Ce rişti dacă ai lângă casă un stâlp de înaltă tensiune

0
Mirajul cumpărării unei noi locuințe ne face de cele mai multe ori neatenți. Specialiștii spun că liniile de înaltă tensiune nu au ce căuta în apropierea locuințelor. În acest caz, în Popești-Leordeni, distanța între stâlpul de înaltă tensiune și bloc este de mai puțin de 20 de metri, relatează Cristian Popa, reporter Digi24. Activiştii spun că primesc zilnic sesizări din partea locuitorilor. Dan Trifu, activist mediu: Liniile de înaltă tensiune au o rază de protecţie de 27 de metri de la baza stâlpului. Institutul Naţional de Sănătate Publică stabileşte câmpul electromagnetic, radiaţiile, la ce distanţă acţionează şi poate influenţa sănătatea. Distanţa minimă este de 100 de metri de la baza stâlpului, faţă de 27 de metri dată de Enel. Distanţele sunt mult mai mari pentru că radiaţiile electromagnetice sunt foarte puternice. În ciuda avertismentelor, se contruieşte tot mai mult în zonă, iar imobilele primesc aprobări. Edilii spun că atâta vreme cât companiile de utilităţi dau avizele, nu au niciun motiv să nu aprobe dosarele. Florin Preda, administrator public în oraşul Popești-Leordeni: Este o linie de medie tensiune de 110, cu avizul Enel, care prevede o distanță de 21 de metri de la axul stâlpului. (Reporter: Există vreun risc?) Din punct de vedere al amplasamentului nu, din punct de vedere al sănătăţii, nu ştiu. În Franţa aceste situaţii sunt reglementate clar. Nu se construieşte nimic la o distanţă mai mică de 200 metri de liniile de înaltă tensiune. La noi nici măcar nu există studii despre pericolele la care se expun oamenii. Medicii atrag atenţia că riscurile sunt mari. Ruxandra Constantina, medic de familie: Predispune la apariţia diferitelor tulburări psihice şi neurologice, scade imunitatea, cei mai afectaţi sunt copiii. Există studii făcute în Franţa care au arătat o incidenţă crescută a leucemiei care locuiau în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune. Activiştii spun că dezvoltatorii se uită doar la profit şi exploatează fiecare metru pătrat.

Mirajul cumpărării unei noi locuințe ne face de cele mai multe ori neatenți. Specialiștii spun că liniile de înaltă tensiune nu au ce căuta în apropierea locuințelor. În acest caz, în Popești-Leordeni, distanța între stâlpul de înaltă tensiune și bloc este de mai puțin de 20 de metri, relatează Cristian Popa, reporter Digi24.  Activiştii spun că primesc zilnic sesizări din partea locuitorilor.  Dan Trifu, activist mediu: Liniile de înaltă tensiune au o rază de protecţie de 27 de metri de la baza stâlpului.  Institutul Naţional de Sănătate Publică stabileşte câmpul electromagnetic, radiaţiile, la ce distanţă acţionează şi poate influenţa sănătatea. Distanţa minimă este de 100 de metri de la baza stâlpului, faţă de 27 de metri dată de Enel. Distanţele sunt mult mai mari pentru că radiaţiile electromagnetice sunt foarte puternice.  În ciuda avertismentelor, se contruieşte tot mai mult în zonă, iar imobilele primesc aprobări. Edilii spun că atâta vreme cât companiile de utilităţi dau avizele, nu au niciun motiv să nu aprobe dosarele.  Florin Preda, administrator public în oraşul Popești-Leordeni: Este o linie de medie tensiune de 110, cu avizul Enel, care prevede o distanță de 21 de metri de la axul stâlpului. (Reporter: Există vreun risc?) Din punct de vedere al amplasamentului nu, din punct de vedere al sănătăţii, nu ştiu.  În Franţa aceste situaţii sunt reglementate clar. Nu se construieşte nimic la o distanţă mai mică de 200 metri de liniile de înaltă tensiune. La noi nici măcar nu există studii despre pericolele la care se expun oamenii. Medicii atrag atenţia că riscurile sunt mari.  Ruxandra Constantina, medic de familie: Predispune la apariţia diferitelor tulburări psihice şi neurologice, scade imunitatea, cei mai afectaţi sunt copiii. Există studii făcute în Franţa care au arătat o incidenţă crescută a leucemiei care locuiau în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune.  Activiştii spun că dezvoltatorii se uită doar la profit şi exploatează fiecare metru pătrat.

Atenţie unde vă cumpăraţi casă. Zeci de români atraşi de mirajul unei locuinţe noi s-au trezit că liniile de înaltă tensiune le trec la câţiva metri de balcon, iar dacă deschid geamul au în faţă un stâlp. Cei care locuiesc în apropierea liniilor de înaltă tensiune se expun pe termen lung unor boli grave, precum leucemia, atrag atenţia medicii. Edilii care dau avizele de construcție spun că riscul îmbolnăvirii aparține în totalitate cumpărătorului.

 

Mirajul cumpărării unei noi locuințe ne face de cele mai multe ori neatenți. Specialiștii spun că liniile de înaltă tensiune nu au ce căuta în apropierea locuințelor.  Institutul Naţional de Sănătate Publică stabileşte câmpul electromagnetic, radiaţiile, la ce distanţă acţionează şi poate influenţa sănătatea. Distanţa minimă este de 100 de metri de la baza stâlpului, faţă de 27 de metri dată de Enel. Distanţele sunt mult mai mari pentru că radiaţiile electromagnetice sunt foarte puternice. În ciuda avertismentelor, se contruieşte tot mai mult în zonă, iar imobilele primesc aprobări. Edilii spun că atâta vreme cât companiile de utilităţi dau avizele, nu au niciun motiv să nu aprobe dosarele. În Franţa aceste situaţii sunt reglementate clar. Nu se construieşte nimic la o distanţă mai mică de 200 metri de liniile de înaltă tensiune. La noi nici măcar nu există studii despre pericolele la care se expun oamenii. Medicii atrag atenţia că riscurile sunt mari. Ruxandra Constantina, medic de familie: Predispune la apariţia diferitelor tulburări psihice şi neurologice, scade imunitatea, cei mai afectaţi sunt copiii. Există studii făcute în Franţa care au arătat o incidenţă crescută a leucemiei care locuiau în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune. Activiştii spun că dezvoltatorii se uită doar la profit şi exploatează fiecare metru pătrat.
sursa: digi24.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here