Serviciul de Probațiune Prahova a organizat marți, 5 noiembrie, masa rotundă cu tema „Măsuri de informare pentru prevenirea infracționalității în rândul tinerilor în județul Prahova – Împreună Construim VIITORUL”.
Comunicatul organizatorilor
Evenimentul a avut loc la sediul Serviciului de Probațiune Prahova, din municipiul Ploiești și a fost organizat în cadrul inițiativei locale de prevenire a infracționalității în rândul minorilor și tinerilor.
În cadrul dezbaterilor au fost prezenți reprezentanții I.P.J Prahova, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane-Centrul regional Ploiești, D.G.A.S.P.C Prahova, Inspectoratului Școlar Județean Prahova, C.P.E.C.A Prahova, Penitenciarului Ploiești, Penitenciarului de Femei Ploiești Târgșoru Nou și Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina.
Într-o primă etapă, reprezentanții instituțiilor își vor folosi competențele pentru a contribui la educarea socio-juridică în comunitate și creșterea gradului de siguranță publică.
Serviciul de Probațiune Prahova își propune să medieze desfășurarea de sesiuni de informare a elevilor și studenților, pe teme precum: siguranța rutieră, traficul de persoane, consumul și traficul de droguri, învingerea dependențelor, infracțiunea informatică și siguranța în mediul online sau violența domestică.
Conform statisticilor, în fiecare an aproape 4.000 de copii apar drept victime în dosare penale. Cu privire la copiii ajunși în fața judecătorilor, cifrele sunt de asemenea îngrijorătoare, iar trendul este ascendent.
Numărul de copii trimiși în judecată în intervalul 2015 – 2023, este de peste 3000/an, conform Raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2023. Unul dintre motivele pentru care copiii ajung în fața judecătorilor sau sunt victime ale infractorilor este necunoașterea legilor și instituțiilor statului.
Proiectul pornește de la ideea că astfel de informații, adeseori aride și greu de asimilat, pot fi mai degrabă accesate și înțelese din interacțiunea directă cu specialiști în domeniu, decât prin predare la orele de curs.
Întâlnirile între tineri și specialiști ai instituțiilor precum probațiunea, penitenciarele, poliția sau protecția copilului, vor avea ca rol sprijinirea noii generații în a înțelege norme și modul lor de aplicare, rolul și modul de funcționare al autorității și limitele acesteia.
Obiectivul final al proiectului este să reunească tinerii și instituțiile de la nivel local și regional și să le faciliteze dialogul, astfel încât informațiile dobândite să îi ghideze și să îi facă mai pregătiți pentru viață.
În viitor colaborarea se va extinde, incluzând asociații ale studenților și tinerilor din județul Prahova, dar și alte instituții publice și reprezentanți ai societății civile.
Cum ți se pare subiectul?