Potrivit noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
În schimb, cei care au fost căsătoriți între zece și 15 ani beneficiază de această pensie, dar ea se reduce cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus, notează avocatnet.ro.
Pensia de urmaș se acordă și pentru mai puțini ani de căsătorie, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă/ boală profesională și dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
În afară de soțul supraviețuitor, la pensia de urmaș mai au dreptul copiii celui decedat.
Copiii au dreptul la această pensie până la 16 ani, dar, dacă își continuă studiile, până la cel mult 26 de ani, iar pentru cei cu invaliditate (de orice grad), se va acorda pe toată perioada invalidității (dacă s-a ivit într-una dintre perioadele menționate anterior).
Cum ți se pare subiectul?