Victor Dragomir, elevul Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești, a câștigat Concursul Național NASA – Scientist for a Day

2

Primăria Ploiești a publicat recent pe Facebook un nou episod din serialul ”Ploieșteni cu care ne mândrim”. Este vorba de VICTOR DRAGOMIR, elev al C.N. I.L.Caragiale Ploiești, câștigătorul locului I la Concursul Național NASA – Scientist for a Day.

Victor Dragomir este elev la Colegiul Național I.L.Caragiale din Ploiești. Și nu un elev oarecare, ci unul special, pentru că el este liceanul care a cucerit locul I la Concursul Național NASA – Scientist for a Day.
La Ploiești, astronomia, implicit, astrofizica sunt domenii în care elevii ploieșteni s-au remarcat în ultimii ani, dovadă fiind numărul important de premii câștigate la toate competițiile naționale și internaționale la care au participat. Reușita lor a fost posibilă datorită pasiunii și implicării unei inimoase profesoare, doamna Mariana Osman, care a știut să transmit elevilor săi curiozitatea și interesul pentru studiul acestei discipline atât de interesante și, totodată, atât de incitante.
Interesul lui Victor pentru știință s-a manifestat încă din vremea când era doar un copil, când a primit cadou din partea bunicilor o enciclopedie. Răsfoind-o, a fost atras de imaginile cu planete, galaxii şi nebuloase. Remarcând dorința lui de a ști tot mai mult, părinţii si bunicii i-au pus la dispoziţie toate materialele pentru studiu – cărţi, DVD-uri, encicopedii, devenind echipa cea mai puternică în descifrarea unui univers atât de fascinant.
La şcoală s-a remarcat rapid şi a devenit abonatul clubului “Micii Astronauți Luceafărul”. Aici a început să desluşească mult mai multe mistere şi să se simtă atras ca un magnet de Univers.
”Îmi place să observ galaxii, comete, roiuri de stele, sateliți sau planete. Mă provoacă totul, îmi stimulează gândirea și dorința de cercetare. Mereu am fost curios să aflu, să știu, să învăț şi să explorez. Încet, încet, am aflat şi răspunsul la o întrebare care mă urmărea. Mi-am dat seama repede cât de mici suntem într-un Univers atât de mare”, mărturisea Victor.
Centrul Județean de Excelență Prahova a fost pasul următor pe drumul devenirii sale, locul unde pasiunea lui pentru astronomie a fost atent încurajată și susținută de profesori dedicați și foarte bine pregătiți iar rezultatele nu au întârziat să apară. Olimpic naţional, se poate mândri cu un palmares impresionant, constând în numeroase premii şi medalii cucerite la concursurile la care a participat:
– Locul I Judeţ Prahova – Olimpiada Judeţeană de Astronomie şi Astrofizică (2019-2020)
– Locul III, după centralizarea naţională pe judeţe, la Olimpiada de Astronomie si Astrofizică, performanţă ce i-a oferit şansa de a face parte din lotul naţional al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2019-2020, Italia (nn – competiţia nu s-a mai organizat din cauza pandemiei)
– Medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
– Medalie de bronz la Concursul Naţional de Fizică, Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica” – secţiunea de Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
– Locul IV la Olimpiada Naţională de Robotică “World Robot Olimpiad Romania” (2018-2019)
– Premiul III la Concursul Naţional de Fizică PHI (2017-2018 şi 2016-2017)
– Premiul Excelenţei: Categoria I “Centrul Judeţean de Excelenţă” Prahova – Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
Într-un firesc al reușitelor se înscrie, însă, cel mai recent și valoros succes al său: Locul 1 pe ţară la concursul “Scientist for a Day”, organizat sub patronajul Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale a Statelor Unite! Elevul Colegiului Naţional “I.L. Caragiale” din Ploieşti a fost preferatul juriului, care a avut de ales dintr-un număr de 450 de eseuri – realizate atât de competitori din România, cât şi din străinătate.
Anul acesta câştigătorii au fost desemnaţi de către John Hopkins, inginer cercetător care lucrează la misiunea NASA – “Dragonflay”, următoarea misiune pe Titan.
Tot la NASA să ajungă şi Victor Dragomir: ”Să lucrez la NASA ar fi o posibilitate extraordinară, iar daca aş alege o divizie acolo, aceasta ar fi “Jet Propulsion Laboratory” (JPL) care este locul unde se lucrează la toate misiunile spaţiale NASA (Voyager, Curiosity, Perseverance etc). O altă posibilitate foarte atractivă pentru mine ar fi să lucrez la compania SpaceX. Deşi există de doar 19 ani pe piaţă, această companie a stabilit numeroase recorduri în domeniul explorării spaţiale, în viitor plănuind să trimită şi oameni pe Lună şi pe Marte, activităţi la care aş fi onorat să iau parte.
Cu tenacitate şi multă muncă, în doi ani, Victor Dragomir poate cuceri bursa care să-l ducă spre prima treaptă a visului său – M.I.T – celebrul “Institute of Technology” din Massachusetts, ce şcoleşte o parte din viitorii profesionişti NASA, câtă vreme în România nu sunt facultăți dedicate exclusiv astronomiei, astrofizicii și cosmologiei. Iar acest domeniu, care pentru el înseamnă totul, presupune mult efort de cercetare, dar și sprijin important din partea specialiștilor consacrați.
Își dorește foarte mult sa să ajungă în Spaţiu și speră să fie al doilea român după celebrul Dumitru Prunariu care a cucerit Cosmosul. Până atunci, Victor trebuie să-şi îndeplinească singur un alt vis: să încerce avionul special NASA “Vomit Comet”. Acesta are rolul de a zbura continuu, în sus şi în jos, pentru a-i face pe pasageri să se simtă o dată aproape imponderabili, după care de aproape de două ori mai grei – deoarece naveta simulează foarte bine condiţiile de decolare a unei rachete.
Pe lângă dezvoltarea sa personală, nu a uitat niciodată începuturile lui ca pasionat de astronomie. Astfel, susţine în permanenţă noua generaţie de copii prin participarea la diferite cursuri, proiecte sau acţiuni de voluntariat, fiind profesor-mentor la Palatul Culturii din Ploieşti în cadrul proiectului educaţional voluntar “Şcoala la Muzeu”. Timp de două săptamâni, pe timpul pandemiei, a retrăit amintirile începuturilor vieţii lui ca pasionat de astronomie, alături de micii elevi care au vrut să înveţe de la el.
Recunoaşterea celor din jur înseamnă extraordinar de mult pentru Victor Dragomir, care le este recunoscător, la rândul lui, tuturor celor care l-au susţinut până acum şi l-au ajutat, constant, să-şi ducă pasiunile la nivelul următor.
Decernarea Diplomei de Excelenţă, din partea Primăriei Municipiului Ploieşti, pentru performanţele obţinute şi modul de excepţie în care a reprezentat oraşul în cadrul competiţiilor naţionale în anul școlar 2018-2019, este un exemplu în acest sens.
Victor Dragomir – tânărul care prin pasiunea lui pentru astronomie a reușit să atingă stelele! Victor Dragomir – el însuși o stea în Galeria ploieștenilor cu care orașul nostru se mândrește!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

2 COMENTARII

  1. Felicitări!!! Bravo tie mai băiete! Sunt mândra ca ești ploieșteanul nostru! Sper ca și băiețelul meu sa ți urmeze exemplul! Felicitări tie și familiei care te a susținut

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău