10.000 lei brut – sporuri de stres și de risc pentru judecătorii CCR. De fapt, voiam să vă urez ”Sărbători fericite!”, dar m-a luat valul…

Stres și risc… ați citit bine! Judecătorii CCR riscă enorm și sunt stresați, mai ales atunci când trebuie să decidă că nu se poate să își taie singuri pensiile speciale.

Pentru aceste eforturi supraomenești mai iau suplimentar două sporuri. Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei, brut. Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică.

Într-un reportaj Digi24, pe tema veniturilor judecătorilor CCR, s-a încercat să se afle cine stabilește dacă acești judecători sunt stresați și la ce fel de sporuri se încadrează. Se numește Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ”, iar personalul de aici a întocmit buletinul de expertiză în baza căruia judecătorii şi angajaţii Curţii primesc sporul pentru muncă în condiţii vătămătoare. Din document aflăm că judecătorii sunt stresaţi pentru că… atenţie… sunt speciali şi unici.

Cu stresul v-am lămurit, pentru că e clar că sunt stresați, dar poate vă întrebați pentru ce este sporul pentru ”condiții vătămătoare”. Nu e o vătămare fizică, spre exemplu o mufă boțită, șifonată de vreun pumn de contribuabil, ci este vătămare psihică, adicătelea de la stres. Mi se pare mie, sau este vorba despre două sporuri pentru aceeași poveste? O dată iei bani că ești stresat, apoi mai iei niște bani pentru că ești afectat de stres. Înțelegeți? Altfel, puteai fi stresat, dar nu te afecta. Adică stătea el acolo, stresul zic, în stare latentă. Dar nu a stat, deci: două sporuri se cuvin.

Adevăru-i că sunt speciali și unici! Nu-mi iese chestia asta din cap și parcă mă simt deja rușinat. În țara asta minunată, undeva, dincolo de necazurile celor mai mulți dintre noi, niște cetățeni se dau de ceasul morții să ne fie bine. Cum să nu fim recunoscători și să nu îi plătim regește?

Repet, doar cele două sporuri sunt în valoare de 10.000 brut. Să nu uităm de jalnicele lor salarii, care sunt de aproximativ 30.000 de lei/lună, adică trei sute de milioane, pentru cei care încă se mai raportează la perioada predenominare. Le e mai ușor așa, nimic rău în asta.

Doar că, să nu vă imaginați că bieții de ei abia se descurcă că 30-40.000 pe lună. Nuuu, pentru că mai au și alte venituri. Să luăm exemplul șefului, domnul Valer Dorneanu. Iată din ce câștigă omul peste 7 miliarde 7 sute (în lei vechi) într-un an, mai exact 772.129 lei:

Valer Dorneanu, președinte CCR: 322.200 – pensie specială + 74.424 lei – pensie specială parlamentar + 22.844 lei – pensie de stat (contributivitate) + 301.809 lei – salariu CCR + 50.852 lei – salariu Universitatea Nicolae Titulescu. Total – 772.129 lei / an.

Să vă traduc? Ar însemna 64.344 lei/lună, adică peste 13.400 euro/lună. Ceilalți judecători nu sunt departe de aceste cifre. Nu insist.

Acum, cu tot respectul cuvenit, stau măcinat de o întrebare: tu, român de rând, fie că ești angajat sau antrepenor, care ai rate, care plătești taxe și impozite, care nu știi ce îți rezervă ziua de mâine, care ai izmenele rupte de criza sanitară și de cea economică, cum te simți? O să spui frustrat, plin de nervi, umilit. Ai în față imaginea celor care își votează venituri inimaginabile pentru adevărații oameni stresați, ai în față o grupare care le protejează constituțional aceste venituri. Și mai ai în față negru, atunci când te gândești la ziua ta de mâine.

Să vă mai povestesc una tare? Hai… că și așa nu prea am ce face. Ieri, în ultima zi a fostului legislativ, parlamentarii ar fi trebuit să voteze tăierea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Ei de ce să nu aibă ce pune pe masă, de Sărbători? La ei de ce să nu se gândească nimeni?

Ce credeți că s-a întâmplat? O ne-no-ro-ci-reee!!! Parlamentarii PSD, ăia care insistă cu grija față de sărmani, lipsiseră de la ședința Comisiei pentru administrație, cu o zi înainte, așa că nu s-a trimis raportul către plenul Camerei Deputaților, care nu a putut vota tăierea acestei nesimțiri, respectiv pensiile speciale pentru aleșii locali. Să fie primit/e! De la 1 ianuarie, aleșii locali vor avea și pensii speciale. Și, Doamneee(!!!), cum să nu te bucuri pentru ei? Gândiți-vă doar la ce s-a întâmplat în Ploiești, în ultimii 4 sau 8 ani! (Revin cu o știre detaliată despre acest moment unic, asta doar ca să îmi fac meseria și să vă mai enervez puțin, nu de alta.)

Am totuși o obiecțiune… de ce nu le dați un avans din decembrie? De ce să ia bănuții abia în ianuarie? Ei nu sunt oameni? Ei nu au Sărbători? Să nu uităm că Moș Crăciun e roșu, deci mai există o speranță. Despre Moșul galben nu mai zic nimic, că abia a luat 25% și e ușor căcăniu.

Alocațiile nu s-au putut dubla, pensiile din sistemul public nu pot fi majorate cu 40%, despre veniturile din privat nu avem ce să discutăm. Altfel, ce mai faceți? Bine, sănătoși? Stați în case de sărbători, putați mască, nu mai cheltuiți banii pe toate prostiile, spuneți-le copiilor că Moșul are Covid, că renii sunt afectați pulmonar, iar zborurile sunt oricum restricționate. În felul ăsta faceți economii, iar peste 200 de ani o să vedeți și voi cum e să trăiești o zi ca un judecător CCR, ca un ales local… ca un ren de la sania Moșului.

Și eu care voiam să vă urez ”Sărbători fericite!”, dar m-a luat valul cu tot felul de prostii din astea… Mă scuzatz!

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău