Întâmplare reală, cu un om bun care vinde gogoși (la propriu) în Parcul Municipal Vest: ”Nu acceptăm plata cu cardul, dar te rog să le încerci că sunt bune și ți-e poftă!”

1

Trebuie să vă mărturisesc ceva: m-am compromis! Și o spun cu încrederea păcătosului la spovedanie, în  speranța că mă voi simți eliberat, așa cum se simt și ceilalți colegi din redacție ori de cât ori ajung să se „vândă” pe câte o porție de mâncare (sau două, vă știți voi!), de fiecare dată când sunt impresionați (sau nu, vă știți voi!) de bucatele pe care și le comandă la birou.

Sau o fac pentru că e felul meu de a spune „mulțumesc” și a taxa decența, încă nu m-am decis. De ce? Pentru că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită și pentru că gogoșile odată mirosite se cer mâncate! Îmi închei pledoaria adăugând că sunt un biciclist desăvârșit și prefer această modalitate de transport indiferent de distanță și scop, ori de câte ori vremea îmi permite.

De aproximativ două săptămâni vin la birou cu bicicleta dintr-o localitate a comunei Târgșoru Vechi (30 km dus-întors) și tot de pe atunci am fost cuprins de o poftă greu de stăpânit de… gogoși. De ce? Pentru că pe lângă miresmele primăverii și gazele de eșapament, când sunt pe bicicletă amușinez mâncărurile gătite prin fiecare casă unde geamul e deschis.

Așa cum sigur vi s-a întâmplat și vouă, au urmat câteva zile în care „am visat” momentul în care voi mânca doar gogoși, dar încetul cu încetul rațiunea a învins pofta și am găsit tot felul de pretexte și scuze să nu ajung până la Hale, unde să dau iama în prima tarabă cu delicioasa gustare caldă, umplută cu ciocolată.

Asta până ieri, când unul dintre colegi cu preocupări gastronomice similare cu cele ale iepurilor a vizitat piața din centru pentru legume proaspete, în speranța că ne va duce pe toți din redacție pe calea unei alimentații sănătoase.

Am analizat rapid implicațiile unei astfel de decizii și mi-am revendicat o gogoașă cu ciocolată din călătoria lui, știind în sinea mea că o merit, pentru că am așteptat-o suficient de mult timp și pentru că sunt un om slab în fața tentațiilor. Încă nu mi-e clar de ce totuși nu am primit-o, însă îl suspectez de pizmă și motive legate de memorie și vârstă înaintată.

Așa că m-am urcat pe bicicletă și am plecat spre Parcul Municipal Vest pentru a documenta un subiect. După câteva ture pe alei și mai multe fotografii, m-a izbit în nări, din nou, mirosul copilăriei: gogoși proaspăt scoase din tigaie.

Sigur pe mine, m-am dus glonț la taraba de unde venea mireasmă, ca un prădător sigur pe abilitățile lui, în cazul meu portofelul.

„-Bună ziua, vreau și eu o porție de gogoși. Miroase demențial în tot parcul, am apă în gură.

-Buna ziua, să știți că așa e. Când adie vântul vin copii și care sunt pe la locurile de joacă, departe de unde avem noi taraba. Mare sau mică?”

Spre mirarea mea însă, domnii pe care i-am găsit în spatele tejghelei mi-au transmis cu cea mai mare compasiune de care au putut da dovadă că nu acceptă plata cu cardul. Cum nu aveam niciun leu cash la mine, am înghițit în sec, am privit în gol, am înțeles în sfârșitul mesajul pe care universul mi-l tot transmite și am dat să plec resemnat.

„-Mică vreau, dar acceptați plata cu cardul?

-Nu avem POS, din păcate,nu.

-Ahh! Atunci nu pot să cumpăr, vă mulțumesc și o să revin cu cash”

Fiind însă conștienți de mirosul ispititor care a cuprins tot parcul, cei doi nu m-au lăsat să mă îndepărtez, oferindu-mi din partea casei o porție cu șase gogoși cu ciocolată.

„-Dar stai, ce Dumnezeu?! Nu pleca. Îți pune acum colegul o porție. Cu ce vrei să fie?”

Mi-a fost foarte greu să le accept, știind că nu îi pot recompensa, însă nu am putut rezista ispitei și nu îmi mai puteam amână plăcerea de a le mânca. Au fost cele mai bune pe care le-am savurat vreodată și vreau să le mulțumesc încă o dată pe această cale pentru gestul făcut. Cu atât mai mult cu cât am simțit că mi le-au oferit din inimă.

Promit ca voi trece, măcar să-i salut, dacă nu și să cumpăr o porție de gogoși de la ei ori de câte ori voi ajunge în parcul de la marginea Ploieștiului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău