Ce s-a schimbat în Băicoi în ultimul an și ce are 2020 în plan

0
56629295_301831044051673_3751908293904171008_o_d4359.jpg

56629295_301831044051673_3751908293904171008_o_d4359.jpg

Construcția unui centru de recuperare pentru copiii cu autism, construcția unui Centru Cultural, modernizarea Spitalului Orășenesc și alte câteva proiecte importante sunt planurile administrației locale din Băicoi pentru anul 2020.

Centrul pentru copiii cu autism va fi cel mai mare din țară și este unul complex, cu ateliere practice (tâmplărie, echitație, salină etc.). Va avea o capacitate de 100 de locuri și, în plus, aici va fi și un campus pentru cei care nu mai au rude sau alt sprijin, campus care va putea găzdui 50 de persoane. Ideea centrului de recuperare pentru copiii cu autism a venit după ce statistica a numărat nu mai puțin de 45 de copii care suferă de autism în Băicoi. Centrul va fi singurul de acest gen din țară.

În afară de asta, am aflat că se pune la cale și ideea unui centru de terapie și depistare a cancerului, însă, momentan, nu există un proiect concret pentru acest lucru.

Al doilea proiect este Centrul Cultural, proiect acceptat deja în noiembrie 2019. Centrul Cultural are două componente. Prima, socială, prevede modernizarea curții de 7000 de mp unde vor fi montate băncuțe și alei și construirea de ateliere de teatru, pictură, dans, muzică, înființarea Clubului Pensionarilor, o sală de spectacole de 400 de locuri și un cinematograf.

Orașul Băicoi va fi singurul care, de la Revoluție încoace, va deschide un cinematograf apaținând unei autorități de stat și nu unul privat. Cea de-a doua componentă va fi cea a dezvoltării forului din jurul Centrului Cultural, adică se va face legătura între cartierul Tufeni și noul centru cultural prin trotuare și piste de biciclete. Proiectul se ridică la o valoare de 13 milioane de lei și mai are nevoie de de o corespondență a ADR Sud Muntenia pentru a începe construcția.

Al treilea proiect important a fost semnat în octombrie 2019 și se ocupă de modernizarea Spitalului Orășenesc Băicoi. Valoarea acestuia este de 8,4 milioane de lei și prevede dotarea tuturor secțiilor spitalului cu aparatură de ultimă generație (aparatele deja au fost achiziționate), renovarea saloanelor (procedură finalizată), deschiderea unei secții de chirurgie, amenajarea sălii de operații (se începe construcția), dotarea și mozernizarea ambulatoriului (proiect în faza de scoatere la licitație) și nu în ultimul rând extinderea camerei de gardă de la 2 paturi la 10.

Alte două proiecte prevăd amenajare a două parcuri.

Primul, un parc recreativ care se va întinde pe 5 hectare, va cuprinde multe zone de agrement, loc de joacă, piste de biciclete, grădină de vară cu scenă pentru spectacole dar și o peluză unde pot veni iubitorii de animale.

Valoarea investiției se ridică la 11 milioane de lei iar lucrările au început în vara lui 2019. Acesta va avea un sistem de drenaj cu aspersoare pe toată suprafața.

Al doilea parc va fi amenajat în zona blocurilor din centrul civic din Băicoi, se va întinde pe 1600 mp și va cuprinde două componente, o zonă de leagăne, mese de ping pong, tobogane și zonă verde, și o alta cu aparate de fitness urban. Valoare proiectului se ridică la 220.000 de lei și este finanțat din bugetul local.

Un proiect deja implementat este cel care a introdus WiFi gratuit în oraș. Valoarea investiției este de 15.000 de euro, bani din fonduri europene, și cuprinde 13 puncte în fiecare cartier, fiecare punct având o arie de acoperire de mărimea unui stadion de fotbal.

În 2019, primăria Băicoi a achiziționat o sărăriță iar în perioada imediat următoare va beneficia și de o mașină de măturat și aspirat trotuarele.

De asemenea, primăria va construi un bazin de înot prin CNI dar și un sediu nou al Primăriei, tot prin CNI, pentru a comasa toate componentele acesteia într-un singur loc.

Nu în ultimul rând, amintim de lucrările de asfaltare din oraș, de creșterea eficienței energetice a iluminatului din Băicoi prin montarea unor lămpi LED de ultimă generație și a unui sistem de telegestiune care va arăta starea de funcționalitate a lămpilor, de cele trei proiecte de modernizare și două  de dotare a școlilor din și liceelor din Băicoi.

foto Facebook

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău