Iarna își face simțită prezența la munte, unde în ultimele zile s-a așternut un nou strat de zăpadă. Administratorii Gondolei Sinaia au postat noi imagini spectaculoase de la Cota 2000. Meteorologii atrag atenția că, în Bucegi, la altitudini mai înalte, în special în zonele unde sunt depozite mari de zăpadă, se pot produce avalanșe de topire de suprafață.
La Cota 2000, mercurul în termometre a urcat, joi dimineață, la +1 grad Celsius. Pentru prima dată în ultime zile, temperaturile au fost cât de cât acceptabile, în condițiile în care în urmă cu două zile, la Vârful Omu, s-au înregistrat -15 grade Celsius.
Vântul a fost moderat, motiv pentru care Gondola Carp și-a început programul cu publicul la 09.30 și a funcționat până la 16.30, potrivit administratorilor Gondolei Sinaia, care au postat imagini cu zăpada de la Cota 2000.
Meteorologii au emis o informare nivometeorologică valabilă până vineri, 16 decembrie, ora 20.00, conform căreia în perioada următoare se vor înregistra precipitații mixte.
„Precipitațiile mixte care se vor înregistra vor umezi acest strat, care poate astfel aluneca peste stratul înghețat aflat dedesubt, ducând la declanșarea unor curgeri și avalanșe de topire de suprafață, pe pantele mai înclinate”, a anunțat ANM.
În zonele unde sunt depozite mai mari de zăpadă și unde sunt formate plăci de vânt, potrivit ANM, la suprasarcini acestea se pot rupe, declanșând de asemenea avalanșe de dimensiuni reduse.
„Sub 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni reduse și este discontinuu la altitudini joase. Doar spre altitudini mai înalte, unde acesta este continuu, pe fondul umezirii zăpezii din partea superioară și pe pantele înclinate, se pot declanșa unele avalanșe de topire”, a anunțat ANM.