pesta-porcina-africana-prahova_e29b8.jpg

Numărul focarelor de pestă porcină africană din Prahova a crescut de la o zi la alta. Ultimul caz confirmat a apărut într-o gospodărie din satul Ologeni, comuna Poienarii Burchii, unde a fost luată ca măsură preventivă uciderea a 21 de porci. Mai mult, după confirmarea pestei porcine africane într-o gospodărie dintr-un sat din Gherghița, reprezentanții DSVSA Prahova au adoptat un plan de măsuri care vizează și izolarea unei ferme cu aproximativ 10.000 de porci. La această oră este interzisă sacrificarea ori vânzarea porcilor de aici. La fel și achiziționarea de noi animale.

Zona de protecție de la Gherghița este de 3 km, aici fiind incluse satele Gherghița, Ungureni și Malamuc. În zona de supraveghere este inclus satul Independența de la Gherghița, precum și comunele Balta Doamnei (satele Balta Doamnei, Lacul Turcului, Bâra), Râfov ( satele Buda, Palanga, Sicrita), Olari (satele Olari, Olarii Vechi și Fânari), Dumbrava (satele Trestienii de Jos, Cornu de Sus), Drăgănești ( satele Drăgănești, Meri, Hătcărău, Tufeni, Bărăitaru, Cornu de Jos), Tot în zona de supraveghere sunt incluse mai multe localități din județele Ilfov și Ialomița.

Citește și: O nouă suspiciune de pestă porcină în Prahova. O fermă cu 10.000 de porci, în pericol

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„După confirmarea focarului de pestă porcină africană de la Gherghița a fost aprobat un plan de măsuri, care vizează și izolarea fermei din localitate. Practic aici sunt blocate intrările și ieșirile de animale. Vorbim de aproximativ 10.000 de porci. Totodată se mențin ca măsuri filtrele mobile pentru verificarea transportului de animale”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova, care a precizat că, momentan, nu a fost luată măsura uciderii preventive a animalelor din fermă.

Singura problemă este că numărul focarelor de pestă porcină s-a extins cu rapiditate în zona de sud a județului. Un nou caz confirmat a fost într-o gospodărie din satul Ologeni, comuna Poienarii Burchii.

„Ca primă măsură de combatere a extinderii bolii au fost ucise preventiv cei 21 de porci din gospodărie”, a precizat directorul DSVSA Prahova.. 

De la apariția primului focar de pestă porcină africană, în Poienarii Burchii, au fost confirmate noi cazuri la Târgșoru Vechi, Gorgota, :Șirna, Puchenii Mari, Cocorăștii Colț, Olari, Balta Doamnei, Mănești și Brazi.

foto cu caracter ilustrativ

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Roxana Tănase
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg