Venirea Sărbătorilor de Iarnă înseamnă mai multe cheltuieli. La Ploiești, cu mai puțin de două săptămâni înainte de Crăciun, s-a dat start la cumpărături. Dacă pentru unii a început goana prin magazine după cadourile perfecte, alții caută să găsească carnea de porc cea mai ieftină.
Fie că vorbim despre tradiționala friptură, despre prepararea cârnaților sau a sarmalelor, cererea de carne de porc a crescut considerabil în această lună.
În marile lanțuri de supermarket-uri din Ploiești, prețul la carnea de porc diferă, inclusiv de zona unde este amplasat magazinul. În zona centrală, prețurile sunt mai mari.
Citește și: Cât costă kilogramul de carne la Halele Centrale din Ploiești. Au început pregătirile pentru masa de Crăciun
În catalogul de prezentare de la un supermarket din zona de Vest din Ploiești, spata de porc de vinde cu 19,99 de lei/kg, în timp ce prețul la coastele de porc este de 17,99 de lei/kg.
La un alt supermarket din Ploiești descoperim carne tocată din pulpă de porc la caserolă. Prețul este de 10,99 de lei/caserolă, dar, atenție, caserola are numai 500 de grame.
La ieșire din Ploiești, într-un alt supermarket, carnea tocată de porc costă 22,49 lei/kg, în timp ce ceafa de porc se vinde cu 29,48 lei/kg, cu mențiunea că prețul include TVA.
Trebuie spus însă că în unele supermarket-uri din Ploiești ceafa de porc costă 35,99 de lei/kg, în timp ce șoriciul se vinde cu 46 de lei/kg.
Preț negociabil pentru porcii din gospodării
Dacă la marile lanțuri de magazine din Ploiești prețul este fix și nu încape vorbă de tocmeală, în gospodările din Prahova prețul la carnea de porc este ușor negociabil.
Singurul inconvenient este că nu toată carnea este macră, pentru că la pachet vor veni și căpățâna, oasele, grăsimea porcului, dar și organele animalului. Mulți spun însă că se merită să cumperi carne de porc de la gospodari pentru că este „bio”.
Alții spun că tot farmecul este să pregătește preparatele din carne de porc acasă, iar acest lucru se face mai greu cu carnea din comerț. Prin urmare pentru tobă, pentru piftie, dar și pentru lebăr și cârnați este de preferat să cumperi carne de porc de la un om gospodar.
De altfel, pe site-urile cu anunțuri de profil, dar și pe rețelele de socializare, porcul este „vedetă” în aceste zile, iar reclama este impresionantă.
„Porc crescut cu cereale naturale” sau „Porci sănătoși, cu strat mic de grăsime” sunt doar două dintre anunțuri.
Prețul unui kilogram de carne de porc diferă însă în funcție de fiecare gospodar în parte. Un kilogram de carne costă între 14 – 16 lei, iar un porc de 250 de kilograme ar putea ajunge 4000 de lei.
Cel care dorește să cumpere porcul direct din gospodărie trebuie să țină cont de sfatul medicilor veterinari. Pentru carnea de porc, în mod obligatoriu, trebuie efectuat examenul trichineloscopic.
Citește și: Cumperi porc crescut în gospodărie? Ce documente sunt obligatorii pentru a transporta carnea acasă
Nu uitați și de faptul că pentru a transporta carnea acasă ai nevoie și de o altă serie dce documente. Mai mult, în anumite zone din Prahova, cum ar fi zona Mizil, Aluniși și Podeni, este interzis transportul de carne pe motiv că încă nu s-au stins focarele de pestă porcină africană, confirmate în luna noiembrie.
Cum ți se pare subiectul?