De ce suntem o țară fără șanse? La 31 de ani de la Revoluție, avem un manual de istorie cu… 19 rânduri despre acel moment

Sunt trei manuale de istorie. Unul dintre ele atât conține 19 rânduri depre Revoluția din 89. Ca să nu vă mirați de ce suntem în halul în care… suntem.

Revoluție? Depinde de cum vrei să o vezi. Îi poți spune revoluție, dacă te gândești din perspectiva celor care au prins curaj și au ieșit pe străzi, luptând la propriu pentru libertatea lor, pentru demnitatea umană, pentru a nu lăsa moștenire un lagăr de concentrare, așa cum era România acelor ani. Mi-o amintesc perfect. Aveam 16 ani și eram în centrul Ploieștiului, alături de prieteni. Se spărgeau geamurile de la Galeriile Comerciale, se scoteau cărțile lui Ceaușescu, se aprindeau în stradă, iar noi dansam pe ele. Copii…

Revoluție? Mda… unii au murit, alții au fost răniți, mutilați fizic sau traumatizați psihic pe viață. Ca să ce? Și de către cine? De teroriști? Cu siguranță se numesc teroriști, dar au fost teroriștii noștri, nu cei din ”agenturilii străine”. Și ce e mai grav, niciodată, nimeni nu i-a condamnat. De ce? Pentru că nu avea cine? Teroriștii au știut să conducă o lovitură de stat, să țină frâiele puterii pentru ei, să își pună decidenții. De asta nu s-a aflat oficial nimic. Neoficial știm cine sunt și ce au făcut din România, că doar o simțim azi, o trăim, o vedem.

O mai numim revoluție? Din respect pentru nefericiții care au murit, pentru urmașii lor, să o numim așa. Din respect pentru istorie, pentru realitate, să o numim lovitură de stat.

Terorist nu ești doar dacă ai ieșit în stradă și ai ucis. Ăia sunt cei mai puțin periculoși și produc efecte doar cât să sperie și să curme câteva destine. Adevărații teroriști sunt cei care au îngenuncheat un popor, care i-au vândut industria, agricultura și resursele bucată cu bucată. Ei sunt teroriștii, coordonați în prima fază de un specimen sinistru, un comunist reformat, numit Ion Iliescu. E viu și liber ca pasărea cerului. E legendar de viu… Ba chiar am început să cred că Dumnezeu îl ține în viață, ca să ne arate cât de proști suntem. Asta nu mai e vina lui, ci a noastră. E clar că ne place așa, să fim proști. Până la un punct e chiar relaxant.

Pentru că i-a mers din plin la Revoluție, Iliescu a mai făcut câteva serii de victime, la mineriade. Nu doar că i-a chemat pe mineri, ci i-a mai și felicitat și le-a mulțumit. Avea și pentru ce, că doar muriseră niște fraieri care militau pentru că se prinseseră ce făceau jigodiile care furaseră revoluția. Pentru atrocitățile astea a plătit un bou, Miron Cosma pe numele său. Trebuia dat un exemplu, ca să închidă gurile fraierilor.

Iliescu nu a fost singur. În spatele său s-au regrupat cei mai toxici securiști și comuniști. Premieri, șefi de camere parlamentare, șefi de ministere, de instituții de forță, de concentrate și deconcentrate. Doar nu se năsuseră ieri. Erau tot ei, oamenii sistemului ceaușist. Aveau informațiile, aveau pârghiile, aveau puterea, așa că banul era doar un instrument. Și-au tras maximum de profit, lăsând în urmă jalea, sărăcia, neputința oamenilor de a se ridica din pumni.

S-au spus și se vor spune multe, dar e prea târziu. Nimic nu se mai poate repara, nimic nu se mai poate recupera, nici măcar demnitatea. Până la urmă, manualul de istorie care conține doar 19 rânduri despre acele zile din decembrie 89 e perfect. La atât se rezumă totul, atât merităm, asta avem. Ei au scăpat nepedepsiți, unii încă trăiesc și o fac regește, unii încă sunt la putere, alții și-au plasat progeniturile să conducă.

Ușor, nebăgați în seamă de cineva, mor și cei care au pierdut ființe dragi în revoluție sau lovitură de stat, spuneți-i cum vreți, că nu greșiți. An de an se adaugă mai multă uitare și nimeni nu a fost condamnat, nimeni nu a plătit. Chiar mi se pare corect pentru un popor a cărui unică formă de protest este ofuscarea online. N-are lumea timp să mai scurme în istorie, atât timp cât acum teroarea vine din rate, dobânzi, executări silite, șomaj, spaime medicale etc.. Sărbători fericite!

  • Pentru cei mai tineri, care nu înțeleg exact ce e cu imaginea care însoțește acest text: cel din mijloc, cu mâinile în șold, este Ion Iliescu – revoluționar. El a adus democrația în România, luptând din răsputeri cu teroriștii din imagine, soții Ceausescu și alte loaze comuniste. A se remarca modul subtil în care lupta!
Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău