Mai este sau nu obligatoriu avizul epidemiologic la întoarcerea copiilor la cursuri? Oricum e doar o hârtie…

0

Caz practic: Puștoaica (a mea sau a altuia) a lipsit de la grădiniță (sau școală), fiind răcită, înainte de vacanța de la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie. Vacanța a fost de două săptămâni. Când a revenit la grădiniță (sau școală), a revenit „în online”. Acum s-a trecut la „prezență fizică”. De la grădiniță (sau școală) se cere aviz pentru reintegrarea în colectivitate. Medicul de familie spune că nu este nevoie. Cine are dreptate?

Ordinul comun al ministerelor Sănătății și Educației 438/4.629, publicat în Monitorul Oficial în data de 30 august 2021, prevede că doar la înscrierea în grădiniță se solicită adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului, eliberate de medicul de familie.

La întoarcerea din vacanțe, acest aviz nu mai este obligatoriu.

Tot în acest ordin comun mai este prevăzut faptul că asistentul din cadrul unității de învățământ trebuie să se asigure că este respectată regula revenirii copiilor în colectivitate. Aceasta trebuie să fie condiționată de prezentarea avizului epidemiologic favorabil, eliberat de medicul de familie/medicul curant, pentru absențe ce depășesc 3 zile consecutiv.

Până aici totul clar. Ce facem însă cu medicii de familie care nu sunt prea receptivi? Adică unii dintre ei susțin că nu este nevoie de aviz pentru că a trecut vacanța și că a trecut și o săptămână de online. Și uite așa, nu vor să elibereze aceste avize… Asta ar fi una din situații.

Mai există situația în care părintele află vineri că are nevoie de aviz cu data de luni. Medicul nu este la cabinet… Vine weekendul. Cum procedează?

Singura variantă pare aceea de a duce copilul începând de marți. Sau, cu derogare, îl duce luni și aduce aviz marți cu data de luni.

E normal așa ceva? În ce țară civilizată se mai întâmplă asta?

Nu mai menționăm că avizele, 99% dintre ele, se dau fără a consulta cineva copilul. Se merge pe bunul simț al părintelui…

Un lucru bun, de când cu pandemia, este că nicio educatoare de grădiniță (pentru că acolo se întâmpla frecvent) nu mai acceptă să fie adus copilul la grădiniță cu sticla de Nurofen sau antibiotic după el.

Nu vă mirați, așa „se purta” acum câțiva ani. Acum e mai bine.

Și totuși… Această birocrație care ne face să pierdem timp prețios degeaba, ar trebui limitată într-un fel.

Cutuma „avizului” ar trebui înlocuită cu altceva, mai serios, mai eficace. În fond și la urma urmei, avizul nu este decât o hârtie pe care părintele o obține de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Și, să spună vreun părinte acum că, de fiecare dată, a dus avizul „pe bune” la grădiniță. „Pe bune” înseamnă aviz eliberat în urma unui control temeinic prealabil al copilului după ce acesta s-a recuperat după o răceală sau boală. Control temeinic înseamnă atât consultul fizic, dar și set complet de analize.

Părinții știu cum merge treaba cu avizul, medicii de familie știu (sau cel puțin unii dintre ei), cadrele didactice știu, cadrele medicale din unitățile de învățământ știu. Și atunci? Să nu îmi spuneți că guvernanții nu știu!

Păi, și dacă știu, pentru ce trebuie să ducem „aviz” de fiecare dată? Doar întreb…

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău