O turistă din Germania, experiență traumatizantă pe munții din România. A fost mușcată de câinii ciobanilor

2

O turistă din Germania, care și-a petrecut vacanța în România, a fost mușcată pe munte de câinii unor ciobani. Întâmplarea a fost povestită de salvamontiștii din Bușteni.

Postarea Salvamontului România pe Facebook:

„Turistă din Germania, rătăcită în munții din jurul Bușteniului” – așa suna apelul prin 112 pe care l-am preluat aseară.
Un domn, proprietar al unei pensiuni, ne apelează pentru a ne transmite că o turistă de origine germană, care zilele trecute a fost cazată la dânsul, are probleme pe undeva prin zona munților din jurul orașului Bușteni. Îmi dă numărul acesteia de telefon și doamnei din dispecerat îi transmite coordonatele GPS pentru localizare.
Iau legătura cu turista care mă umple de vești bune. Aceasta era, de fapt, în siguranță, își montase cortul în munții Baiului și luase toate măsurile pentru a evita o vizită a vreunui animal sălbatic, doar că numărul de telefon al domnului era singurul număr românesc pe care îl știa și l-a sunat să îi ceară informații în legătură cu conduita de campare în zonă montană cu animale sălbatice. Bucuros de vești, o rog sa îmi trimită locația ca să știm unde este în eventualitatea unei situații neprevăzute și îi urez o noapte liniștită și ședere plăcută în munții noștri.
Azi, pentru a mă asigura că doamna este bine, i-am scris din nou pe whatsapp și mi-a confirmat ca este bine și se bucură de poteci însorite. Îi transmit să nu ezite să ne contacteze în eventualitatea unui incident neplăcut și să folosească cu încredere serviciul de urgenta 112, pe tot teritoriul țării noastre. Îmi multumește și îi adresez o ultimă întrebare, cea care se vede în captura de ecran, la care îmi raspunde cu mesajul de mai jos și sunt profund întristat.
Femeia a fost mușcată sever de către niște câini de stână în urmă cu 4 săptămâni iar după ce s-a recuperat, acum, își continuă călătoria din Germania la Istanbul, dar fără să mai parcurgă munții României, din cauza riscului accentuat pe care îl prezintă acestia.
Bun! Problema câinilor de stână este una veche și pare-se băgată sub preș. Deschid această cutie a Pandorei întrucât în urma incidentului în care colegul meu canin a fost lovit gratuit și mișelește, am fost acuzat că din cauză că al meu dulău înfiorător nu era legat în lesă, incidentul a fost, cumva, inevitabil. Nu o sa reintru în acest subiect deja închis.
Sunt de părere, și nu sunt singurul, că cel mai bun și eficient „instrument” pentru apărarea proprietății, fie ea curtea/casa ori animalele domestice, este câinele ciobănesc. În legătură cu aceștia există niște reglementări dar cu privire la protecția vânatului (că în legile noastre așa sunt denumite animalele sălbatice), dar la adresa turismului/turistului nu este nicio referire deși cazurile de turiști mușcați de acești câini needucați sunt destul de frecvente. Așadar, mă întreb retoric, ce e de făcut? Situația e delicată și înteleg ambele părți, în domeniul creșterii de animale resursa umană este foarte rară și, de obicei, respectivii nu au capacitatea de a dresa câinii iar în domeniul turismului este de înțeles să se dorească siguranța, măcar din partea antropică a muntelui.
În concluzie, este cert că situații ca și cele prin care a trecut turista străină nu sunt de dorit, iar turismul montan românesc are de suferit dacă turiștii o să „skip” munții noștri. Postarea aceasta este doar un semnal de alarmă, voi lăsa mințile mai luminate și mai avizate decât a mea să găsească soluții pentru această problemă, eu fiind un iubitor al păstoritului tradițional și al câinilor dar și al turismului.
*Captura de ecran a fost făcută și postată cu acordul turistei.

2 COMENTARII

  1. Refuz sa cred ca daca statea pe loc si nu ameninta cainii cu batul, acestia ar fi atacat-o. Cainii ciobanesti pazesc stana si tin la distanta intrusii. Am avut astfel de intalniri, am asteptat sa se potoleasca, i-am tratat cu biscuiti, dupa care am devenit prieteni. Nemtoaica n-are nici experienta, nici rabdare si crede ca daca se rasteste la dulai, astia se sperie. Ghinion!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău