Mi-e dor de mare, de munte, dar parcă mai mult îmi e dor de viață. Mai stau puțin, deși tentația e mare

0

De ceva timp vorbesc cu familia, cu prietenii și colegii despre o ieșire. Măcar un weekend, în care să nu auzim de nimic din cele pe care le-am digerat cu greu în ultimele două săptămâni.

E greu, e frustrant, dar mă uit cu atenție la ceea ce se întâmplă în toată lumea. Cifrele arată că stăm bine, comparativ cu ceea ce se întâmplă în multe alte țări, culmea, mult mai civilizate decât noi, cu sisteme medicale mult mai bune.

Am obosit, ne îngrijorează ziua de mâine, înjurăm de mama focului tot ce înseamnă autoritate. Fake news-ul și conspirațiile invadează spațiul public. Se distribuie fără discernământ, fără o minimă verificare, fără să se gândească prea mulți la consecințe.

E clar că ne depășește situația, ca indivizi, dar nu strică să luăm o pauză de la starea de furie și să analizăm cu luciditate ceea ce trăim. E toată lumea nebună său bătută în cap și suntem noi cei mai deștepți, ca să putem da verdicte? Dacă suntem convinși de asta, atunci un psihiatru ne-ar fi de mare ajutor.

Să le luăm pe rând, pe cele care ne macină:

Conspirația. Conform celor care le știu pe toate și mai au ei și pe cineva pe la SRI, care să îi țină la curent, de parcă cei de acolo sunt complet tâmpiți să divulge secrete de stat, e clar că totul a fost pus la punct cu minuțiozitate. Sătui de minciuni tip Merkel și Trump, s-au uitat plini de speranță la tătucul Putin. Ehhh, ce să vezi… și el are cam aceleași probleme cu virusul. Acum, dacă ne duce puțin mintea, ar fi complotat cei trei plus chinezul? Ca să ce?

E clar că sunt interese economice majore, dar, ce să vezi(???), întotdeauna au fost, că doar nu am trăit până la începutul acestui an cu aer, cu ce vânam cu arcul și cu apă de izvor nealcalină. Ok, dacă e o conspirație, iar chinezoiul ne-a tras-o, la ce ne folosește că știm? Hotărâți-vă: nu credeți în existența virusului, dar credeți în conspirație! Păi, dacă nu există virus, nu există bază de sperietură pentru aplicarea planului diabolic.

A fi sau a nu fi virus real? Tanti Maria de la Ciofliceni nu crede. Ea are o vacă, musai să fie scoasă la păscut. Știe una și bună: ”dă-i dreacu, maică, toți minte!”

Nu crede nici Stelu de la păcănele, cel cu pantalonii cu turul lăsat, dar care îl strâng aprig în jurul femurului, de-i zăpăcesc circulația. Tricoul mulat peste fizicul aparent infectat cu HIV îi dă încredere că se pricepe la medicină, știință pe care a aprofundat-o din postările de pe facebook și filmele documentare de pe Tik Tok. Mai mult decât atât, Stelu invocă încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, convins fiind că spartul de semințe la scara blocului este unul dintre ele: ”Să moară mama, dacă asta nu e o țară de c…t, în care valorile ie reduse la tăcere. Să facem revoluție, zic!” Deci, e sau nu e virusul real?

În cazul în care credeți că e o invenție, atunci e clar că italienii, spaniolii, nemții, rușii, suedezii, americanii, chinezii, francezii… toți sunt nebuni și proști, doar noi, românii, suntem deștepți, că doar ne tragem din daci și din romani, plus alte zeci de nații care și-au lăsat sămânța pe aici. Suntem aici de 2000 de ani, băăă, dă-vă-n spanac cu virusul și minciunile voastre!

Ne enervează politicienii. Aici, ce-i drept, nu pot să nu înțeleg. Doar că, povestea cu ura nu este dn cauză de Covid, ci una istorică, alimentată chiar de ei.

