Tradițiile reprezintă parte extrem de importantă în cultura unui popor, motiv pentru care o prahoveancă, Alexandra Alina Popa, s-a gândit să organizeze în comuna Provița de Jos o tabără ce își propune să promoveze cultura și tradițiile locale prin organizarea unor activități diversificate și interconectate despre bogatul tezaur de artă populară existent în localitatea provițeană. „Șezători provițene” înseamnă legătura dintre trecut și prezent, pe care copiii înscriși o resimt pe parcursul celor cinci zile ale taberei oferită gratuit.
Lansarea taberei a avut loc pe 7 august. Copiii au fost introduși în povestea iei și a modelelor tradiționale locale, a tâmplăriei, continuând periplul în universul bogat al obiceiurilor și tradițiilor.
Legături create între artizane și copii
Nu au lipsit dansurile populare, care, ne-au spus organizatorii, „i-au energizat atât pe cei mici cât și pe cei mari. Și piticoții de grădiniță au avut parte de o întâlnire cu lumea magică a jocurilor de folclor. A fost o zi cu multe emoții și o revărsare de momente frumoase în care s-au creat primele legături între copii, artizane, profesori, artiști și traineri”.
Citește și: Mirela Dulgheru, campioana care se bucură cel mai mult atunci când studenții din UPG Ploiești o strigă „profa”
Din dragoste pentru lemn și creație…
Noi ateliere au fost organizate și în zilele următoare, copiii fiind fascinați de câte lucruri pot deprinde și dincolo de ceea ce înseamnă tehnologie. Fetele au învățat să coasă pe etamină, datorită artizanelor prezente, iar băieții au fost magnetizați de instrumentele de lucru, mai ales uneltele de tâmplărie. Unii chiar au dorit prelungirea duratei atelierului, totul din dragoste pentru lemn și creație.
Nu au lipsit nici momentele în care cei mici au dat frâu liber imaginației prin compoziții proprii și citit texte tematice la atelierul de lectură și scriere creativă.
În total, 24 de ateliere tematice
Toate i-au încântat pe copiii prezenți în tabăra din comuna prahoveană Provița de Jos. Cu toții au lăsat deoparte telefoanele și gadget-urile și au fost introduși în lumea fascinantă a tradițiilor românești. De la cusutul iilor, până la tâmplăria, dansurile populare, jocurile de folclor, explorarea tradițiilor și obiceiurilor locale, descoperirea spațiilor verzi, împletirea coșurilor și a târnelor, prezentarea costumelor populare, desenul, poveștile și explorarea emoțiilor.
„Șezători provițene” este un proiect cultural ce constituie o punte între generații
Scopul unui astfel de demers are drept obiectiv transferul de cunoștințe și tradiții valoroase de la o generație la alta.
„Șezători provițene” este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani, din comuna Provița de Jos. Scopul estea cela de a crea legături între participanți, actori locali, instituții de educație și cultură. Un alt element inovator îl reprezintă oportunitatea de a învăța noi arte și meserii cu rol de semnificativ în păstrarea culturii populare tradiționale, specifice zonei etnografice prahovene.
Tabăra Națională de Creație Artistică „Șezători Provițene” este inițiată și implementată de Alexandra-Alina Popa, de origine din localitatea Provița de Jos și masterandă la Universitatea de Arte Teatrologie și Impresariat Artistic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Alexandra-Alina Popa este specialist e-Sourcing și PR, implicată de peste 15 ani în activități de voluntariat în domeniile socio-culturale și artistice, organizând campanii de comunicare, fundraising și diverse evenimente pe plan național.