78.000 de lei este cea mai mare pensie din România. Dacă era pe bază de contributivitate, nu ar fi fost 5000 de lei

”Dezvăluirea” a fost făcută la Digi24 de Raluca Turcan, ministru al Muncii. Reamintim că în România, cu o zi în urmă, salariul minim a fost majorat cu impresionanta sumă de… 70 de lei brut.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii.

Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva.”

La polul opus sunt peste 900.000 de români ale căror venituri nu depășesc 800 de lei pe lună. Sunt bani care nu acoperă nici măcar utilitățile și alte câteva cheltuieli nesemnificative pe timp de iarnă, nemaipunându-se problema de bani pentru hrană și îmbrăcăminte.

Raluca Turcan: „Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit. Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească. Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment.”

Și ce este cel mai dureros, pensiile nesimțite sunt primite și de făștii securiști de pe vremea comunismului. Cum a fost posibil? Parte dintre aceștia sau reprezentanții cercurilor lor de interese au ajuns în Parlament și și-au votat tot felul de pensii speciale și de serviciu, care ajung să fie chiar și de 10 ori mai mari decât pensia normală, cea calculată pe bază de contributivitate.

Și nu este totul. Nu puțini sunt cei care profită de legislație pentru a ieși anticipat la pensie, la ”vârste fragede”, când ar fi în deplinătatea capacităților fizice și intelectuale pentru a putea lucra. Urmărindu-le traseul, în multe cazuri veți observa că, deși s-au pensionat de tineri, se angajeaz apoi în firme private, oarecum apropiate de specificul activităților în care s-au pregătit.

Celor mulți care nu beneficiază de nicio lege care să le suplimenteze veniturile, măcar până la un nivel decent, dar care tocmai ei reprezintă contribuabilii, adevărații susținători și buni platnici ai pensiilor nesimțite, lor li se spune că nu sunt bani.

Va face ministrul Turcan ceva concret, deși afirmă că nu poate să doarmă noaptea? Greu de zis, pentru că nu a spus nimic concret, ci doar a invocat o stare de fapt, pe care deja o cunoaștem, fără să precizeze și mecanismul prin care se vor anula aceste inechități sociale.

Este inadmisibil ca CCR să se pronunțe pe astfel de legi, atât timp cât judecătorii de acolo sunt beneficiari ai unor astfel de venituri, deci într-un evident conflict de interese. Sunt tot mai multe voci în rândul actualei guvernări, începând de la președintele Iohannis, care afirmă că este necesară o reformare a CCR. Cine o va face și cum va arăta noua formulă de lucru, din nou, nu se spune. Anii trec, contribuabilii sunt storși de bani, iar unii ajung cu pensii de peste trei sferturi de miliard vechi/lună, în cazul în care vă e mai ușor să socotiți așa.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

1 COMENTARIU

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău