De ce ?  – scrisoarea unui cetățean indignat –

4

Locurile de joacă pentru copii și parcurile sunt numeroase și relativ frumoase în acest oraș, semn că cineva se ocupă de ele în mod responsabil în timpul zilei, adică pe perioada cât durează programul de lucru al angajatilor publici. De parcă, odată cu lăsarea întunericului, nimeni nu-și mai asumă nici un fel de responsabilități în acest oras.

Acest oraș muncitoresc, care dupa orele 23:00 în timpul săptămânii începe să picotească în fața televizoarelor iar în week-end încearca să mai tragă de el vitejește pe la vreo terasă întârziată. Acest oraș care miroase a gaz încă de cum te apropii de el pe la periferii; … ne mai mirăm că unii ne numesc “găzari”…

Ați fost plecați cu toții din oraș, prin concedii, pe la țară sau aiurea și ați observat probabil că după câteva zile de absență, imediat ce începi să te apropii de orașul ăsta, aerul începe să miroasă a gaz ? Asta în cel mai fericit caz, dacă nu miroase a hidrogen sulfurat sau mai știu eu a ce toxine. Mă rog, se pare că doar unii dintre noi simt asta, alții care sunt plătiți să sesizeze aceste mirosuri se pare că n-au timp de concedii 😊. Plus de asta, se pare că au cu toții simțurile olfactive mult prea “tăbăcite” și nu mai sesizeaza mirosurile toxice din aer …

Dar să revenim la parcuri și locuri de joacă. Există undeva un parc, un anumit loc de joaca pentru copii în acest oraș. Acest parc a devenit fieful tuturor golanilor, paraziților, plevei, beizadelelor de carton și neaveniților din orașul ăsta. Și am certitudinea că sunt mai multe locuri de acest fel în oraș însă eu vă vorbesc despre unul dintre ele care a devenit notoriu. Notoriu pentru cei care locuiesc în zonă dar nu și pentru cei care ar trebui sa ia masurile legale ce se impun împotriva celor care DERANJEAZĂ LINIȘTEA PUBLICĂ !

Acest parc este în timpul zilei un minunat loc de petrecere a timpului pentru copii și un loc fabulos de tihnă la umbra arborilor pentru părinți sau bunici. Este dotat atât cu echipamente de joacă pentru cei mici dar și echipamente pentru exerciții fizice dedicate celor mari. Este un adevărat loc de evadare în timpul zilei, vara, atunci când caldura este insuportabilă. Acolo, pe timpul verii descoperi umbra binefăcătoare și liniștea mult dorită, departe de zgomotul traficului din centrul orașului.

În schimb noaptea, acest loc se transformă într-un coșmar pentru locuitorii din vecinătatea lui. Coșmar e puțin spus, pentru că dintr-un coșmar te poți trezi; bei un pahar cu apă și apoi te culci la loc. Aici e altceva; e un INFERN ! De cum se înserează și răcoarea binefăcătoare a nopții coboară peste oraș, locuitorii din zonă își intredeschid ferestrele pentru a o lăsa să le intre și lor alene în case. Dar din păcate, în locuințele acestor oameni liniștiti ce încearcă sa se odihnească în liniște după o zi grea de muncă, pe langă răcoarea nopții le intră și altceva în case; le intră mizeria umană sub forma ei cea mai abjectă și pervertită…

La marginea parcului, odată cu prima geană a înserarii încep să apară unul după altul și bolizii turați la maximum cu numerele lor șmechere de Bulgaria, Anglia sau autohtone, cu volănașele lor pe dreapta, subvuferele, și bașii aferenți, ce mai, tot tacâmul, cum se poartă la “barosani de barosani” ! Geamurile lor fumurii sunt coborâte încet iar pe lângă fumul gros cu miros înțepător de “plante aromatice” aprinse la brichetă, mai iese ceva din mașini, ceva ridicat la volum maxim…un fel cor de bocitoare adunate în gâtlejul unor așa-ziși interpreți, un fel de tânguire amestecată cu un soi de rafale vocal-flatulente, ceva ce se vrea a fi muzică dar nu reuseste să fie decât un gunoi auricular.

