Rezervația Glodeasa, locul din Prahova cu păduri seculare și cu orhidee fantomă

0

Glodeasa 2

Rezervatia Glodeasa se afla situată în localitatea Valea Doftanei, având peste 500 de hectare, fiind considerată areal protejat. 

Pentru a ajunge la Rezervația Glodeasa există două căi de acces. Prima ar fi Ploiești – Câmpina – Valea Doftanei, iar a doua DJ1021 pe ruta: Comarnic – Lunca Mare – Barajul Paltinu – Teșila – Trăisteni. Considerată de o frumusețe rară, zona este de-a dreptul copleșitoare. Copacii înalți și aerul proapăt pot fi, deopotrivă, două motive pentru realizarea de drumeții în această zonă, dat fiind farmecul aparte al rezervației, afltă în apropierea Barajului Paltinul.

Rezervația este încadrată de Culmile Baiului – Gârbova și cuprinde munți cu o altitudine medie de peste 1000 de metri, iar specialiștii Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, când vine vorba de Glodeasa, vorbesc despre un tip de ecosistem de aproximativ 200-300 de ani și de una dintre puținele zone din România cu păduri virgine, unde cresc nestingherite si ocrotite de lege cateva specii de plante și animale salbatice rare. Potrivit specialiștilor din cadrul Muzeului de Științele Naturii Prahova pe lista speciilor protejate în arealul sitului figurează ursul brun și izvorașul cu burta galbenă, respectiv o broască din specia Bombina Variegata.

Tot aici, potrivit specialiștilor, există o plantă extrem de rară denumită orhideea fantomă, respectiv Epipogium aphyllum. Este o plantă care crește în special în pădurile de fag și ștejar, unde se dezvoltă și un anumit tip de ciupercă, esențială pentru hrana aceastei plante. Planta se dezvoltă în subteran și iese la suprafață doar atunci când înflorește.

orhidea fantoma prahova

Pe site-ul Ministerului Mediului se vorbește și de importanța Rezervației Glodeasa, prin faptul că pădurea păstrează mărturii ale evoluției învelișului forestier al munților.

„Este una dintre puținele păduri virgine rămase în țară, constituind o raritate pe plan european. Suprafața propusă pentru ocrotire prezintă o remarcabilă varietate peisagistică: păduri, stânci, roci, pajiști, chei, ape dulci. Calitatea sitului este dată de prezenta numeroaselor specii de plante rare, aflate pe Lista Rosie Naționala”, se precizează în formularul standard Natura 2000. (foto: site Natura 2000)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău