Apar primele reacții publice ale conducerii Spitalului Județean de Urgență, în urma materialelor publicate de către Observatorul Prahovean cu privire la dramele prin care au trecut numeroase mămici care au născut la Maternitatea Ploiești. Lara Maria. Fetița care și azi, la trei săptămâni de la naștere, se află internată la Spitalul Clinic „I. Cantacuzino”, din capitală, la Terapie Intensivă. Mămica acesteia a stat 30 de ore în travaliu, fără ca nimeni să o monitorizeze. Bebelușul a fost transferat în stare critică la București. Conducerea Maternității Ploiești dezminte afirmațiile mamei și susține că personalul medical și-a făcut treaba la modul profesionist.
„Am stat 30 de ore neasistată de nimeni! Am pierdut timp prețios și, din cauza asta, Lara Maria va rămâne cu sechele pe viață. Am născut-o la 40 de săptămâni și 5 zile. Mi-au transferat-o la București cu un elicopter SMURD. Avea insuficiență respiratorie severă, după cele 30 de ore de travaliu, lichidul meu amniotic s-a infectat, devenind verde, copilul a înghițit acest lichid și a făcut pneumonie. Bebelușa mea e intubată și azi, 6 octombrie. A fost adusă în stare critică”, era declarația mamei pe 6 octombrie, la momentul realizării articolului.
Astăzi, femeia se află tot în spitalul din capitală, iar Lara Maria este tot la Terapie Intensivă. Are în continuare grave probleme respiratorii, motiv pentru care primește oxigen artificial. Părinții au consultat deja un avocat și intenționează să dea în judecată Maternitatea Ploiești pentru felul defectuos în care, spun ei, a decurs nașterea.
Observatorul Prahovean a publicat detaliile acestui caz cutremurător aici: După 30 de ore de travaliu, o ploieșteancă reclamă Maternitatea Ploiești de neprofesionalism. Bebelușul a ajuns la un spital din București și e intubat la Terapie Intensivă
Poziția conducerii Maternității Ploiești este că personalul medical și-a făcut treaba, femeia a fost permanent supravegheată pe durata travaliului, iar infecția din corpul micuței a fost „de cauză materno-fetală”, nicidecum din cauza faptul că s-a intervenit tardiv, după cum spune mama Larei Maria.
Redăm integral punctul de vedere la SJU cu privire la această situație:
„Pacienta a fost internată în Maternitate în data de 11.09.2022 când au fost efectuate investigațiile de specialitate (ecografie, monitorizare bătăi fetale, contracții uterine, analize de sânge, urină, analize ginecologice specifice) și neexistând elemente ce impuneau nașterea imediată, pacienta solicită externarea la cerere, diagnosticul de externare fiind Fals Travaliu, urmând să revină pentru asistența specializată a nașterii.
În data de 21.09.2022, în jurul orelor 20.00, pacienta se reinternează, prezentând dureri pelvine, sarcina fiind la termen. Se repetă toate investigațiile (ecografie, analize, monitorizare materno-fetală) în cadrul secției, unde rămâne sub supraveghere medicală.
În data de 22.09.2022, în urma examenului de specialitate, la ora 10.00, se decide transferul în Blocul de Nașteri, travaliul fiind la debut, unde se instituie monitorizarea bătăilor cordului fetal, contractilității uterine, sistarea maternă. La ora 14.00, în urma examinării medicale, se decide finalizarea nașterii prin operație cezariană, deoarece mecanismul de naștere nu progresa, cu acordul informat al pacientei. Pacienta naște prin operație cezariană, la ora 15.30, un făt de sex feminin, greutate 3500 gr., scor Apgar 8 la un min și 7 la 5 minute, nou născutul fiind preluat de echipa de N.N. pe secție. În cursul gărzii, evoluția nou născutului a fost lent nefavorabila, necesitând tratament de specialitate și intubație orotraheală, solicitându-se transferul la o Clinica de grad 3, din București, Maternitatea din Ploiești având gradul 2.
Membranele fiind intacte pe toată perioada travaliului, până la efectuarea operației cezariene, lichidul amniotic verde s-a pus în evidenta în momentul intervenției chirurgicale, acesta având multiple cauze materno-fetale.
Nou născutul a fost monitorizat în cadrul Secției de Neonatologie, acesta dezvoltând progresiv insuficiență respiratorie, apreciată ca evoluție nefavorabilă și au fost demarate demersurile pentru transferul acestuia la o Clinică de gradul 3 din București la ora 20.00, iar acceptul pentru transfer a fost obținut la ora 22.00. Ambulanța de transport N.N a sosit la ora 23.50.
Din datele analizate reiese că perioada petrecută în Blocul de Nașteri a fost de 5 ore, și, mai mult decât atât, intervalul de timp intre momentul internării și nașterea prin operația cezariană a fost sub 20 ore, interval în care starea materno-fetal a fost monitorizata permanent”.