După ce își pasează tacticos unul altuia tratamentul pulmonar cu plante, încep să coboare din mașini și ei și însoțitoarele lor și asediază băncile din bietul parc înfundându-l într-o mare de trivialități urlate în gura mare în inima nopții. Ei se iau chiar la întrecere în a da la maximum volumul boxelor mașinilor iar individele se întrec în a zbiera unele la altele, cât mai ascuțit și țipător…onomatopee scurte și interjecții semidocte care încep întotdeauna cu apelativul colocvial arhaic: “Făăă !”. Din când în când, toate acestea sunt întrerupte scurt și implacabil de zgomotul inconfundabil al câte unei sticle care se sparge de pietrișul parcului în care se vor juca mâine, nu-i așaaa…copiii obișnuiți ai oamenilor obișnuiți ai acestui oraș.

Cei care locuiesc în zonă sunt oameni liniștiti, calmi, cetățeni simpli ai acestui oraș. Unii au în grijă bătrâni suferinzi ori bebeluși care au nevoie de odihnă sau sunt pur și simplu oameni normali care a doua zi dimineață trebuie să meargă la muncă. Din păcate, niciunii dintre ei nu o pot face fără a fi nevoiți să asculte pleiade de injurii și vulgarități, noapte de noapte. Ce pot face în astfel de situații niște umili locuitori ai cetății, plătitori de taxe și impozite ? Păi, unii se roagă arzător să se întâmple o marea minune și să treaca pe acolo o mașina a poliției aflată în patrulare nocturnă…dar știm cu toții că nu se mai întâmplă de mult astfel de minuni în acest oraș, alții fie închid geamurile și se topesc în case din cauza toropelii ori ingurgitează calmante și somnifere cu pumnul și rabdă. Rabdă sperând că poate, mai către dimineată, cine știe ?… va dispărea precum un vis urât, această plagă a societății noastre adunată laolaltă în singurul loc din oraș pe unde niciodată, poliția nu are traseu seara sau noaptea.

Spun plagă fiindcă acolo, în acel parc nu se strâng niciodată copiii frumoși ai acestui oraș. Acolo nu vin niciodată liceenii, studenții, elevii normali ai acestui oraș pentru a-și pierde nopțile lor și a le distruge pe ale altora. Acolo nu vin niciodată olimpicii acestui oraș sau tinerii obișnuiți ai urbei, tinerii aceia care muncesc în vacanțe pentru a-și câștiga banii de buzunar iar noaptea sunt mult prea obosiți pentru a    și-o petrece astfel. Acolo nu vin fetele cuminți, educate și harnice care au planuri serioase cu viața lor și care în vacanțe merg de exemplu la cursuri de aptitudini sau își câștigă pâinea asudând lângă o plită de restaurant sau dând cu mopul și strângând mesele pe la vreo terasă.

Nu, acolo vin cei și cele care nu au citit în viața lor altceva în afară de programul caselor de pariuri sau cursul de schimb valutar. Acolo vin cei care conduc bolizi de zeci de mii de euro pe care îi parchează pe trotuarul de langă parcarea cu plată, încurcând fără niciun stres traficul rutier și pietonal, fără să pățească ceva, pentru ca “doi lei ie prea mulți” pentru 1 ora de parcare. Sunt cei pe care îi vezi în benzinării, alimentând rezervorul acelorași bolizi, de 17 lei. Acolo vin progeniturile analfabete ale unor agramați cu buletin european crescuți la sânul cald al unei societăți indiferente care a depus armele în fața lor. Aceasta societate cu pretenții de administrație publică ce a sucombat în mod laș și blazat pitită în colțul rușinii și îngenuncheată voluntar pe cojile de semințe scuipate printre dinții de aur ai acestor paraziți.

Autoritătile nu se mai ating de ei pentru că sunt odraslele lui “x” sau “Y”, indivizi faimoși pentru mărimea pumnului sau al numărului de fete trimise la produs afară. Și uite cum, ușor-ușor, tăcând și acceptând aceasta situație, nepoții bombardierilor de azi vor deveni stăpânii de mâine ai acestui oraș.

Mă întreb: oare toate acestea s-ar întâmpla dacă lângă un astfel de parc ar locui un consilier local sau județean, un primar sau un viceprimar, un prefect sau un subprefect, un șef de la poliție sau de la jandarmerie, un senator sau un deputat ?

Ce-i drept, atunci când poliția este sesizată de către locuitorii din zonă și rugată să vină să ia măsuri împotriva paraziților, aceasta răspunde prompt de fiecare dată. Vine, le notează datele în agendele lor dezgropate parcă din secolul XX și îi roagă să plece. Problema e că a doua seară, a treia, a patra, a cincea și în urmatoarele, ăștia revin în același loc, frate! … polițiștii nu! Ei se prezintă doar la sesizări ! Iar ție, om normal cu bun simț, ajunge să îți fie și rușine să suni iar și iar la ei pentru același lucru, seară de seară; Îți e rușine cu legea în mână ! Pentru că tu ai simțul ridicolului și consideri că organele ajung să te considere pe tine nebun sau mai știu eu cum ?

Ce-ar fi dacă acei polititiști ar include în traseele lor de patrulare nocturnă și parcurile din acest oraș și le-ar da amenzi plevelor și le-ar controla și puțin mașinile alea șmechere dar și buzunarele nădragilor de firmă sau i-ar pune să facă puțin cunoștință cu aparatele de testare ? Pariez că mai mult de jumătate dintre ei ar merge unde le e de fapt locul. Și mai mult ca sigur cealată jumătate nu ar mai reveni în zilele următoare, de teama amenzilor. Dar nuuu, noi suntem permisivi cu ăștia ! Îi iertăm pe ăștia dar îi amendăm pe ăia care vând la colțul pieței câte o legătură de patrunjel culeasă din curte și udată cu apă de la fântână.

Nu o să divulg locația parcului și nici numele acestuia ori zona unde este situat pentru că nu sunt plătit din bani publici ca să fac treaba altora. Cine trebuie să ia măsuri să-i caute ! Să organizeze pânde ca     de-asta sunt plătiți să fie vigilenți și să prevină, nu să aștepte să răspundă doar la sesizări ! Nu dau nimic mură în gură unora care ar trebui să bată orașul din parc în parc, NOAPTE DE NOAPTE ca să-și facă meseria pe care și-au ales-o cândva cu mândrie; Nu mai au permisiunea mea să facă, rareori, în urma câte unei sesizări ajunse din greșeală pe biroul vreunui șef, un amărât de raport plicitisit ori un comunicat oficial cu limbaj de lemn prin care să semnaleze faptul că “în urma sesizărilor, oamenii legii    s-au deplasat la fața locului și au constatat” … că nu s-a constatat nimic ! Îi las pe ei să-și facă treaba și cu ocazia asta să ia TOATE parcurile și locurile de joacă la puricat NOAPTEA, nu ziua !

Și mai e ceva, ceva de care parcă toată lumea a uitat. Este încă STARE DE ALERTĂ iar lucrurile se pare că nu se indreaptă către o evoluție pozitivă. Așadar, acum când conditiile legii impun măsuri și mai drastice împotriva unor astfel de elemente umane josnice care sunt cu siguranță potențiatori de răspandire a virusului prin tot ceea ce fac…deși se strâng în același loc, NOAPTE DE NOAPTE, pe ăștia nu-i vede NIMENI !!!

De ce ?

4 COMENTARII

  1. Vreau sa scriu un comentariu. Nu pot. Se restarteaza mereu. Multitudinea de reclame nu permite o scriere cursiva. Doar frânturi. Foame mare la ziar.

  2. Sunt din Sibiu. La noi se poate. La Ploiești nu se dorește. Prin aceasta atitudine va bateți joc de un oras întreg. Dacă va e frica de cei ce vin noaptea în parc, trimiteți mascații sa se ocupe!

    Iar în ce privește poluarea, dacă a ajuns problema asta la urechile mele, înseamnă că voi, cei responsabili, aveți niște simțuri deficitare. Ar trebui sa va cercetați auzul, văzul și mirosul.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău