Imaginile cu șoferii inconștienți care circulă pe contrasens pe Autostrada Soarelui, pentru a evita blocajul produs în urma unui accident au devenit virale. Presiunea opiniei publice a fost una foarte mare, astfel încât reprezentanții Poliției Rutiere au fost nevoiți să anunțe și măsuri.
Astfel, mai marii din IGPR, au anunțat că în urma imaginilor filmate de un șofer cu o cameră de bord, ”s-au demarat verificări pentru a se identifica conducătorii auto pentru a fi trași la răspundere. Până la data de 21 iulie, patru permise au fost reținute în acest caz, fiind aplicată totodată și amenzi contravenționale în valoare de 1.305 lei fiecare”.
Evident, măsura este una foarte bună, iar inconștienții de la volan trebuie să plătească pentru punerea în pericol a celorlalți participanți la trafic, însă nu pot să nu remarc dubla măsură a polițiștilor rutieri.
Cel puțin în Prahova, IJP susține că șoferii pot fi sancționați pentru încălcarea Codului Rutier doar dacă sunt surprinși de polițiști sau aparatele radar, nu de alte aparate de filmat, precum telefoane mobile sau camere video de bord.
Am aflat asta recent, după ce observatorulph.ro a publicat articolul VIDEO: Momentul în care un șofer depășește coloana oprită la semafor în centrul Ploieștiului și trece pe roșu printre pietoni, iar reprezentanții Poliției Rutiere au reacționat. Șoferul a fost identificat și doar ”mustrat”, neputând fi amendat din cauza legislației rutiere în vigoare.
”În urma înregistrării video apărute în spațiul public, polițiștii s-au autosesizat. Conducătorul auto a fost identificat și invitat la sediul Poliției unde i s-a adus la cunoștință faptul că nerespectarea regulilor de circulație rutieră poate avea consecințe grave atât pentru persoana care încalcă aceste norme, cât și pentru ceilalți participanți la trafic”. au transmis reprezentanții IJP Prahova (detalii AICI)
Aceștia au invocat Articolul 109 din OUG 195, potrivit căruia” constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic”.
Așadar, când minte Poliția Rutieră? Când spune că nu-i poate amenda pe idioții de la volan filmați de ceilalți participanți la trafic sau când se laudă cu măsuri împotriva acestora?