Uite, spre exemplu, deși apreciez că ministrul Cîțu s-a școlit pe afară și e tobă de carte, nu pot să nu remarc faptul că este preocupat mai mult de profitul băncilor, nu de supraviețuirea românilor, care au toate șansele să fie sclavi. Nu-l plac pe Cîțu, fie și pentru că nu și-a luat un logoped, ca să înțeleg ce spune. Poate, până la finalul circului, își spală păcatele cu promisele măsuri economice eficiente.

În schimb, îmi place Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Omul ăsta se vede că este profesionist și știe despre ce vorbește. Mai are și bun simț.

Despre Orban… pfff, ce să zic? Nimic. Trec la președintele Iohannis, ca să aflu direct de la sursă ce ar fi avut de zis Orban. Cu figura imobilă, pentru că inexpresivă nu este, dar nu spun ce-mi exprimă, cu discursul sacadat, președintele m-a iritat când a ridicat tonul. Am înțeles că ar fi făcut-o pentru bombardieri, ceilalți neavând nevoie de amenințări tip dictatorial, ca să înțelegem că avem o problemă și trebuie să respectăm niște reguli. Cu sau fără amenințări, populația din România chiar s-a conformat.

Marcel Ciolacu. Sănătate, maestre, ține-te bine pe picioare! Promite-ne că, după ce te mai întremezi, îți iei câteva ore de meditații la limba română, fie și online, chiar dacă se spune că sistemul nu prea funcționează. Imposibil să nu prinzi câte ceva.

Tăriceanu, Ponta, Hunor, Băsescu, Tomac, toți la vrac. Ăștia sunt eterni. Ei sunt dovada vie că și după pandemie nu scăpăm de cangrenă. Apropos, Tel Drum deși în faliment, tocmai a câștigat un contract de 23 de milioane de euro pentru drumurile din Teleorman, doar ca să le întrețină în acestă vară. Dacă pentru achiziții de echipamente medicale și consumabile poate să intervină domnul Arafat, atunci urmașii lui Liviu de ce să nu încerce și ei în aria de competență?

Decontul. Aici sunt multe de spus. Avem un decont național și unul local. Se poate scrie o carte despre asta, dar vă propun un prim capitol, la care lucrăm intens în aceste zile: ce au făcut spitalele cu banii donați de entități private? Puține ne-au răspuns, dar vă promitem un material de zile mari.

Între timp, încercăm din răsputeri să aflăm cum e cu morții, cu raportările bizare, cu acele comorbidități care duceau oricum la decese. Pentru fiecare temă în parte avem documentări în curs, chiar dacă autoritățile ignoră legea 544, cea care ne permite și vă permite să aflăm cu exactitate informațiile de interes public. Morții din alte cauza nu apar în statistici, deși le-am solicitat. Sunt atât de de preocupate autoritățile de covod, încât ai putea să juri că gripa sezonieră a fost eradicată precum ciuma bubonică. Magie!

La ora la care refulez aceste rânduri, un rezumat a ceea ce urmează să publicăm în perioada următoare, suntem în așteptarea noilor măsuri din starea de alertă. Este joi. Peste câteva ore expiră starea de urgență. Teoretic… aș putea pleca oriunde, în țară. Meseria mi-a permis să fac asta și până acum, însă nu am abuzat. Poate că sunt subiectiv în aprecierea nevoii de mișcare, dar e doar o aparență. O înțeleg perfect.

Practic, deși îmi doresc enorm, o să mă abțin deși mi-au trecut prin cap toate planurile cu prietenii. Aș vrea să văd marea, aș face un off road pe la munte… Ca până acum, o să îmi găsesc ceva de făcut prin zonă, poate câțiva pași prin oraș. Dacă nu am murit până acum, nu intenționez să forțez nota nici în următoarea perioadă. Nu amenda sau vreun ton amenințător m-ar putea ține departe de necazuri, ci experiențele nefericite ale altora. Vă doresc un sfârșit de săptămână plăcut și sănătate maximă!

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău