Prahovenii mor cu zile din cauza poluării. O demonstrează o statistică neagră privind bolile provocate de acest factor, în special diverse forme de cancer. Numai în anii 2014 și 2015 s-au îmbolnăvit aproape 80.000 de locuitori!
Deputatul USR, Dan Rădulescu, a postat pe Facebook cifrele dezastrului provocat de poluare:
”Alături de colegii mei din USR Prahova, acum aproape opt luni începeam primele demersuri în lupta antipoluare. Pe baza răspunsurilor la interpelările făcute de-a lungul timpului către Direcția de Sănătate Prahova, Garda de Mediu și Casa de Sănătate Prahova, conferențiar universitar doctor Silviu Gurlui și doctor Cristina Bumbaru au elaborat un prim studiu referitor la efectele poluării asupra stării de sănătate a locuitorilor din Ploiești și împrejurimi, din care rezultă clar că ceea ce se întâmplă de ani buni, cu acceptul tacit al autorităților competente, este, cum spuneam și mai demult, un adevărat atentat la sănătatea publică!
În rândurile următoare vor fi prezentate principalele categorii de poluanți care induc afecțiuni majore asupra sănatații umane, numărul cazurilor de decese și afecțiunile. Astfel, pentru Prahova au fost identificate patru categorii mari de afecțiuni care au dus la deces: boli ale aparatul cardio-circulator, tumori maligne, boli ale aparatului respirator și ale aparatului digestiv.
Sunt înregistrate creșteri de la an la an, practic, anual se îmbolnăvindu-se peste o treime din populație! Iar aceste îmbolnăviri necesită tratamente și internări. În România, costurile fiecărui tratament/internare (15 zile) se ridica la aproximativ 500 euro de persoană. Rezultă că în zonele expuse poluării cheltuielile medicale ajung la aproximativ 19 milioane de euro anual! Desigur, ele ar putea fi evitate printr-o reducere a gradului de poluare și, implicit, al numarului de pacienți internați. Fiecare categorie de decese este cauzata de o serie de factori – particule micrometrice în suspensie, hidrocarburi aromatice volatile (VOC), Ozon, diferite sortimente de gaze nocive.
În graficele alăturate sunt indicate atât pentru decese, cât și pentru îmbolnaviri, posibilele cauze, tipuri de afecțiuni și o descriere sumară a acestora. Pentru anul 2016, nu sunt cunoscute toate datele legate de bolile aparatului respirator, ale aparatului digestiv, bolile aparatului cardio circulator si bolile aparatului genito urinar, o nouă interpelare, în acest sens, fiind trimisă, deja, Direcției de Sănătate publică Prahova.
În concluzie, din evoluția anilor anteriori – 2014 și 2015 – se poate intui o creștere a indicatorilor și pentru 2016. De asemenea, se remarcă, în mod îngrijorător, din cauza poluării, o evoluție, de la an la an, cu aproximativ 15%, a cazurilor de diabet.
Aceasta este cea mai spectaculoasa creștere anuală din numărul total de afecțiuni, ajungându-se la un număr de 370 de bolnavi de diabet în anul 2016.
Tot din cauza poluării, numărul total al îmbolnăvirilor a crescut, din anul 2014 în 2015, cu 1000 de cazuri (s-au îmbolnăvit în plus 1000 de oameni!), majorările bugetare alocate internărilor au crescut cu 600.000 euro anual, ajungând, in 2015, la un total de 19 milioane de EURO.
Dacă se păstrează același ritm de poluare, prin inducție, se poate estima că. pâna în anul 2020, numărul deceselor va crește cu aproximativ 100 de cazuri, atingându-se o cifră de aproximativ 1100 decese anual, iar numarul cazurilor de îmbolnăvire va crește cu 3000, ajungîndu-se la un număr de 42000 de cazuri.
Poluanții prezenți în zonă, în special hidrocarburile și hidrogenul sulfurat, rezultate din industria petrolieră și clorurile, determină și alte boli, care nu sunt luate în evidență, și anume:
• boli neuro-degenerative (cauzate de cloruri și hidrocarburi care conțin oxizi de fier, folosite în abraziunea din industria petrolieră): Alzheimmer și Scleroza multiplă
• avorturi spontane
• copii cu greutate mică la naștere
• malformații congenitale
• infertilitate masculină
• cancer genital (uterin și mamar)
• retard mental
• perturbarea metabolismului pe toate liniile
• boli de sânge (Leucemii și Limfoame)
• depresii
afecțiuni inflamatorii și alergice ale cailor respiratorii superioare (Rinita, Faringita, Laringita și Traheita) și ale globilor oculari (Conjunctivita și Blefarita)
Impactul devastator al poluării asupra sănătății prahovenilor: