ploiești Vest ca să primesc banii? Adică eu renunțam la călătorie? CFR-ul trăiește cu impresia că doar ei sunt pe lumea asta?
Citește și: Întârzieri de aproape șase ore la trenurile CFR din cauza condițiilor meteo: „Am rămas fără apă și mâncare și n-a fost nimeni în stare să ne spună absolut nimic”
Să fim serioși! CFR se gândește prea puțin la călători. Acum, că nu se mai poartă mască în tren, mirosul din trenuri își va face simțită prezența aproape instant. Toalete infecte, fără săpun și prosoape de unică folosință… Aceasta e imaginea pe care orice călător o poate “admira” într-un tren CFR.
Cer prea mult? Adică cum? Adică eu dau 17.99 lei și nu primesc nici măcar atât, iar la ăștia privați am toaletă de zici că e garsoniera de la Cluj?
Ne aflăm în anul 2022! Tehnologie avem! Vă rog, CFR, returnați oamenilor banii pe călătoriile pe care nu reușesc să le onoreze. Nu sunt sume mari, dar sunt banii lor…
Păstrez biletul în sertarul de la redacție. În caz că faceți vreo minune și reușiți să implementați reguli umane, simple și utile pentru călători promit să scriu și de bine. Și umblați la preț! Cine ar vrea să plătească cu 7 lei în plus pentru o călătorie cu un tren unde nici hârtie igienică nu găsești la toaletă?
Închei aici și sper să aibă ecou articolul.